Çiçek Bakımı

Sümbül Bakımı, Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması

Sümbül veya sümbül çiçeği, bulunduğu ortamı güzel kokusuyla saran, renk renk açarak baharı müjdeleyen, kolay yetiştirilen soğanlı bir bitki türüdür. Birçok kişi sümbülün muhteşem kokusunu hisseder hissetmez mutlu olur. Ülkemizde de oldukça kolay yetiştirilebilen bu güzeller güzeli bitkiye nasıl bakılmalıdır? Sümbül bakımı, yetiştirilmesi ve sümbülün faydalarına dair her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

2022 yılında güncellenmiştir.

Hyacinthus cinsine ait soğanlı bitkilerin bir üyesi olan sümbül, daha önceleri zambakgiller familyasının bir üyesi olarak kabul edilmekteydi. Fakat günümüzde bilimsel olarak Hyacinthaceae ailesinin bir üyesidir. Anayurdu İran, Türkmenistan ve Doğu Akdeniz bölgeleridir. Ülkemizde ise İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Renk ve doku olarak birçok farklı türü olan sümbül, hemen hemen her renkte çiçek vermektedir.

Sümbül Nasıl Bir Bitkidir?

Sümbül çiçeği hakkında bilgiler
Sümbül; soğan köklü, ince uzun gövdeli ve üst kısmında mis kokulu rengarenk çiçekler açan bir bitkidir.

Genelde bahar aylarında sıkça karşınıza çıkan sümbül, yaşam alanlarından da yetiştirilmek için uygun bir bitkidir. Fakat yaşam alanlarında bakmak için bazı konulara özel olarak dikkat edilmesi gerekmektedir. Doğal bir oda parfümüdür. Evlerde sıklıkla tercih edilmesinin asıl nedeni güzel görüntüsünden ziyade güzel kokusudur. Ayrıca Yunan mitolojisine göre Sparta Kralı’nın genç oğlu olup yeniden doğuşu simgelemektedir.

Birçok bölgede ve kültürde baharın müjdecisi olan mis kokulu sümbül, güzelliği ile ve göz alıcı renkleriyle en sevilen bahar çiçekleri arasında yer almaktadır. Ayrıca dört mevsim çiçek açması, bu güzellikten her zaman faydalanabilmeniz anlamına gelir.

Sümbül Çiçeği Bakımı

Sümbül bakımı
Yaşam alanlarında mis kokulu sümbül yetiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Sümbül, doğrudan güneş ışığı istememektedir. Bu nedenle dolaylı ışıklardan da faydalanabilen bu bitki gölge ve çok sıcak olmayan bir ortamda muhafaza edilmelidir.
  • Rüzgar ve hava akımına karşı hassas bir bitkidir. hava akımı çok olan kapı ve pencere önleri gibi alanlarda konumlandırılmamalıdır.
  • Ortalama sıcaklıkları daha çok sever. Sümbülün bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına inmemelidir.
  • Sümbül bitkisinin susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Yazları haftada en az 2 kez sulanmalıdır. Su, bitkinin her bölümüne ulaştırılmalı ve toprağı nemli olmalıdır.
  • Sulama sonrası, bitkinin tabağında su bırakılmamalıdır. Sulama miktarınız her seferinde aynı, oda sıcaklığında ve dinlenmiş su ile olmalıdır.
  • Sümbülün toprağı bol humuslu, kumlu, nemli gevşek yapıda olmalıdır.

Sümbül Çiçeğinin Saksısı Değiştirilmeli Midir?

Sümbül’ün saksısını sık sık değiştirmek, sümbülün büyümesine engel olacağı için çok sık saksı değişimi yapılmamalıdır.

Sümbül Ne Zaman Ekilir ve Sümbül Çiçeği Ne Zaman Açar?

Sümbül ne zaman ekilir?
Sümbül çiçeği hakkında en çok merak edilen konuların başında ne zaman çiçek açacağı gelmektedir.

Soğanlı bir bitki olan sümbül, sonbahar başlarında filizlenmeye başlar. O sebeple sonbaharda dikebilirsiniz. Fakat bu sümbül sadece sonbaharda dikilir demek değildir. Sümbül soğanı elinize hangi mevsim geçtiyse dikebilirsiniz. Beklemiş ve kurumuş soğanı koruyabilmeniz zor olacağından eliniz geçtiği ilk anda dikebilirsiniz. Peki, “Sümbül soğanı nasıl saklanır?” derseniz, en doğru cevap onu toprakta dikerek saklamaktır.

  • Sümbül soğanı ne kadar derine dikilir karar vermek için soğanınızın boyuna bakın. Soğan boyundan 2-3 cm daha derine soğanınızı ekin.
  • Sonbaharda veya kış gibi soğuk zamanlarda çiçeğinizi diktiyseniz, çiçeğinizi eker ekmez sulayın. Daha sonralarda toprak nemi azaldıkça sulama yapın. İlkbaharın ilk günlerine kadar dışarıda ve soğukta tuttuğunuz soğanları, daha sonra nispeten daha çok güneş alan bir yere alın.

Not: Sonbahar ve kış aylarında hangi çiçeklere bakılabilir öğrenmek için buradan yazımızı okuyabilirsiniz.

Sümbül Nasıl Çoğaltılır?

Çiçek nasıl çoğaltılır?
Yaşam alanlarında veya bahçende yetiştirdiğiniz sümbülü çoğaltmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.
  • Sümbül çiçeğinin çoğaltılması için iki yol vardır. Birincisi köklerinden ayırma metodudur. Bu, kökten çıkan çiçeğin uzantılarının sökülerek farklı bir saksıya ekilerek yapılan bir yöntemdir. Bu en basit yöntemdir ve çabuk sonuç verir. Bir diğeri ise tohumla çoğaltılmasıdır.
  • Sümbülü tohumla çoğaltma amacınız yok ise çiçekleri solduktan sonra bekletmemeli ve kesmelisiniz. Bunun sebebi, bütün gücün sümbül soğanının bir sonraki yıl için daha iyi kendini korumasına ve yavru oluşturmasına yönelmesini sağlamaktır.
  • Tohumlar olgunlaştığı zaman tohumları alıp ağustos sonuna kadar bir yerde saklayın. Saklayacağınız yerde karıncalardan uzak tutun.
  • Sümbül tohumu çok kolay çimlenen bir tohumdur. Ancak çimlenen sümbülün çiçeklenecek kadar büyümesi uzun zaman alır. Eksiksiz bir bakım sonrasında en iyi ihtimalle 3 yılda; iyi bakılmadığı takdirde 6-7 yılda çiçeklendiğini görebilirsiniz.
    Tohumları ekmek için ağustos sonunu beklemelisiniz. İlk adım olarak saksı içinde 1cm toprağın altına gömerek can suyunu verin. Rüzgar alan serin ve gölgeli bir yerde bekletin. Eğer serinlik olmazsa tohumlar çimlenmeyecektir. O sebeple serinlik olması önemlidir. Eğer ortam serin olmazsa, çimlenmek için havaların serinlemesini bekleyecektir.
  • Tohumlar çimlendikten sonra saksınızı daha sıcak, güneşli bir yere alabilirsiniz. Sümbülleriniz yetişmeye başladıkça onları açık alanda tutmanız gelişimleri açısından önemlidir.

Sümbül Çiçeğinin Faydaları

Sümbül çiçeği faydaları
Sümbül, güzel olduğu kadar faydalı bir bitkidir.

Bu güzel çiçeğin tohumları, önceleri iştah açıcı, sarılık ve belsoğukluğu rahatsızlığını tedavi edici olarak kullanılırmış.

Sümbülün yaprak ve çiçekleri yaz başında veya sonbaharın başlarında toplanır. Gölge bir yerde kurutulduktan sonra çay veya farklı şekilde tüketilmektedir.

Sümbülün faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Cilde iyi gelir. Akne tedavisinde kullanılmaktadır.
  • İktidarsızlığı giderir.
  • Hazmı kolaylaştırarak spazmı çözer.
  • Karın ağrılarını giderir. Mide kramplarını ve gazını söktürür. Bağırsağa iyi gelir.
  • Baş ağrılarına iyi gelir.
  • Bedeni rahatlatır, gevşetir ve sinirleri yatıştırır
  • Bağırsak solucanlarını düşürür. Sancılı regl dönemlerinde iyi gelir.
  • Mikrop kırıcı etkisi vardır.
  • Astım grip ve bronşit kaynaklı nefes darlığını giderir.
  • Kısa sürede beden ateşini düşürür.

Ek olarak soğanı ezerek süt ile pişirildiğinizde bir merhem elde edebilirsiniz. Elde edilen bu merhem yumuşatıcı özelliktedir. Çıban üzerine sürülerek tedavi edilmesine yardımcı olur.

Sümbül Çiçeğinin Hikayesi

Anlatılana göre Yunan mitolojisinde sümbül çiçeği (Hyacinthus), Kral Amyklos’un, yeniden doğuşu simgeleyen Hyakintos adındaki çok yakışıklı bir delikanlı olan oğlundan gelmektedir. Onun bu güzelliği müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı Apollon’un dikkatinden kaçmamıştır ve ona aşk ile bağlanmıştır.

Çiçek hikayesi

Ancak Batı Rüzgarı olarak bilinen Zephyr  (Zephiros) de Hyakintos’u sevmektedir. Onun bu güzelliği Apollon ve Zephiros arasında kavgaya yol açar. Hyakintos’un  Apollon ile vakit geçirmesine katlanamayan adeta kıskançlıktan deliye dönen Zephiros, ona hastalık derecesinde bağlanır ve esas görevlerini yerine getirmeyi bırakır.

Bir gün Apollo ve Hyakintos disk atma oynarken güçlerini kullanarak diskin hareket yönünü değiştirir. Ancak disk Hyakinthos’a çarpar ve onun ölümüne yol açar. Bu hüzün ve aşkla Apollon şu sözleri söyler:

” Ey sevgili çocuk, ölüyorsun, senin taze ve güzel gençliğini ben kendi ellerimle yıktım, yok ettim. Madem ki ben seninle mezara, yer altına gelemiyorum, madem ki benim yerim göklerdedir, istiyorum ki seni kendim gibi bir ölümsüz yapayım. İstiyorum ki seni, neşeli ve kudretli olduğum zamanlarda görebileyim, ışıklarımla seni okşayayım, koklayayım. Onun için seni çiçek yapacağım. Sen yaşayacaksın. Ben dünyaya yaklaştığım ve ilkbahar kara kışı bozguna uğrattığı zaman sen topraktan baş kaldıracak fışkıracaksın…” bu sözlerden sonra Hyakinthos’un kanının düştüğü yerden bir sümbül boy verir.

Birbirinden güzel çiçekler ve çiçek bakımına dair her şeyi ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, indirimleri kaçırmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

26 Yorum

  1. selamlar.sümbül soğanı toprağa kendi boyunun iki boy daha derinine ekilir diyorsunuz.güzel.envelakin resimde söylediğiniz gibi ekilmemiş sümbül soğanları.adeta saksıda toprağın üzerinde duruyorlar.kafa karıştırıcı bir durum bu.aslında bütün siteler böyle.yazdıkları başka gösterdikleri resimlerde gördüklerimiz başka.ne anladım ben bu işten allah aşkına.saygılarımla

    1. aynı sorunun cevabını bende merak ediyorum, neden hep saksıdan fırlayacakmış gibi ekiliyor,madem iki katı derine ekin deniliyorda??? görselinizde de aynı şekilde dışarıda soğan!

  2. Sümbül çiçeğinin yaprakları uzadı çiçeği soldu yapraklarını kesmelimiyim tekrar ne zaman çiçek açar. Teşekkürler

  3. Hediye gelen küçük saksılardaki sümbül çiçeklerim 20 gün gibi bir zamanda kötü olmaya başladı çiçekleri kestim sonrasinda nasil korumalıyım yapraklar duruyor tekrar çiçek ne zaman açar ne yapmalıyım vereceğiniz bilgiler için teßekkür ederim

    1. Cicegi solan sumbullerin cicek kismi sapindan kesilir, yesil yapraklari kendi kendine kuruyana kadar dokunulmaz, sulanmaya devam edilir ki bu cicegin iyice yorulmus olan soganinin yeniden enerji kazanmasi icin gereken dogal surectir. Yesil yapraklar bir sure sonra sararip kurumaya baslayinca onlari da topraga yakin yerden keseriz. Yesil yapraklarin sararip kurumasi sizin sucunuz degil, dogal surectir. Onlar da kesilince elimizde yalnizca sogan kalir. Bu asamada gubre verirseniz soganiniz bir sonraki yilda cok enerjik olur. Sogani kalan sumbul cicegini soguk ve karanlik bir yere kaldirmalisiniz. Balkon olabilir. Hatta saksi topraginin uzerini burusturulmus kese kagidi ile kapatip isiktan koruyabilirsiniz. Ilkbahara kadar hic dokunmadiginiz soganlarinizi, yavas yavas isiga cikarip sulamaya baslayin ki yeni surgunler vermeye baslasin. Sumbuller her yil eskisine ek yeni surgunler verdigi icin git gide cogalirlar ve yeni saksilara alinmasi gerekebilir.

  4. Merhaba,iyi günler.Geçenlerde buket sümbül aldım.Büyümesini istiyorum.Fakat ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.İnternetten araştırdığım kadarıyla 2 cm yatay kestim az su koydum.Cevap verirseniz sevinirim.

  5. Merhabalar. Eşim sümbüller solunca yesil yapraklarından kesti. Kesilen yer kurudu. Neden böyle yaptın diyince sümbüllerin hayatı kısadır öleceklerdi dedi. Doğru mudur bu bilgi yardıma ihtiyacım var.

    1. Esiniz dogru soylemis ciceklerin omru iki hafta kadar olur ama sogan yillarca yasar ve cogalarak her mevsimde yeniden cicekler vermeye devam eder. Yalniz yesil yapraklarin kendiliginden sararmasini beklemek soganin enerji kazanmasi icin gereklidir, sogan cok tuhaftir ama kendi yapraklarindan beslenir ve yapraklar bu nedenle dogal olarak solup kurur. Esiniz yapraklarin solmasini bekleyip de kesseymis bir sonraki cicekler cok daha canli ve saglikli olurdu. Bu asamada gubre verip soguk ve karanlik bir yerde soganlari hic dokunmadan ilkbahara kadar saklamalisiniz. Ilkbaharda yavas yavas isiga cikarip sulayinca yeni surgunleriniz buyuyecektir.

  6. Merhabalar ben sümbül ve zambak tohumu aldim ve bugün saksima ektim ancak kaç güne bir sulamam ve ne kadar miktarda sulamam gerektiğini bilmiyorum yardimci olursaniz sevinirim

  7. İki farklı renkteki sumbulden farklı renk elde etmek için ne yapmak gerekir hiç bir yerde bununla alakalı birsey bulamadım tohumdan üretmek mi gerekiyor

  8. Sumbul çiçeklerimin sloganlarını çıkarıyım derken boru kısmından kopardım yeşil yapraklı boru kısımlar çimlenir mi aceba topraga dıksem

  9. merhaba soğanın bir kısmı şu anda toprağın dışnda duruyor . çiçeği var bu soğan sürekli yarısı dışarda m durur ? kuruduktan sonra soğanı bu şekşlde mş saklamalıyım yoksa toprağın içine tamamen gömülmeli mi?

  10. Ben 2 hafta önce a.101 bembe sümbül çiçeği aldım geçen hafta çok güzel açmıştı ama bu hafta sulamam ve karanlıkta bırakmama rağmen baya bir soğdu çiçekler bükülüp yapraklar sararmaya başladı tekrardan nasıl canlandır bilirim lütfen yardımcı olurumusunuz?

  11. Merhaba benim sümbülümün yaprakları aşağı doğru boynunu bükmeye beşlado neden acaba

  12. Merhaba yıllardır baktığım sumbullerim var 3yildir yaprakları uzuyor ve uzunca dal ustunde 2_3adet cicek veriyor ama yapraklar saksidan tasiyor. Cicekleri cok az ve ince sapli nerde yanlis yapiyorum yardimci olurmusunuzlutfen

  13. Mart ayınin baslarinda minik saksida sümbül çiçeği aldım yaklaşık 2-3 hafta yaşadı sonrada solmaya basladi şimdi sadece yaprakları kaldı onlarında yarısı kuru yarısı yeşil şimdi
    1 yeni saksıya almalimiyim
    2 bu süreçte tekrar acarmi
    3 acmazsa soğanı kaldığında nasıl saklamaliyim önümüz yaz nekadar soğuk alan gerekli bı sonraki cicegi nezaman verir ne kadar süre hangi şekilde saklamaliyim

  14. Merhabalar. 2018 baharında nergislerin çiçekleri öldükten sonra yeşil yapraklarını kesmiştim hepsinin. 2019 yılında açmadı. Ve bu sene yine açmadı. Çiçeklenmedi hala hiçbiri. Normalde tomurcuklanırdı çoktan. Normalde her sene istisnasız açardı. Toprakta, bahçede dikili. Ne yapmam gerekiyor? Tekrar ne zaman çiçek açarlar? Zamanı gelince soğanları topraktan çıkarıp kurutmamın ve eylül ayında tekrar dikmemin bir faydası olur mu? Lütfen ceval verin çok üzülüyorum :(

    1. Selamlar nergislerinizin durumuna bakmak için tamamen sökün.kötü olanları ayıklayıp , toprağını çapalayıp öyle ekin . Toprağı kötüyse üstten bir kısım toprağı alıp yenisi ile değiştirin ,aralara lale soğanlarıda dikerseniz süper oluyor.güllerimin dibine ektim nergisler ve laleler aynı anda açıyor onlar bitince güller açmaya başlıyor,onları izlemek dahi her derde çare

  15. Nergislerinizi ya da sümbüllerinizi açtıktan sonra muhakkak kendi haline bırakın. Assla yapraklarını kesmeyin :( ben yeşilken kestiğim için yıllarca her sene açan nergislerim 2 senedir açmaz oldu :(

  16. sümbülü ne kadar su atmalıyım orda haftada iki kez demiş ama yani bir bardak kadar mı

  17. Merhabalar,10 yıldır bahçemde sümbül bakıyorum ekstra bakım istemeden ilkbaharda kendiliğinden açıyor. İç anadolu bölgesi soğuk olduğundan donmaması için 10-15 cm derine ekiyorum. Çiçek solunca sap kısmını alıyorum böylelikle gücünü köke veriyor , yapraklar soluncada toprak dibinden kesiyorum. Çoğaltılması için de soğan kesme yöntemini yapıyorum tavsiye ederim çok başarılı.soğan çoğaltılmasında baharda çiçek açıp solduktan ve yapraklar sararmaya başladıktan sonra toprağın içinden sümbül soğanını çıkarıyorum.soğanı yaprakları kesmeden 2-3 gün gölge bir yere bırakıp, soğana yakın yerden yaprakları kesiyorum. Soğanları her birinde kök parçası kalacak şekilde dörde ayırıp kumlu bir saksıya koyuyorum. Kurudukca sulamak gerek.saksının içerisinde 2-3 ay kaldıktan sonra kestiğimiz her parça yeni sümbül soğanı olmuş oluyor.Benim yaptıklarım bunlar her bahar kapının önü sümbül dolu olur.Herkese sevgilerimle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir