TeknolojiTeknolojik Ürünler

FreeDos Nedir, FreeDos Laptop Alınır mı?

Bilgisayar kullanımı günümüzde oldukça önemli çünkü artık birçok işi yürütmenin yegane yolu bilgisayarlardan geçiyor. İş dışında oyun oynamak veya bir şeyler izlemek içinde bilgisayarlar kullanılmaktadır. Ancak yeni bir laptop ya da masa üstü bilgisayar almak oldukça maliyetli olmaya başladı. Bu nedenle alternatif arayanlar için FreeDoss bilgisayarlar öne çıkıyor. Peki, FreeDos nedir ve artıları ile eksileri nelerdir? Cevabı yazımızda bulabilirsiniz.

FreeDos, bilgisayarın işletim sistemi olmayan halini ifade eder. Lapto veya masaüstü bilgisayar almaya karar verdiğinizde genelde işletim sistemi yüklü olarak sunulur. Ancak bazı modeller de FreeDos işletim sistemi yazar. Bu, bilgisayar da Windows ya da Linux gibi bir işletim sistemi olmadığı anlamına gelmektedir. Ancak bilgisayarı kullanmak için bir işletim sistemi gerektiğinden aldığınız FreeDos bilgisayar ile herhangi bir işlem yapmanız mümkün değildir.

Bilgisayarların FreeDos Olarak Satılma Sebebi Nedir?

Freedos nedir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi işletim sistemi olmayan FreeDos bilgisayarlar, DOS tabanlı ve açık kaynak kodlu bir sistemdir.

MS-DOS işletim sistemi olmadığını gösterir. Ancak gömülü sistemler geliştirmenize olanak tanır ve grafik arayüzü olmadığından sadece komut satırlarını karşılar. Sadece komut tabanlı işlemler yapabilirsiniz. Bilgisayarı açtığınızda karşınıza BIOS deminizi ve siyah bir ekran çıkar. Sonrasında bir bilgisayardan beklentilerinizi yerine getirmeniz için Windows, Linux ve macOS işletim sistemleri arasından seçim yaparak kurulum yapmanız gerekir.

Peki, neden FreeDos bilgisayarlar satışa sunulur?

Hem üreticiler hem de kullanıcılar için FreeDos bilgisayar tercihinin temek nedeni maliyeti düşürmektedir. Üzerinde herhangi bir işletim sistemi olmadığından bilgisayarı daha uygun fiyata alabilirsiniz. Ayrıca size özgür bir şekilde işletim sistemi seçme hakkı tanır. İstediğiniz ve teknik açıdan sizi tatmin eden herhangi bir işletim sistemini seçerek kullanabilirsiniz. Ek olarak elinizde lisanslı bir işletim sistemi varsa yeni bilgisayarınızdaki işletim sistemine ekstra bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız.

Freedos Bilgisayar Almanın Avantajları ve Dezavantajları

Freedos avantajları
Eğer “FreeDos laptop alınır mı?” diye merak ediyorsanız, cevabı aşağıda bulabilirsiniz.

FreeDos laptop veya bilgisayar almanın en büyük avantajı, işletim sistemine para ödenmemesidir. Özellikle işletmelerde alınan toplu işletim sistemleri maliyet olarak daha uyguna gelmektedir. FreeDos bilgisayarlar edinerek elinizde bulunan işletim sistemlerini bilgisayarlara yükleyebilirsiniz. Böylece yeni bir işletim sistemi ücreti ödemenize gerek kalmaz. Bunun dışında istediğiniz işletim sistemini seçme özgürlüğünüz de bulunmaktadır.

Dezavantajlar kısmında ise aslında büyük bir dezavantaj yoktur. Sadece bir işletim sistemi edinmeniz ve kurmanı gerekir. Bu işlem ise basit bir format işleminden farksızdır. Yani uygun fiyata bir işletim sistemi edinme imkanınız varsa FreeDos bilgisayar almak sizin açınızdan oldukça faydalıdır. Ancak bilgisayara sürücü kurma ve işletim sistemi kurma konusunda bilgi sahibi değilseniz, bilen birinde yardım alarak yapmanız daha faydalı olacaktır.

FreeDos Bilgisayara Windows 10 Nasıl Kurulur?

Bilgisayar
Bilgisayarınıza Windows 10 işletim sistemi kurmaya karar verdiyseniz, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
  • Bilgisayara işletim sistemi kurmak, format atma işlemi ile hemen hemen aynıdır. Daha önce format işlemi yaptıysanız rahatlıkla kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
  • İşlem için bir USB bellek kullanmanız gerekir. En güncel Windows 10 dosyasına ulaşmak için Microsoft yazılım sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Buradan indirme işlemini yaptıktan sonra en az 8 GB alana sahip bir sürücüyü bilgisayara takın.
  • İndirdiğiniz dosyayı çalıştırın ve açılan alanda sorulan  “Ne yapmak istiyorsunuz?” yazan yerden “Başka bir bilgisayar medyası” seçeneğini işaretleyip “İleri” tuşuna tıklayın.
  • Sonrasında  “Dil, Mimari ve Sürüm seçin” başlıklı arayüzde ilgili seçimleri yapın ve kullanılacak medyayı USB olarak seçip işlemi ilerletin.
  •  Bundan sonraki aşamada FreeDos bilgisayarınızı açın ve BIOS menüsüne giriş yapın. Boot menüsünde yer alan Fast Boot seçeneğini aktif hale getirip değişiklikleri kaydederek menüden çıkın.
  • USB belleği bilgisayara takın ve sistemi tekrar açın. Açılış sırasında arka arkaya boot tuşuna başın ve açılan menüden USB belleği seçin.
  • Buradan sonra Windows 10 kurulumu başlayacaktır. Sizden onay istedikçe onay ve ileri adımlarını seçerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Kurulumu yapabilmek için aktif işletim sistemi olan bir bilgisayara, USB belleğe ve lisanslı işletim sistemine ihtiyaç vardır. Tüm bu ürünleri en iyi fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir