Çiçek Bakımı

Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir? (Kadife Çiçeği Yetiştirmek)

Kendinden emin dik duruşu, canlı renk tonlarında olan çiçekleri sayesinde görünümü ile enerji veren hem güzel kokulu hem de faydalı bir çiçek hakkında konuşacağız bugün. İşte karşınızda; Kadife Çiçeği!

Yaz ortasında çiçek açıp sonbaharın ortasına kadar çiçeklerini sergileyen kadife çiçeğinin botanikteki adı Tagetes Patula olarak bilinmektedir. Asteraceae yani Papatyagiller familyasından olan, Orta Meksika ve Amerika anavatanı olan kadife ülkemizde de özellikle sıcak bölgelerde doğal olarak yetişebilir. Bahçe süslemelerinde, boyalarda ve esans yapımlarında kadife çiçeğinden faydalanılabilir. Sıcaklık denildiği zaman ilk aklımıza gelen bölge olan Akdeniz Bölgesi kadife çiçeğinin doğal olarak yetişebileceği bölgelerin başında gelir.

Ülkemizde parklarda, bahçelerde sıklıkla gördüğümüz kadife çiçeği evlerde ve bilhassa balkonlarda oldukça kolay yetişir. Uzun süre çiçekli kalması da onun sık tercih edilme sebeplerinden biri olmuştur. Bazı kaynaklar kadife çiçeği anlamı için yeniden doğuşu uygun görmüş. Bunun sebebi de birçok dinde tanrılara sunulan çiçek olarak görülmesi ve eskiden dini törenlerde kullanılmasıymış. Oldukça şifalı bir bitki oluşu da bu anlamı pekiştirmiş anlaşılan.

kadife çiçeği hakkında bilgi
Görsel: Gardens Online
Kadife Çiçeği Özellikleri ve Bakımı
  • Kadife çiçeği hakkında bilgi vermeye öncelikle fiziksel olarak nasıl bir bitki olduğunu anlatarak başlayalım. Kadife çiçeği kırmızı, turuncu ve sarı tonlarında koyu pastel renkli çiçeklere sahip, dikine uzayan bir bitkidir. Genellikle 15 cm ile 30 cm arasında bir boy ortalamasına sahiptir.
  • Çiçeğin yaprakları da en az çiçeği kadar keskin kokuludur. Bu kokunun yoğunluğu bazen rahatsız edici olabilir.

    Tagetes patula çiçeği
    Görsel: Wikipedia
  • Kadife tek yıllık bir bitkidir ve çiçeklenmesi bittikten sonra topraktan tamamen sökülmesi önerilir.
  • Kadife çiçeğinin en önemli özelliği böcekleri uzak tutmasıdır. Bitki, kendine faydalı olan böcekleri hipnotize eder gibi yakınına çekerken zararlıları uzaklaştırmaktadır. Bu da yanında yetişen meyve ve sebzelere sağladığı bir fayda olarak yorumlanabilir. Bahçelerden kedi ve köpekleri uzak tutmak için ekilebilecek çiçeklerdendir. Bu sebeple kadife çiçeği için böcek uzaklaştıran bitki yakıştırmasını yapılması oldukça mantıklı görünüyor.
  • Evde kadife çiçeği bakımı oldukça zahmetsizdir. Hemen hemen her ortamda yetişebilen, çok fazla seçici olmayan bir çiçek olan kadife, güneşi oldukça sever. O yüzden eğer evinizde kadife yetiştirmeye niyetliyseniz onu sıcak tutmalı ve güneşi seyredebileceği bir yere koymalısınız.
  • Birçok çiçeğin aksine kadife direk gelen güneş ışığını sever. 
  • Orta derece nemli ve hafif topraklardan hoşlanırlar. Bitkinin toprağı çok fazla besin istemez ancak killi toprak yapısından hoşlanırlar. Önemli olan toprağın geçirgen ve su tutma kapasitesi olan bir yapıya sahip olmasıdır.
  • Kadife çok fazla gübreleme istemez. Ancak yapılan gübrelemeden de bir zarar görmez. Fazla beslenen bir kadife daha uzun boylu olacaktır.
  • Bitki çok fazla sulama da istemez. Şayet fazla sulama yaparsanız yine nazsız kadifemiz küsmez ancak biraz çiçeklerini geciktirebilir.
  • Kadife çiçeğinin tahammül edemeyeceği tek şey karanlıktır. Onu çok fazla karanlıkta, kıyıda köşede bırakmamalısınız. Bunu yaparsanız çiçekleri küstürebilirsiniz o zaman da güzelliğinden mahrum kalabilirsiniz.
  • Çok fazla sulama istememesi onun su sevmediği anlamına gelemez. Bol güneş alan bir kadife çiçeğinin yeteri miktarda su alması da önemlidir. Toprak nemini kaybettikçe su verilmelidir. Çiçek sulamanın püf noktalarına yer verdiğimiz yazımızı buraya tıklayarak okuyabilir, konuya dair daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  • Çiçek budama istemez ancak solan yapraklarını ve çiçeklerini temiz bir bıçak veya makasla kesmeniz önerilir. Bu sayede bitki tüm enerjisini çiçeklerine vererek çiçeklerin coşmasına yardımcı olacaktır.
Kadife Çiçeği Çeşitleri

Kadife çiçekleri katmerli ve katmersiz olarak 2 grupta incelebilir. Katmerli kadife çiçeklerinin en bilinen türleri Tagetes Patula ve Tagetes Erecta olarak adlandırılan çiçeklerdir. French Marigold olarak da bilinen Tagetes Patula, kahverengine kaçan koyu turuncu çiçeklere sahiptir. Bodur bir bitkidir. Mexican Marigold olarak da bilinen Tagetes Erecta’nın ise çiçekleri sarı renklidir, Tagetes Patula’ya oranla daha uzun boylu olabilir ve dayanıklılık seviyesi ortadır.

Katmersiz kadife çiçeklerinin en bilinen türleri ise Tagetes Tenuifolia ve Tagetes Lucida’dır. Tagetes Tenuifolia karışık renkli çiçeklere sahip iken Tagetes Lucida küçük sarı çiçeklere sahiptir.

kadife çiçeği yetiştirmek
Görsel: Karenrexrode Typepad
Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Kadife çiçeği tohumdan kolaylıkla yetiştirilebilir. Bu tohumları ekmenin en uygun zamanı da henüz bahar sıcaklarının tam bastırmadığı ancak kışın etkisinin geçtiği mart ayıdır.

kadife çiçeği
Görsel: Wikipedia

Tohumlar toprağa serpilerek çimlendirilebilir. Tohumların çimlenmesi gözlemlenmeli ve çimleninceye kadar toprak fazla sulanmamalıdır. 2 – 4 aylık bir süreç sonrasında çimlenme tamamlanır. tohumlar çimlendikten sonra şaşırtma uygulanabilir. Yani  fideler oluştuktan sonra, bitki tohumlarının ekildiği yerden alınarak başka bir yerde yetiştirilebilir.

Çimlenme sonrası elde edilen kadife çiçeği fidesi şaşırtıldıktan yeni saksılara alınabilir ya da bahçe içerisindeki il taşındığı toprağında büyütülmeye devam edilebilir. Eğer kendi toprağında kalacaksa bitkiler arasında yaklaşık 25-30 cm kadar boşluk kaldığından emin olun.

  • Kadife çiçeği tohumu nasıl elde edilir?

Kadife çiçeğinin tohumunu elde edebilmek için öncelikle çiçeklerin kurumasını beklemelisiniz. Ancak çiçekleri toplayarak kurutmamalısınız. Kadife çiçekleri sapları üzerinde kurumalıdır. Ardından kuruyan çiçekleri toplayabilir ve orta kısımlarındaki uzun tohumları çekerek alabilirsiniz.

Kadife Çiçeği Faydaları Nelerdir?  Nerelerde Kullanılır?
kadife çiçeği
Görsel: Prince William Living
  • Kadife çiçeği hem hoş kokulu hem de güzel görünümlü bir çiçektir ancak gerçekte bu sadece görünen yüzdür.
  • Faydaları hayli çok olan kadife çiçeğinin en bilinen faydası ağrı kesici özelliğidir.
  • Ayrıca kadife çiçeklerinde bulunan flavanoid adı verilen madde sayesinde hepatitten koruyucu olduğu bilinmektedir.
  • Kadife çiçeği  yağı birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılır. Nemlendirici özelliği olduğu için sabunlarda kullanıldığı da bilinmektedir.
  • Kadife çiçeği çayı olarak da tüketilen bitki boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Bunun yanında idrar söktürücü, bağırsak düzenleyici, tansiyon dengeleyici ve mikrop kırıcı özelliği bulunmaktadır. Çayı yapmak için çiçek önceden tazeyken toplanır, güzelce yıkanır ve kurutulur. Kurutulan çiçeklerden çok az miktarda, kaynamış su içerisine atılarak 5 dakika demlenmesi sağlanır ve içilir. Çiçek çok yoğun olduğu için bu ölçüde bir çay kaşığının aşılması önerilmez. Tabii hali hazırda bir ilaç kullanıyorsanız tüketmemeniz gerektiğini, normal şartlarda da kullanmak istiyorsanız önce doktorunuza başvurmanız gerektiğini belirtmeden geçmeyelim.
  • Kadife çiçeği merhem haline getirilerek ağrıyan yaralara sürülebilir. Mantarlara, çıbanlara ve cilt lekelerine uygulanabilir.
Görsel: Plants - NC State University
Görsel: Plants – NC State University

– Hangi parfümde hangi çiçekler var öğrenmek ister misiniz?

  • Kadife çiçeği içerisinde bolca bulunan lutein maddesinin yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğu da aynı makalede bahsedilen bilgiler arasındadır. Bu da faydalar arasında sayılabilir elbette :)
  • Kadife çiçeği boya yapımında kullanılabilen maddeleri bünyesinde taşır.
  • Kadife çiçeği badem yağı ya da zeytinyağı içerisinde ezilerek merhem elde edilebilir. Bu merhem cilt lekelerine kullanılabileceği gibi varis tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Sarı kadife çiçeğine bayılıyorum..Ya beni benden alıyor…Hiç bu kadar etkileyici bir çiçek görmedim…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir