
Saksı Nasıl Değiştirilir? Saksı Değiştirilirken Nelere Dikkat Edilir?
Neden saksı değiştirmeliyiz? Saksı nasıl değiştirilir? Saksı değiştirmenin incelikleri nelerdir? Saksı nasıl değiştirilir konusundaki tüm detayları sizler için derledik!
Zamanla saksı içerisindeki toprak, çiçeğinizi yeterince beslemeyebilir; saksı, çiçeğinize küçük gelmeye başlamış olabilir ya da daha renkli/daha güzel bir saksı görüp canınız onu kullanmak istemiş olabilir. Kısacası bitkilerin/çiçeklerin saksılarının zaman zaman değiştirilmesi gerekir.
Evler İçin En İyi Hava Temizleyici Saksı Bitkiler için yazımızı blogdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Saksı değiştirirken çiçekleriniz çok kolay zarar görebilir, kökleri kırılabilir, yeni saksıya geçince siz nasıl olduğunu hiç anlamadan ölebilir. Bu talihsizlikleri yaşamamak için nasıl saksı değiştirildiğini ve saksı değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Gelin, saksı değişiminin inceliklerine maddeler halinde değinelim;
- Öncelikle çok fazla keyfi saksı değişimleri yapmayın. Sonuçta riskli bir işlem. Ama ille de keyfi bir saksı değişimi yapacaksanız saksı değiştirme zamanınızı mümkün olduğunu kadar bitkinin saksı değiştirme zamanına yakın bir döneme denk getirmeye çalışın.
- Saksınızı değiştirmeniz gerektiyse ya da siz bu konuda son derece kararlıysanız saksı değişiminin genel kuralları vardır. Bu genel kuralı sakın unutmayın;
Yeni saksı, eski saksıdan 1-2 boy büyük olmalıdır.
- Saksının boyutu önemlidir. Yeni saksının eski saksıdan daha büyük olmasına dikkat edin ki saksı değişiminiz faydalı olsun. Çok da büyük olmamasına dikkat edin ama; çünkü bitki köklerinin saksı toprağını tümüyle kaplayacak şekilde gelişmesi uzun vakit alır; bu da çok sağlıklı bir gelişim değildir.
- Yeni saksınızı dinlendirilmiş veya kireçsiz suyun altında bir süre bekletmenizde fayda var. Buradaki amaç, saksının suyu tamamen emmesini sağlamak.
- Şayet yeni toprak ile eski saksıyı kullanacaksanız – ki asla tavsiye edilmez – en azından saksının içi ve dışını iyice yıkadığınızdan emin olun.
Kreatif ve Dekoratif 10 Saksı Modeli nedir diye merak ediyorsanız yazımıza gör atabilirsiniz!
Yeni saksının su drenaj deliğinin açık olduğuna dikkat edin.
Saksı değiştirme sırasında drenaj nasıl yapılır öğrenmeden saksınızı değiştirmeyin. Drenaj suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan bir çalışmadır. Toprağın üretkenliğini artırmak için fazla olan suyun kontrollü olarak istenilen bölgeden dışarı atılması işlemidir. (Meraklısına – Wikipedia, Drenaj)
Gelelim saksı değiştirmenin adımlarına;

İhtiyacımız olan şeyler karışım saksısı, taşıyacağımız büyük saksı, eski saksıyı rahat kesmek için makas ve sulama kabı.
Adım 1: Öncelikle bitki iki gün önce sulanmış olmalıdır. Bir gün öncesinden veya saksı değişimi esnasında çiçeğinizi sulamayın. Sulama her zamanki ölçüsünde olmalıdır.
Sulama bitkiler için hayati önem taşır. Bitkiler nasıl sulanmalıdır, Çiçek Sularken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? öğrenmek için buraya tıklayarak yazımızı okuyabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Sulamanın ardından karışım saksısına gerekli besinler eklenmelidir. (Bu kesinlikle şart olan bir aşama değil ancak bitkinizin yeni yerini sevmesi için biraz vitamin vermeniz faydalı olacaktır.)
Daha sonra bitkinizi bir elinizle tutarak, saksı elinizde kalacak şekilde ters çevirin. Bunu elbette narin bir şekilde yapın, eğer bitkiniz çok büyük ve ağırsa mutlaka yardım alın.
Eski saksısından çıkarırken bitkiyi toprak yüzeyinden yüzük parmağı ile orta parmak arasına alın.

Adım 2: Daha sona saksıyı sağlam olarak tutup, tersine çevirin. Saksının bir kenarını hafifçe, sert bir yere vurarak topraklı bitkinin saksıdan çıkmasını sağlayın. Eğer olmaz ise bitkiye zarar vermeden bitkiyi dışarıya çekin ve saksıdan çıkmasını sağlayın.
Eğer hala istediğiniz sonucu elde edemediyseniz eski saksıyı keserek bitkiden kurtarın.
–
Adım 3: Kökleri kontrol edin. Eski topraktaki olması mümkün hastalıklara karşı köklerdeki toprağın bir miktarını azaltın. Bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlar.
Eski toprağın 1/3’ünü alıp geri kalan boşluğu taze ve beslenmiş toprakla doldurun. Direkt olarak yeni toprak doldurmanız bitkinizin dengesini şaşırtabilir.
Adım 4: Ölü veya çürümüş olan kökleri kesin ve kökleri biraz gevşetin. Daha önce de söylediğimiz gibi yeni saksıya kireçsiz su emdirin, bu esnada saksının su deşarj deliğinin tıkanmamış olduğuna dikkat edin. Aksi halde su akmayacak ve saksının dibinde toprağı çamurlaştıracak, ilerleyen vadede bitkinizi çürütecektir.
Adım 5: Bitkiyi sağ el ile yeni saksının ortasına gelecek biçimde istenilen derinlikte tutturun. Sol el ile hazırlanmış yeni toprağı saksının üst düzeyinden 1,5 – 2 cm ara kalacak biçimde doldurun, hafifçe sert bir yere vurularak toprağı sıkıştırın.
Adım 6: İşlem bittikten sonra bitkilere önce toprak tümüyle nemli duruma gelinceye değin su verilir. Daha sonraları az su verilmeli, ama sıkça su püskürtülmelidir. Saksısı yeni değiştirilmiş bitkiler, ışık seven nitelikte olsalar bile, başlangıçta direkt güneş ışığı altında bırakılmamalı, yarı veya hafif gölge yerlerde bulundurulmalıdırlar. İşte bu kadar basit! :)
Hangi Baharatları Saksıda Yetiştirebileceğinizi Biliyor musunuz?
Neden Saksı Değiştirmeliyiz?
Saksı içerisindeki harç zamanla verimini kaybeder ve bitki büyüdükçe kökleri uzanarak daha fazla alan ihtiyacı hisseder. Salon bitkileri saksı içerisindeki besini alarak büyümeye ve gelişmeye devam ederler. Zamanla bu besinin azalması bitkinin gelişimini yavaşlatacaktır. Bu sebeple birçok saksı bitkisi için 2-3 senede bir olmak kaydıyla saksı ve toprak değişimi önerilmektedir. Doğru zamanda ve doğru şekilde yapılan saksı değişimi bitkinizin ömrünü uzatacaktır. Ancak bu esnada bitkinize zarar vermemek hayati önem taşır.
Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Saksı değişimi için en uygun zaman genellikle ilkbahardır. Ancak bitkinizin türüne göre bu durum değişebilmektedir. Bitkinin uykudan çıkıp aktifleşmeye başladığı zaman saksı ve toprak değişimi için uygundur. Eğer bitkinizi yeni satın aldıysanız yerine alışması için ona 2 hafta vermeli ve daha sonra saksısını değiştirmelisiniz.
Bu bilgiler ve talimatlar ışığında 2-3 yılda bir bitkinizin gelişimine göre saksı değişimi yapabilirsiniz.

Her Bitkinin Saksısı Değiştirilmeli midir?
Her bitkinin saksısı değiştirilmez. Hasta görünümlü, cansız çiçekler saksı değişimi sonrasında ölebilirler. Önce sağlıklarına kavuşturulmalıdır.
Orkide Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Orkide bitkinizin saksısını çiçeksiz bir döneminde değiştirmeniz gerekir. Toprak olarak ise torf kullanılmalıdır. Orkide saksısı nasıl değiştirilir sorusunun yanıtı da yukarıda 6 adımda belirttiğimiz şekilde yanıtlanabilir. Orkide bakımına dair detaylı bilgi almak için Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır yazımıza göz atabilirsiniz.
Saksı Toprağı Nasıl Hazırlanır?
Ev bitkileri için kullanılacak toprağın biraz özenli seçilmesi gerekiyor. En nihayetinde sizinle birlikte yaşayacak bir bitki ve de aynı ortamda hava soluyacaksınız. Bu sebeple bahçeden alınan topraklar önerilmez. Bu toprakların içerisinde çeşitli atıklar, zararlı böcekler ve bakteriler bulunabilir. Hem size hem de bitkinize zarar verebilir.
Saksı değişiminde yeni toprak ilave ederken bu toprağın organik toprak olmasına özen göstermelisiniz. Çiçek marketlerden kolayca edinebileceğiniz bu topraklar bitkileriniz için daha besleyici ve temiz yapıdadırlar.
Farklı malzemeler ile saksı yapımı, eski saksıların değerlendirilmesi veya saksılar ile yapılabilecek ilginç tasarımlar için ilginizi çekebilecek kendin yap yazıları;
Merhaba Bu saydığınız teknikleri uygulayarak yaprak güzeli çiçeğim in saksı sını değiştirdim ancak çiçek öldü. Bunu ikinci kez de aynı şekilde yaptım ama sonuç yine aynı oldu. Nerede hata yaptığımı anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba,
Kaktüs,sukulent ve yuka bakmaya yeni başlayacağım,değişik çeşitlerde 10 adet kaktüs ve sukulent ve 1 adette yuka aldım.
Öncelikle saksılarını değiştirmek istiyorum çünkü saksılar üretim saksıları
Bu dönemde değiştirebilirmiyim? ayrıca saksı değiştireceğim için vitamin vermek istiyorum.Değişimden evvelmi yoksa sonramı vermem gerekir.