Trend

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Yaklaştıkça tarifsiz bir heyecana kapıldığımız, aynı zamanda kimlerin hatırlayıp kimlerin hatırlamayacağına özellikle dikkat ettiğimiz, son derece önemsediğimiz, kendimizi en özgür kılmayı arzuladığımız gün, sizce hangisi? Elbette doğum günümüz! Peki bu özel gün, hangi simgeyle özdeşleşmiştir desek, yani ne olmazsa olmaz desek, yine bir ağızdan doğum günü pastası diye cevap vereceğinize eminim. O alkışlar arasında gelen rengarenk kocaman pasta, ışıl ışıl mumlarla birlikte süzüle süzüle önümüze gelirken, biz ne dileyeceğimizi çoktan düşünmeye başlarız bile. Mumları üflemek, dilek dilemek, pastayı kesmek, bu çok özel ve keyifli doğum günü pastası adetleri ne zamandan beri var, ne şekilde başlamış merak ediyor musunuz? O halde buyurun yazımızı inceleyin.

image (6)

Veriler, doğum günü pastası tarihinin çok eskilere, antik Yunan dönemine ait olduğunu belirtiyor. İlk önceleri kutlama amaçlı değil, dini ayinlerde tanrı Artemis’ e bir şükran amaçlı sunulan ballı keklerle başlayan bu geleneğin, kutlama amaçlı ortaya çıkması ise ilk olarak Ortaçağ dönemi Almanya’sında görünüyor. Yine aynı dönemde İngiltere’ de doğum günü pastası, hamurunun içine para ya da yüksük saklanarak pişirilirmiş, parayı bulan kişinin çok zengin olacağına, yüksüğü bulan kişinin ise ömür boyu sefalet çekeceğine inanılırmış. Bu durumda doğum günü olan kişiye yüksük çıkmasının, partinin bütün tadını kaçırdığı tahmin edilebilir bir durum elbette.

image (7)

Almanya’ da çocuklar için hazırlanan doğum günü partisi, bizim şimdi uyguladığımız klasik doğum günü partilerinden çok daha şaşaalı ve gösterişli oluyormuş, hatta neredeyse bir festivale dönüşüyormuş. Kutlama doğum günü sabahında başlıyor, gece yarısına kadar devam ediyormuş. Sabah erken saatlerde yakılan mumlar, akşam yemeğine kadar yenileriyle değiştiriliyor ve hep yanık kalıyormuş. Mum sayısı da, çocuğun yaşından bir fazla oluyormuş – bizde doğum günü kutlanan şayet bir bayansa, mum sayısı belli bir sayıda sabitlenmektedir, yıllar geçse de mumun sayısı 18’ de kalır J – İşte günümüze kadar gelen mum üfleme, dilek tutma, pasta kesme merasimlerinin başlangıcı, çocuklar için yapılan doğum günü partilerinden kalmaymış.

image (8)

 

İşte doğum günü pastasının tarihi böyle. Yaşımız ne olursa olsun, hala hepimiz için vazgeçilmez olan bu kutlama ve pastası, diğerlerinden farklı ve orijinal olsun derseniz, Çiçek Sepeti BonnyFood ürünlerini bu sene partinizde deneyebilir, hem çevrenizi hem de kendinizi bu farklı lezzetle mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir