Dalya Çiçeği Ne Zaman Açar (Dalya Bakımı ve Yetiştirilmesi)
Dalya, namı-ı diğer yıldız çiçeği, kolay bakımı ve gösterişli çiçekleri ile rengarenk bir bahçe için aradığınız tüm özellikleri sağlayan bir bitki. Dalya ne zaman açar? Dalya çiçeği anlamı nedir? yıldız çiçeği ve bakımına dair her şeyi sizler için araştırdık!
Sarı sarı yapraklar yürürken önümüze düşmese de henüz, eylül ayı geldiğinde ve sonbahara tatlı bir adım atıldığında bazılarımızın içini neşe kaplar. Kimi sonbahara hüzünlü anlamlar yüklemeyi sevse de, sonbahar da en az diğer mevsimler kadar renkli ve neşeli. Yaz bitti diye eve kapanmak, bahçedeki ya da balkondaki çiçeklerden ümidi kesmek yok tabii ki. Mor, pembe gibi şenlikli renkleri ile Dahlia ya da Dalya, nam-ı diğer Yıldız Çiçeği bu ayın, Eylül ayının çiçeği! Adını Andreas Dahl adlı bir botanikçiden alan çiçek çok az bir bakımla muhteşem bir görünüm sergileyebiliyor.
Yaz bitti diye üzülenleri renkleri ile neşelendiren bir çiçek Dalya. Aynı zamanda Terazi burcunun çiçeği ve adeta bir terazi insanı gibi hem uyumlu hem de biraz detaycı. İster bahçenizi renklendirsin, ister vazoda evinizi… Arkası sağlam bir çiçek Yıldız Çiçeği ve yüzlerce çeşidiyle çiçek dünyasının en geniş ailelerinden birine sahip. Ana vatani ise Meksika Dahlia’nın. Sonabaharda bahçelerinizin veya balkonlarınızın neşelenmesini istiyorsanız ilkbaharda ekilip Eylülde tadı çıkarılan türlerleri ile bu çiçeği misafir edebilirsiniz.
Yıldız çiçeğinin anlamı sabır aynı zamanda. Bu noktada tam da bir terazi burcu çiçeği olduğunu kabul etmek lazım.
Yıldız Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi
- Yıldız çiçeği güneşi çok sever. Eylül çiçeği olması sizi şaşırtmasın, ilkbaharda ektiğiniz çiçek, güneşe doyduktan sonra sonbaharda çiçeklerini açacaktır. Bitki ne kadar güneş görürse o kadar çiçek verecektir. İlkbahar başlangıcından yaz bitimine kadar günde en az 6 saat güneş görmeye ihtiyaç duyarlar.Bahçedeki yerine karar verirken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
- Çimlenme esnasında ortam sıcaklığı oda sıcaklığından birkaç derece fazla olmalıdır ancak çimlenme gerçekleştikten sonra bu sıcaklığın biraz düşmesi gerekir.
- Dalya havadar ortamlardan hoşlanır. Özellikle çiçek açma döneminde güneş ile eş zamanlı olarak temiz hava da alması gerekir.
- Çiçek fazla sulama gerektirmez. Hatta susuzluğa karşı dayanıklıdır. Toprak kurudukça su verilmelidir.
- Yıldız çiçeğinin tercih ettiği toprak humuslu, verimli ve kolay drenaj sağlanan topraklardır. pH seviyesi yüksek olan, alkali toprakları tercih ederler. Bazı kaynaklar ise bunun tam tersini belirtmektedir. Ancak bu çiçeğin hemen her türlü toprakta yetişebilmesi mümkündür. Çok farklı çeşitleri olduğu için, farklı toprakları seven türlerinden birini yetiştiriyor olma ihtimaliniz yüksektir.
- Çiçekler solduktan sonra bitkiden kesilip alınmalıdır. Bu sayede bitki gereken enerjiyi yeniden çiçeklenmeye verebilir.
Öneri: Kesme çiçek olarak da kullanılan yıldız çiçeğinin kesim işlemi sabah saatlerinde yapılmalıdır. Düzgün bir makas ile kesilen çiçeklerin saplarındaki yapraklar temizlenip (yapraklar vazoda çürüyerek vazo ömrünü kısaltır) vazoya konduklarında 1 hafta – 10 gün dayanırlar. Fakat vazonun suyu her gün değiştirilmeli ve her gün sapların altından 1 cm kadar kesilmelidir. Vazoya soğuk su yerine ılık su konması süreyi uzatır.
Yıldız çiçeğinin en büyük problemi küllenmedir. Ama güneş alan ve havalandırması iyi olan bir yere koyarsanız bu sorun ortadan kalkmış olur. bunun yanında bazı leke hastalıkları ve kırmızı örümcekler de bitkiyi rahatsız edebilirler. İlaçlama yapılması önerilir.
- Bazı yıldız çiçeği türleri nisan ayında çiçeklenir bazıları da kasım ayının sonuna kadar yeşilliğini koruyabilir. Kasım ayına kadar yeşil kalkanlar varsa tavsiye edilen kendilerinin kesilerek vazoya alınması ve son günlerini evde geçirmesidir. Çukurova Üniversitesi’nin Kesme Çiçek Yetiştiriciliği ile ilgili yayınlamış olduğu metinde, çiçeklerin zamanında kesilmesinin önemi vurgulanmakta.
- Dalya fazla gübrelemeden hoşlanmaz.
Yıldız Çiçeği Çoğaltılması
Yıldız çiçeği çoğaltılması için kullanılabilecek birkaç yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi tohum yolu ile çoğaltmadır. Tohumla çok kolay yetişebilmesi ve daha ucuza Dalya üretebilmek durumları bir araya gelince, bu yöntemin sık kullanılmasına sebep olmuştur. Kış ortası ve ilkbahar başı arasında yapılan tohum ekme işlemi sonrasında 1 – 2 hafta içerisinde çimlenme; 3 – 4 ay içerisinde de çiçeklenme meydana gelir.
Bir diğer çiçek çoğaltma yöntemi ise yumru ile üretme yöntemidir. Bu yöntemde bitki henüz çiçek açmadan önce budanan sürgünlerden alınan yumrular saksılara direkt olarak dikilebilir. Bu işlem öncesinde toprağın hazırlanması da oldukça önemlidir. Yabancı otların ve köklerin temizlenmesi ile keseklerin parçalanması gerekir. Bunun haricinde kullanılan yöntemler aşılama ile, ayırma ile ve çelikle üretimdir.
Yıldız Çiçeği Faydaları
Yıldız çiçeği güzel görünümünün yanında oldukça faydalı bir çiçektir. Bunlardan en bilinenleri şu şekildedir;
- Terleme sorunları ile mücadelede etkilidir. Terlememe rahatsızlığı olan kişilerde terlemeye yardımcı olarak rahatlama sağlar.
- Balgam söktürücü etkiye sahiptir. Boğaz ağrısına iyi gelir.
- Mide ve kasık ağrılarına iyi gelir. Adet dönemlerinde tüketilebilir.
- Grip ile mücadelede kullanılır.
- Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen ağrı ve şişliklere iyi gelir.
Yıldız çiçeğinin kullanımı genellikle çayı yapılarak tüketim şeklindedir ancak yıldız çiçeğinin çiçek yaprakları salatalara da ilave edilebilir veya tek başına salata olarak da yenebilir.
Eylül ayı çiçeği olarak bilinen yıldız çiçeği, eylül ayında ‘Ne çiçek göndersem?’ diye düşünenler için de iyi bir seçenektir. Tüm özel günlerde tercih edilebilecek son derece gösterişli bir çiçektir.
dlya çiçeği eylülde açan bir çiçekmiş
Bizde bahçemiz için aldık. Görüntüsü harikaydı. Araştırma yapmak için sitenize girmiştim. Açıklamalar çok anlaşılır bir şekilde yazılmış. Teşekkür ederim ben faydalı buldum.
Dalya çiçeği tohumunu nasıl alabilirim