TrendÇiçek Bakımı

Gloksinya (Bardak Menekşesi) Çiçeği Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Gloksinya, diğer adı ile bardak menekşe veya bardak menekşesi pembe, mor ve kırmızı tonları ile görenleri kendine hayran bırakan bir çiçektir. Bu yazımızda size güzeller güzeli Gloksinya çiçeği hakkında bilgi vereceğiz.

Bardak çiçeği, bardak menekşesi gibi isimler verilen Gloksinya, kadifemsi tüylü çiçekleri olan Brezilya memleketli bir çeşit saksı bitkisidir. Botanikteki adı Sinningia speciosa olarak bilinir. Gesneriaceae familyasına ait bir bitki olan bardak menekşe, yılın belli zamanlarında dinlenmeye geçen, eflatun, pembe gibi canlı renklerde tonları olan bir güzel çiçekli otsu bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri yalınkat ya da katmerli olabilir. Sıcak ortamları sevmeleri onları evlerde büyütülebilen çiçeklerden yapmıştır.

– Menekşe Bakımı Yazısı İçin Tıklayın.

bardak menekşesi
Görsel: Loppan i Solberga – blogger
Gloksinya Türleri

Doğada 20 çeşit Gloksinya bulunduğu söylenir. Ancak en çok bilinen 5 türü vardır. Bunlar;

  • Kırmızı çiçekleri olan Sinningia Speciosa Beacon
  • Kenarları bir nakış gibi beyaz işlemeli olan ve soluk pembe renkli çiçeklere sahip Sinningia Speciosa Blanche de Meru
  • Beyaz ve kırmızı renkli çiçekleri olan Sinningia Speciosa Cyclops
  • Çiçekleri çoğunlukla kırmızı tonlarında olan ve daha parlak bir yapısı bulunan Sinningia Speciosa Defiance
  • Çiçeklerinin uçları beyaz işlemeli olan Sinningia S. Blanche de Meru cinsine nazaran daha kırmızı çiçeklere sahip olan Sinningia Speciosa Emperor Frederick
Gloksinya Ekolojik İstekleri
gloksinya çiçeği
Görsel: bakker

Her bitki gibi bardak menekşesinin de sağlıklı yetişebilmesi için önerilen hava koşulları vardır. Gloksinya’nın güzel çiçeklerini sergileyip güzelliği ile büyüleyebilmesi için direkt olarak gün ışığında bulunmaması gerekiyor. Eğer esinti almayan ve direkt gün ışığında duran bir Gloksinya bitkiniz varsa sağlıklı yetişemeyebileceğini belirtmekte fayda var. Aydınlık ortamları seven bitki için gün içerisinde yeterince ışık alabilmesi oldukça önemlidir. Çiçekler süzülerek gelen parlak ışıklar altında çıkarlar.  Bitkinin anavatanının Brezilya olması bize zaten bunu öğütlüyor. Yeteri kadar güneşli ve sıcak bir ortam olmalı.

Gloksinya’nın sağlıklı büyüyebilmesi için en az 15 derece sıcaklıktaki bir ortamda olması gerekir. Bitki gelişme döneminde ilen ortalama 20 derece bir sıcaklık beklentisi içerisindedir.

Humuslu toprakları seven bardak menekşesi toprağının da nemli tutulmasından hoşlanır. Ancak bu çok fazla sulama yapacağınız anlamına gelmez. Su miktarı az tutularak sulama sık yapılabilir. Sulama direkt toprağa yapılmalıdır. Bazı kaynaklar yaprağın ıslatılmasını önerirken bazıları şiddetle kaçınır. Bu bitkinizin türüne göre de değişebilir. yaprakları zaman zaman ıslatarak bitkinizi gözlemleyebilirsiniz. Eğer bulunduğunuz bölgenin kaliteli bir suyu yoksa musluktan su kullanmamalısınız. Musluktan aldığınız suyu birkaç gün dinlendirerek toprağa uygulayabilirsiniz ancak yaprakları bu su ile ıslatmamalısınız.

Eğer yaprakları ıslattıktan sonra kapalı, havasız bir ortamda bitkinizi bırakırsanız bu ıslaklıklar sebebi ile yapraklarda bazı rahatsızlıklar olabilir. Yaprakların üzerinde kalan su damlaları yaprakların çürümelerine neden olabilir. Dahası ıslak yapraklar serin esintilere maruz kalırlarsa güçsüzleşebilir ve hastalık kapabilir.

Bitkiye fazla sulama yaparsanız halinde toprak diplerinde olan soğanlar zarar görebilir.

bardak menekşe
Görsel: bakker

Bitkinin sağlıklı gelişiminde nem oranı da önemli rol oynar. Eğer çok nemli bir bölgede yaşamıyorsanız, gerekli nemi sağlamak için bitkiyi yetiştirdiğiniz saksı tabağının içine biraz çakıl taşı yerleştirebilir, saksınızı bu taşların üzerine koyabilirsiniz. Tabağın içerisine koyacağınız su buharlaşarak bitkiye ihtiyacı olan nemi verme konusunda yardımcı olacaktır. (Nem oranının en az %70 – %75 olması gerekir.)

Bitkinizi sıcak yaz mevsimlerinde balkonunuzda (direkt güneş ışığını çok fazla almayacak şekilde) büyütebilirsiniz. Ancak havalar soğumaya başladığı anda içeriye almalısınız. Bulunduğunuz bölgeye göre bu değişebilir. Marmara Bölgesi’nde ikamet edenler için eylül ortaları sonbaharın başlangıcı kabul edilirken Akdeniz Bölgesi’ndekiler için ekim sonu baz alınabilir. Bu dönemlerde sulamayı yavaş yavaş azaltabilirsiniz. Ancak bir anda sulamayı azaltmamalı, bitkinizi buna alıştırmalısınız.

Gloksinya besini çok sever. Dışarıdan gelen besinlere karşılığı geç kalmadan verir. Bolca gübrelenebilir. Gübreleme ile ilgili en önemli nokta çiçeklenme dönemine kadar devam edilmesidir. Kış soğukları bitmeye başladığı anda çiçekler açana kadar her hafta sıvı gübre verilebilir. Yeni filizler açarken besin takviyesini daha dikkatli yapmak gerekir. Fazla besin genç sürgünleri çürütebilir.

Gloksinya bitkisinin çiçekleri baskın renklerde ve gösterişlidir. Ancak çiçekler solduktan sonra budanması gerekir. Solan yaprakları ve çiçekleri sapları ile birlikte budayabilirsiniz.

gloksinya
Görsel: Pinterest

Cezayir Menekşesi Nedir?

Bardak Menekşesi Dinlendirme Ne Zaman Yapılır?

Gloksinya’nın dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu dönemlerde bazı koşullar sağlanmalıdır. Sıcaklık biraz düşürülmeli, sulama %%%%dır. Gloksinya bitkiniz uzun veya kısa dinlendirme ile rahatlatılabilir. Uzun dinlendirme sonbahar ortasından ilkbahar ortasına kadar geçen 6 aylık süredir. Dilerseniz kış başı (kasım) dinlendirmeye başlayarak kış bitimi (şubat) zamanında bitirebilirsiniz.

Evlerde bakılan bazı Gloksinya çiçekleri dinlenmeye girmeyebilir.

Bardak menekşe sıcaklığı seven bir bitkidir ancak bu dinlenme dönemlerinde en fazla 12 – 15 derece sıcaklık ister.

Gloksinya Nasıl Çoğaltılır?

Gloksinya tohum, yaprak veya çelik ile üretilebilir. Tohumdan bardak menekşesi üretmek kolaydır. Tohumlar 1 aya kalmadan kolayca çimlenebilir ve bahar gelmeden çiçekleri hazırlanır. Bu sebeple seralarda ve çiçek üreticilerince bu yöntem sıklıkla kullanılır. Tohumla üretmede en önemli nokta bitkilerin 18 – 25 derece arasındaki bir sıcaklıkta bakılmasıdır. Sulanan toprağın üzerine un kıvamında olan toprak serpilir ve toprak yüzeyi hafifçe nemlendirilebilir. Tohumları dağılmaması için fısfıs kullanabilirsiniz.

Ardından üzerine bir şeffaf naylon geçirerek tohumlara sera etkisi yaratmanız gerekir. 1 haftanın sonunda naylonu kaldırıp fideler çıktıktan sonra saksılara dikebilirsiniz. Bu süre içerisinde hafif sulamalar yapabilirsiniz. sulamaları yine fıs fıs kullanarak yapmanız önerilir. Eğer bitkinizi bir sera içerisinde çimlendirecekseniz naylon torba kullanmanıza gerek yok elbette. Buradaki amacımız güneşten faydalanan ve nemli bir ortam yaratabilmek. Tohumla bitki çoğaltma hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

bardak menekşe tohum
Görsel: Grow Notes

Yukarıdaki fotoğraflarda sıra ile Gloksinya tohumlarının boyutlarını, tohumların ekildikten 1 hafta sonraki hallerini ve 6 haftanın sonunda gelmiş oldukları hallerini görebilirsiniz.

Gloksinya çoğaltırken en çok kullanılan yöntemlerden biri de çelikle üretimdir. Tepe çeliği aldıktan sonra uygun bir toprağa ekim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada direkt olarak sulamamalı ve bitkinin toprağa alışmasını beklemelisiniz. Bitkiniz 2 – 3 hafta içerisinde köklenecektir. Ev içerisinde bakılan bitkiler için belli bir zaman yoktur ancak bitkinizi bahçede büyütüyorsanız mayıs ayı içerisinde üretimi yapmanız önerilir. Daha sonraya bırakırsanız yaz sıcakları köklenmeye engel olabilir.

Gloksinya Saksı ve Toprak Değişimi

Gloksinya saksı ve toprak değişimi dinlendirme bittikten sonra yapılır. Bitkinin soğanlarını başka saksılara ekebilirsiniz. Bu dönemde sulamayı biraz azaltıp normal sulama düzenine geçmek için bitkinin yapraklarının kuvvetlenmesini beklemelisiniz. Bu aşamada soğanları toprağa dikkatlice ekmelisiniz ve neredeyse toprağın yüzeyinde olmalı. Soğanı toprak yüzeyine yakın olacak şekilde gömdükten sonra toprağı biraz bastırın ve soğanın açıkta kalmadığından emin olun. Ardından sulamanızı yapabilirsiniz.

Eğer toprak değişimini bu dönemde yapmayacaksanız hafif nemli bir toprağa soğanlarınızı ekebilirsiniz. Ancak farklı olarak sulama yapmanıza gerek yoktur çünkü toprak zaten menli olacaktır. Fakat nem dengesini kurup kendine gelebilmesi için bitkinize bir sera ortamı yaratmalısınız. Şeffaf bir naylon torba içerisine alarak güneş almayacağı bir bölgede bekletebilirsiniz. Ardından naylon torbayı çıkarıp 24 saat sonra hafifi bir sulama yaparak eski yerine geri alabilirsiniz.

– A’dan Z’ye Menekşe

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir