Trend

EV ve BAHÇE BİTKİLERİ BAKIMI İÇİN 7 KİTAP ÖNERİSİ

Piyasada ya da internet sitelerinde bulunabilenlerin çoğu yabancı dilde olsa da, Türkçe yayınlanan ya da Türkçeye çevirilen kitaplar da yok değil. Biz de Türkçe yayınlanan bitki bakımı kitaplarını bulduk ve sizin için derledik. İşte salon ya da bahçe çiçekleri ve bitkilerinin bakımında kılavuz olarak kullanabileceğiniz bazı kitaplar:

1
1. Bitkisel Hayat – Kollektif

Ekolojik denge içinde çok önemli bir yere sahip olsalar da bizlerin bitkileri çok iyi tanımadığımızı söyleyen kitap, okuyucularını bu konuda aydınlatıyor.

‘Bitkiler aşık olur mu? Bitkiler solunum yapar mı? Parfüm süren bitkiler var mıdır?’ gibi soruların yanıtlarını barındıran, TÜBİTAK yayınlarına ait kitap , tüm detayları ile bitkilerin dünyasını sunuyor.

2

2. Bahçe Süs Bitkileri – Nejat Ebcioğlu

Bitki bakımı ve bitki tipleri ile ilgili birçok kitabın yazarı olan Nejat Ebcioğlu, 2005 yılında basılan ve dizinin beşinci kitabı olan Bahçe Süs Bitkileri’nde, dikildiği yerde genellikle daha uzun süre kalan ve daha yüksek boylu olan çatı, ağaç, ağaççık ve benzeri bitkileri ele alıyor. Amatör bahçecilerin yanı sıra peyzaj mimarları ve ziraat mühendislerine yardımcı olmanın da hedeflendiği, Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan 198 sayfalık bu kitapta, 150 bitkiye yer veriliyor. Bu bitkiler arasında Türkiye’de yetiştirilenler olduğu gibi başka ülkelerde olan ama bizim iklimimize de uygun olan yetiştirilmeleri önerilenler bitkiler de var.

3

3. Türkiye’nin Bahçe Bitkileri ve Kent Çiçekleri – Ertan Tuzlacı
Türkiye’de yetiştirilen bitkileri tanıtmak amacıyla hazırlanan ve İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan 885 sayfalık bu kitap, bahçe ve bitki meraklıları için çok kapsamlı ve özgün bir başvuru kaynağı. Kitap bitkileri tanıtıcı bir kılavuz niteliğinde olmakla birlikte özel bahçe düzenlemeleri için uygun bitkilerin ve ekim zamanlarının belirlenmesi konusunda bilgi edinilebilecek geniş kapsamlı bir kaynak.

Kitapta 611 tür (alt tür ve varyetelerle birlikte 614 takson) bitki ile bazı cins ve türlere ait birçok kültür çeşidi, toplam 1.111 fotoğrafla sunuluyor okura.

Yurdumuzun çeşitli yörelerinde yazarın yıllarca süren özel araştırmalarına ve kendi çektiği fotoğraflara dayanan bu kitapta kentlerimizin parklarında, bahçelerinde, avlularında, mezarlıklarında, yol kenarlarında ve diğer yerlerinde yetiştirilmiş olarak gördüğümüz ağaçlar, çalılar ve otsu bitkiler fotoğrafları ile tanıtılıyor ve bu bitkilerle ilgili bazı özel bilgiler veriliyor.

4

4. 99 Sayfada Bahçe Balkon ve Ev Bitkileri – Gülnar Önay, Haluk Şahin

Bahçe ve çiçek işlerine yeni başlayanlara müjde! Bahçe nasıl planlanıp düzenlenir? Hangi bitki için hangi toprak ve gübre kullanılır? Budama ne zaman ve nasıl yapılır? Orkidenin ve gülün bakımı nasıl yapılır? Hangi hastalık ve zararlıyla nasıl mücadele edilir? B soruların yanıtını artık tek kitapta bulabilirsiniz.

Kitabın yazarı Gülnar Onay, uzun yıllar Urart ve Arkeon sanat galenlerinde çalıştıktan sonra Bodrum’a yerleşip bahçesini kurmuş. Onay, yaklaşık 15 yıldır hem fiilen bahçecilik yapıyor hem de bahçeler ve bitkiler üzerine çok ilgi gören kitaplar yazıyor. Haluk Şahin de Türkiye’nin en çok tanınan gazeteci, yazar ve iletişimcileri arasındadır. En mutlu anlarını, bizzat ilgilendiği Bozcaada’daki bahçesinde geçirmektedir. Kitabın yayınevi ise İş Bankası Kültür Yayınları.

5

5. Ev Bitkileri – Hadi Mir Rafati

‘Ev Bitkileri’, 336 adet bitki ve çiçeğin bakım kurallarını, üretme ve koruma metotlarını açıklayan bir kitap. Renkli fotoğraflar ile ‘Ev Bitkileri’, her çiçek ve bahçe meraklısının elinin altında bulunması gereken bir kitap. 2006 yılında basılan 96 sayfalık Kitabın yazarı Hadi Mir Rafati, yayınevi ise Redhouse Yayınları.

6

6. Salon ve Balkon Bitkileri – Nejat Ebcioğlu

Yine bir Nejat Ebcioğlu kitabı. “Bir zamanlar doğayla iç içe olan bizler, şimdi şanslı bir azınlık dışında, dar apartman katlarına sıkışmış olarak sürdürüyoruz yaşamımızı” diyor Ebcioğlu kitabın arka kapağında. Ve devam ediyor: “Ama kimilerimiz, doğadan böylesine uzak kalmaya dayanamıyor; evinin bir köşesini veya balkonunun bir bölümünü, pek sevdiği bitkilere ayırıyor.”

Uzun yıllardır Marmaris’te doğayla bütünleşmiş olarak yaşayan; yüzlerce süs bitkisi, meyve ağacı, sebze ve çiçek yetiştiren Nejat Ebcioğlu, bu yeni çalışmasında, evlerimizin içinde, balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz 135 ayrı bitkiyi 176 sayfada bütün özellikleriyle ve resimleriyle tanıtıyor. Kitabın yayınevi Remzi Kitabevi.

7

7. Bitkiler Ne İster? – Kazım Cem Şirin
Bazen evlerimizdeki bitkileri bahçedekiler gibi yetiştiremediğimizi düşünerek umutsuzluğa kapılırız. Fakat onları sevmek ve ne tür ihtiyaçları olduğunu öğrenmek başarının anahtarı olacaktır. Bu kitapta, en çok tercih edilen altmış bitkinin yakalanması olası hastalıkları, bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını bulacaksınız. 159 sayfalık bu kitap, İnkılap Kitabevi tarafından yayınlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhabalar bilmiyorum biraz tuhaf olacak ama bana gulnar onayın kitabını satabilirmisiniz satmayı düsunurseniz email atın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir