Çiçek Bakımı

Barış Çiçeği Spathiphyllum Bakımı

İsmini barış çiçeği veya yelken çiçeği olarak bildiğimiz Spathiphyllum, parlak ve canlı yaprakları, zarif beyaz çiçekleri ile hem iş ortamlarına hem de ev ortamına ışıltı katar, enerji verir. Spathiphylluma dairmerak edilen her şeyi sizin için bu yazıda derledik.

Zarif beyaz çiçekleri ve boy olarak da sabit bir hızla büyümesi ile ihtişamını sergilemekten çekinmeyen Spathiphyllum  salon bitkisi sevenlerin favorilerindendir. Ev şartlarını sever ve kolaylıkla uyum sağlar. Mevsim geçişlerini seven Spathiphyllum, sıcak ortamı sever. Ev şartlarında kolay yetişir. İlkbaharda ve sonbaharda çiçek açar. Bir başka adı da Barış Zambağıdır.

Spathiphyllum
Görsel kaynak: free-stock-illustration.com

Barış Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Spathiphyllum çok hassas bir bitkidir. Bakımının doğru ve zamanında yapılması, mevsimsel değişikliklerden muhafaza edilmesi gerekir.
  • Barış Çiçeği’nin havayı temizleyici etkisi vardır. Bu yüzden evler için oldukça faydalı bir bitkidir.
  • Çiçek hastalıklarına karşı dayanıklı bir çiçektir, ama bazen mevsimsel değişiklikler esnasında yaprak uçlarında deformasyon görülebilir. Hassas köklere sahiptirler.

Saksı çiçeklerinin bakımı ile ilgili daha detaylı bilgi için Saksı Çiçekleri Bakımı Nasıl Yapılır? yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Barış Çiçeği Nasıl Ortam ve Işık İster?

  • Spathiphyllum, direkt güneş ışığında bulundurulmamalıdır. Direkt güneşten temas, aydınlık ortamda daha hızlı ve sağlıklı büyür.
  • Spathiphyllum bitkisinin uygun ortam sıcaklığı 10-28 derece arasıdır. Sıcak havalarda bitkinin toprağı sürekli nemli tutulmalıdır.
  • Yazları gölgeli, kışları ise nispeten aydınlık bir ortama yerleştireceğiniz bitkinizi direkt güneş ışığına maruz bırakırsanız yapraklarına zarar verecektir..barış çiçeği

Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

  • Spathiphyllum, yılda iki defa olmak üzere ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir.
  • Bitkinizin çiçek açmasını istediğiniz dönemde sulamaya ara vererek ışık almayan bir alanda dinlenmeye bırakın. Toprak tam kuruduğunda sulayarak 2 hafta sonra normal yerine geri getirin. Çiçeklenme başlayacaktır.

Spathiphyllum her mevsim çiçek açan bir bitki değildir. Ancak keskin zamanlardan hoşlanmaz. Yaz ve kış ayları çiçeklenmesi için uygun dönemler değildir. Çok kesin bir zamanı da yoktur. İklim çeşitliliği olan bölgelerde, havadaki nem ve ısı oranına göre nadiren de olsa yılda 3 kez çiçeklenme görülebilir.

Barış Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?

  • Barış Çiçeği, toprak nemini tamamen kaybetmeden bol su ile sulanmalıdır. Yaprakları püskürtme yöntemiyle ara ara sulamak da barış çiçeğinin yaprakları ve çiçekleri için faydalıdır.
  • Çiçeklenmesini istediğiniz bitkinizi yılda 2 defa hem güneşsiz hem de susuz bırakın. (Toprak kurudukça sulayın) böylece Spathiphyllum bitkinin dinlenmiş olacaktır.
  • Dinlendirme dönemleri, ilkbahar çiçekleri solduktan sonra 1 veya 2 ay; sonbahar çiçekleri solunca 1 ay süreyle dinlendirilir.
  • Dinlendirilmiş, oda sıcaklığındaki su ile sulanmalıdır, musluktan akan suyu direk kullanmak yerine en az 2 gün bekletirseniz daha iyi beslenecektir bitkiniz. Kış aylarında suyun sıcaklığına göre birkaç derece daha sıcak olacak şekilde ayarlanabilir. Ancak bu bulunduğumu ortamın hava sıcaklığı ile alakalıdır.
  • Eğer temiz hava sahasına sahip bir ildeyseniz yağmur suyu biriktirip sulamanız bitkiniz için en müthiş besin olacaktır. Ancak sanayileşmiş büyük kentlerde yaşayanlar için bunu kesinlikle denememelerini belirtmekte fayda var.
barış çiçeği
Görsel kaynak: eldiariodelanena.com

Barış Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

  • Spathiphyllum bitkisinin toprağı mineral bakımından zengin olmalıdır.
  • Torf özellği yüksek olan, lifli ve kumlu toprak seven bitkinizin toprağını tepesinden 2 haftada bir bir banyoda sulamanız ve toprağı yıkamanız bitkinin toprağında kalan fazla besinlerin gitmesine ve toprağın nefes almasına yardımcı olacaktır.  Bu işlemden sonra 10-12 saat suyun süzülmesine zaman vermeli, daha sonra eski yerine koymalısınız.
  • Spathiphyllum bitkisinin dinlendirme süresi dışında toprağına, mevsim geçişlerinde bir sıvı besin verilmesi bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlar.

Bakımı en kolay salon bitkilerini incelemek için Bakımı En Kolay Ev Çiçekleri yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Barış Çiçeğinin Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

  • Bitkinin saksısı 2-3 senede bir değiştirilebilir. İlk baharda yapılması önerilir
  • Saksı değiştirilirken dikkatli olunmalı, köklere zarar verilmemelidir.
  • Dertsiz bir salon çiçeği olan Spathiphyllum bütün nazını köklerinde hissettirir. O sebeple çok büyük bir saksıda toprak ile boğulmaktan hoşlanmaz. Değişim esnasında köklerin tam sığacağı bir saksı tercih etmenizde fayda var.
  • Yerini seven bir bitki olduğu için çok uzun yıllar saksı değiştirmeseniz de bu durumdan olumsuz etkilenecek bir bitki değildir.
  • İlkbahar başı veya sonu saksı değişimi için uygundur. Kış veya yaz ortasında saksı değiştirmeye çalışarak çiçeğinizi küstürmemenizi öneririz.
6 adımda kolay saksı değişimi için Saksı Nasıl Değiştirilir Nelere Dikkat Edilir yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
spathiphyllum
Görsel kaynak: pinterest.com

Barış Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? – Yelken Çiçeği Çoğaltma

  • Çiçeği kökünden bölebilirsiniz. Her yıl ilkbaharda saksı değiştirilirken, değişim sırasında ayrılan köklü yapraklardan çoğaltılabilir.
  • Bitkimizin kökleri ile oynanmasından rahatsızlık duyduğunu daha önceden belirtmiştik. O sebeple çoğaltmanızı çok sevgi ile karşılamayacaktır. Her defasında en fazla ikiye ayıracak şekilde yavruları saksılara almalısınız.
  • Saksı değişimi yapmadığınız zamanlarda çoğaltmayı denememelisiniz.
  • Kökler birbirine fazlaca kenetlenmiş işe saksılara dikmek için önce suya 5-10 defa batırıp çıkarmalısınız.
  • Topraktan çözülen kökleri bir havlu yardımı ile suyundan süzüp yavaşça ve ince kökler yüzeye 1-2 cm derinlikte olacak şekilde saksılara dikmelisiniz.
  • Ardından saksının altından su gelene kadar bitkinizi sulamalı ve dinlenmeye bırakmalısınız. 1 Hafta boyunca güneş ışığını dik olarak almayan ama fazla aydınlık bir odada bekletin. İlk etapta tüm yapraklarını dökebilir ancak daha sonradan bitkiniz canlanacaktır.
Barış Çiçeğini Budama ve Yaprak Bakımı Nasıl Yapılır?
 
  • Budama Spathiphyllum bitkisinin istediği bir bakım değildir.
  • Çiçekler beyazdan yeşile döndüğü zaman (sadece makas ile) tepesinden kesilir ve sap kendi kendine kurumaya bırakılır. Eğer çiçeğiniz yeteri kadar yapraklı ise sararan yaprakları yine aynı şekilde kesebilirsiniz ancak çiçeğiniz az yapraklı ise, sararan yaprakları kesmek için iyice ölmesini, kahverengileşmesini beklemelisiniz. Böylece bitkiniz tüm gücünü yeni yaprak çıkarmaya vererek daha fazla sararmaya sebebiyet vermez.
  • Haftada bir yaprakların tozunu almanız parlak ve sağlıklı görünmelerine yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

49 Yorum

    1. Evet ilkbahar ve sonbahar sonlarinda dinledirebilirsiniz. Simdi solmussada dinledirebilirsiniz. Los bir ortamda 1 hafta su vermeden bekletip. Daha sonra aydınlık ve direk guneş akmayan bir bolgede sulayın. Birazda sıvı bitki besini verebilirsiniz.

    2. Merhaba benim cicegimin yapraklarinda sararma oluyordu suanda rengi tamamen kahverengiye donmus durumda bitkim boyle gorunce cok uzuluyorum yapraklarin ucu bildigin turunculasma olmus :((((((

    3. eğer yaprakları solmuşsa agrobigen yeşil bitkiler için bitki besini 225 ml olan üründen bir kapak 2 lt suya koyarak sulayabilir yada yapraktan püskürtme yapabilirsiniz farkı göreceksiniz
      Çiçeklenme istersenizde çiçekli bitkiler için bitki besini de mevcut agrobigen ürünlerini e ticarette bulabilirsiniz

  1. Bitkimin yapraklarının uç kısımları karardı ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    1. Mevsimsel değişiklikler zamanı görüluyor ve birde çok günes alıyorsa kuruma görüluyor. Aydinlık fakat direk guneş almayan bir yer seçin.

  2. Merhabalar sayın ilgili;

    Çiçeğin bazı kısımları soluyor, kararıyor odun halini alıyor diyebilirim sertleşiyor bu kısımları kesiyorum yanlış birşey yapmıyorum umarım?

    1. Çiçeğimin yapraklarında adını hatırlayamadığım mantar türünden bir hastalık oldu yapraklar simsiyah çıkıyor ya da büyük yapraklar siyahlaşıyor Bu yüzden ilaç kullanıyorum yapraklara püskürterek. saksısında değiştirmek istiyorum ama şuan çiçek açıyor saksıyı değiştirmenin bir mahsuru olur mu?

  3. benim çiçeğimin yaprakları kuruyor. yeni çıkan yaprakların bile uçları kuruyor ne yapmalıyım

    1. Merhaba, mevsim geçişi veya aşırı sulamadan kaynaklı olabilir. Bir süre çiçeğinizi sulamaya ara verin, hava akımı olmayan bir yerde dinlendirin. Özellikle bu zamanlarda toprağına az miktarda sıvı besin verebilirsiniz.

  4. Merhaba benim de cicegim 3 aydir yapraklari assagiya indi, yani soldu baya, cikan cicekte kuruyor

  5. Merhaba cicegimin toprağında kirkayak gibi bir haşere gördüm. Sizce köklerine zarar verir mi.

  6. Çoğaltmak için başka yol yok mu. Bir yerde gördüm çok hoşuma gitti bir yaprağını koyarsam ondan cogalmaz mı

  7. MErhaba,
    Benim çiçeğimin yapraklarının sapları okdr ince ki saplar, yaprağı ve çiçeği taşımadığı için eğilip kırılmaya başladı. Resmen yerde sürünüyor çiçeğin yaprakları ve çiçekleri. Yapraklar da çok inceldi o kalın canlı hallerini kaybettiler. Sebebi ne olabilir? Canlandırmak ve saplarını kuvvetlendirmek eğilmeleri önlemek için ne yapmalıyım?

  8. Merhaba. Bana çiçeğim bir hafta önce hediye geldi. Fakat son üç günde çiçeklerden biri kurudu tamamen ve sapınında rengi yeşilden sarıya dönüyor. Diğer daldaki çiçeğinde içindeki tomurcuk kararmış o da sollaya başlayacak galiba. Ne yapmam gerekiyor tam olarak. Geldiğinden beri bir kere bol su ile sulayım fazlasını sızdırdım halbuki

  9. benim barış çiçeğim yaprakları boynunu büktü ne yapmalıyım kurumasından korkuyorum

  10. merhaba ben barış cicegimi sabah yaklaşık 2 saat direkt güneş ışığında balkonda unuttum ve tüm yaprakları kendinden geçmiş gibi aşağı serildi boynunu büktü nasıl canladirabilirim ölmüş olamaz değil mi?

    1. Bendede aynısı olmuştu önce biraz sulayın daha sonra direk güneş görmeyen bir yere koyyn 1-5 güne düzelir

  11. Merhabalar. Sizden aldigimiz bir spatifilyumumuz var. Yerini sevdi bi kac gun icinde hemen cicek acti ama kusturmek yanlis bisey yapmak istemiyorum. Saksisi altinda delik olmayan seramik bir saksi. Bu saksiyi degismeli miyim acaba alti delik olan bir saksiyla. Saksinida cok sevdim. Yardimci olursaniz sevinirim

  12. Merhaba Benim çiçeğim deliksiz saksıda geldi ama delikli saksıya mı geçirmem gerekiyor? Şimdiden teşekkürler

  13. Merhabalar benim cicegimin beyaz olan çiçekleri yeşil rengine döndü bunun sebebi nedir? ne yapmam gerekiyor acaba

    1. Çiçeğin zamanı geçmiş doğaldır o çiçek sapını kesebildiğiniz en alt yerden kesin

  14. Benim çiçeğinde sadece bi tane beyaz yaprak var ve kızım yeşil yaprağın birini kırdı ve o beyaz yaprak bi günde kahverengi oldu ne yapmalıyım. Onu böyle görünce çok üzülüyorum.

  15. Benim çiçeğimin dalları kalınlaşıp oradan yaprak vermeye başlıyor. Tepesinde çiçek açıyo fakat rengi yeşil. Çok değişik farklı bir çiçek görümünde. Sizce başka bir çiçek mi bu yoksa çiçeğim de başka bir sorunmu var çözemedim bir türlü. Her türlü yöntemleri deniyorum. Sizde yardımcı olursanız sevinirim.

  16. En sevdiğim arkadaşımın annesinin emanetiydi barış çiçeği, ama malesef bir kaç gün evde yoktu ve susuzluktan bütün yaprakları boynunu bükmüş ama hala yeşil yaprakları toparlanır mı? Ya da sizin öneriniz varsa söyleyebilir misiniz?

  17. Barış çiçeğim yaprakları kuruyor ve üremiyor dipten çıkanlardan kuruyup gidiyor saksıda da ucusan sinekler var ve topragının üzerinde de kar yagmış gibi beyazlanmalar var

  18. iyi günler ben çiçeğim in saksısını bu ay değiştirsem olmaz mı?sanki toprağı azaldı

  19. Bize hediye olarak gelmişti biz kuruttuk sonra budadık şimdi ince ince 4 yaprakları var bu nasıl çiçek açar ne yapamam gerek haftada 2 kere aynı saate suluyorum 1 yaprak daha çıkıyor çiçek nasıl açıcak

  20. Barış çiçegimin yaprakları aşağıya doğru indi sebebi ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden tşk ederim.

  21. Çok köklü barış çiçeğimi köklerini ayırıp 2 ayrı saksıya toprak da yenileyip diktim suladım.Yaprakları saldı ve sanki susuz kalınca olduğu gibi yapraklar eğildi aşağı doğru.Tekrar düzelir mi, ya da yapabileceğim birşey var mı.Teşekkürler…

  22. Merhaba. Çiçek porselen saksıda suladıgımda porselen saksıda oldugu için suyu süzülmüyor delikli saksıyamı almam lazım. ? Yada bu şekilde kalırsa kökü çürürmü suyu barındırdıgı için ?

  23. Merhaba çiçeğimizin bir tane minik açan çiçeği renk değiştirdi koyulasti o kısmı makasla kesebilir miyim çiçeğim küser mi?

  24. Benim çiçeğim açan yaprakları beyaz olmadı çokça açtı ama beyaz değil ortasındaki beyaz kendi kendine kahverengi olup kuruyor ne yapmaliyim

  25. Merhabalar çiçeğim de hiçbir sorun yoktu birsuru yavru verip cicekleniyordu bile ama 1 aylığına memlekete gittim evde eşim vardı sulamasını o yaptı sonrasında 10 günlüğüne oda yanıma geldi döndüğümüzde bitkim çok kötü olmuştu ama arkadaşımıza bir kere sulatmistik şuan her geçen gün solup Yaprak döküyor nasıl kurtarabilirim

  26. Bariş çiçeğim aldığım beyaz açıyordu sonra yeşil açmaya başladı şimdi hiç açmıyor neden acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir