Trend

Çiçek Yağı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Çiçek yağı, bitkilerin özleri çıkarılarak çoğunlukla distilasyon yani damıtma yöntemi ile elde edilen yağdır. Birçok çiçeğin yağı çok faydalıdır. Başka özel tekniklerle de ede edilebilir ancak evde üretimi oldukça zordur.

Çiçek yağı, kokusu güzel olan bitkilerden bazı yöntemlerle elde edilir ve çeşitli amaçlar için kullanılabilir. En yaygın kullanımı ise cilt ve saç bakımıdır. Her biri birbirinden farklı etki ve kokuya sahip çeşitli bitki yağlarını tek başlarına veya diğer yağlarla karıştırarak kendinize doğal saç serumları ile kremler yapabilmeniz mümkün.

çiçek yağı
Görsel: Escentual

Çiçek yağı kullanım alanları içerisinde masaj yağları da bulunmaktadır. Özellikle hücre yenileyici etkileri bulunan yağlar masaj esnasında sıklıkla tercih edilir. Ayçiçek yağı gibi yemeklerde kullanılabilen çiçek yağları da bulunmaktadır.

Sık Kullanılan Çiçek Yağları
  • Papatya Yağı
papatya yağı
Görsel: health – IDN Times

Rahatlatıcı etkisi olduğu bilinen papatya yağı en çok saç ve yüz için kullanılır. Saç rengini açmak için papatya yağı veya papatya suyu kullanımı çok yaygındır. Evde papatya yağı yapımı için zeytinyağı içerisinde papatya yapraklarını bekletebilirsiniz. Ancak orijinal papatya yağı evde yapamayacağınız kadar meşakkatli ve profesyonel bir işlem gerektirir.

Bilhassa hassas ciltli kişilerin tercih edebileceği papatya yağı pürüzsüz ve yumuşak bir cilt elde etmek isteyenlerin tercih edebileceği yağlardandır. Sivilce ve cilt lekesi problemlerinde kullanılabilir. Ancak en nihayetinde bir yağ olduğu ve normalden fazla kullanımında sivilcelenmeyi tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Papatyanın kullanımı ve faydaları ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Papatya rahatlatıcı etkisi olduğu bilinen bir bitkidir. Papatya çayı içerek uyku probleminize bir çare bulabileceğiniz gibi papatya yağı ile ayaklarınıza masaj yaparak da daha stressiz bir hayata merhaba diyebilirsiniz.

Tabi her şeyi papatyadan da beklememek lazım, bunun için biraz da kendimiz çabalamalıyız, değil mi? :)

Papatya yağı saç rengini açar mı?

Çok eski zamanlardan beri kullanılan papatya ile saç açma günümüzde de popülerliği korumakta. Saçlarına boya veya kimyasal maddeler kullanmadan açık bir renk vermek isteyenler papatya yağı yerine direkt olarak papatyayı kaynatarak suyunu saçlarına sürebilirler. Ancak saç renginin açılması için bu işlem sonrasında saçların güneş ile kurutulması önerilir. Bunun haricinde papatya yağı kepek problemi yaşayanlar için önerilebilecek bir doğal ilaçtır. “Papatya yağı saça nasıl uygulanır” derseniz, bu sorunun cevabı ise saç diplerinize papatya yağını uygulayarak bir süre kadar bekletip yıkamak olarak verilebilir.

  • Gül Yağı
gül yağı
Görsel: Fashion Lady

Gül suyu denilince artık hemen hemen herkes onun cilt için faydalı olduğunu söyleyebilir. Doğal bir tonik görevi gören gül suyu, hangi çeşit cilt tipine sahip olursanız olun en faydalı bitki suyudur. Gül suyunun faydalarını, nasıl yapıldığını ve kullanım alanlarını anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Gül yağı ise genelde cilt ile ilgili karışım yağların içerisinde bulunan, cildi rahatlatma etkisi bulunan bir yağdır. Yüz için gül yağı maskesi yapımı gül yağının kullanım şekli olarak hayli yaygındır. Gül yağının sıkılaştırıcı etkisi vardır. Bu sebeple sarkma ihtimali olan bütün bölgeler için kullanılabilir. Aynı zamanda cilt temizlendikten sonra nemlendirici olarak da tercih edilebilir.

Gül yağının saça faydaları arasında en önemli etki saç dökülmesidir. Saç diplerine masaj yapılarak gül yağı uygulanabilir.

  • Lavanta Yağı
yasemin yağı
Görsel: Stay at Home Mum

Mucizevi yağlardan biridir diyebiliriz lavanta yağı için. Uykusuzluk, baş ağrısı, stres; kas ve eklem ağrıları gibi birçok sıkıntıda başvurulabilecek bir yağdır. Lavanta yağının faydaları hakkında bilgi verirken önce cilde olan faydalarından başlayalım. Hassas ciltlerde nemlendirici olarak kullanılabilen bu yağ aynı zamanda kolay emilimi sayesinde yağlı ciltler için de tercih edilebilir. Güneşe maruz kalındıktan sonra cilde uygulanması durumunda rahatlatma sağlar ve cildin kaybettiği nemi kazanmasına yardımcı olur. Yaşlanma çizgilerinin etkilerini azaltmada ve yara, sivilce izi gibi lekelerin tedavisinde harici olarak kullanılır.

Spor esnasında burktuğunuz bölgeye lavanta yağı ile mesaj yapabilirsiniz. Ardından bir bez ya da havluyu ütü, fön makinesi veya ısıtma etkisi olabilecek başka bir cihazla ısıttıktan sonra bu bölgeye sarmanız halinde bölgeyi rahatlatacaktır. Romatizmal ağrılarda da aynı yöntem kullanılabilir.

Birkaç damla lavanta yağını parmak uçlarınıza aldıktan sonra kulak arkası, ense bölgenize sürdüğünüzde parfüm olarak kullanabilmeniz mümkün. Uyku sorunu çeken kişiler gece yatmadan önce yastıklarına bir damla lavanta yağı damlatırlarsa daha huzurlu bir uyku çekebilirler.

Lavanta yağı mide için de faydalıdır. Üstelik mide bulantısını geçirmek için lavanta yağını koklamanız yeterli, illa tüketmeniz gerekmez. Bit ve kepek gibi sık karşılaşılan saç rahatsızlıklarının tedavisinde lavanta yağı kullanılabilir. Saç dökülmesi için de aynı durum geçerlidir.

 – Mucizevi çiçek lavanta ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın.

  • Menekşe Yağı
menekşe yağı
Görsel: WordPress

Menekşe yağının bilinen en önemli faydası egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıkları ile olan mücadelede kullanımıdır. Oldukça hoş bir kokusu olduğu için cilt ve saçta kullanımı sonrasında iyi durulanmaması çok büyük sıkıntı oluşturmaz (Tabii ciltte bırakmamanız gerekiyor, iyice kokusunu çıkarmanız şart değil)

Menekşe yağı saç için kullanıldığında parlaklık verir ve saçın uzamasına yardımcı olur. Yıpranan saçlarınız için evde yapacağınız doğal maskelere mutlaka menekşe yağı da ilave etmelisiniz. Cildinize ve saç diplerinize masaj yaparak menekşe yağını yedirebilirsiniz.

  • Karanfil Yağı
karanfil yağı
Görsel: home tatu

Karanfil yağının en bilinen faydalarından biri diş etine olan etkisidir. Diğer yağlardan farklı olarak karanfil dişte oluşan mikropların öldürülmesine yardımcı olur. Antiseptik özelliği ağız içerisinde olan yaraların tedavisinde oldukça fayda sağlar. Bununla birlikte boğaz iltihapları için de kullanımı söz konusudur. Karanfil yağı bir miktar su ile karıştırılarak ağız ve boğaz gargarası yapılabilir.

Ciltte oluşan kaşıntılar, sinek ısırmaları ve yaralarda kullanılabilir. Mikrop kırma özelliği ciltte oluşabilecek rahatsızlıkların tedavisinde oldukça aktif rol oynar. Ancak gerçek bir karanfil yağınız var ise, yani kaliteli bir yağ kullanıyor iseniz bu koku olarak da kıvam olarak da oldukça yoğun olacaktır. Bu sebeple biraz su ile seyreltebilirsiniz. Aksi halde hassas ciltlerde tahrişlere neden olabilir.

Saç için karanfil yağı kullanacaksanız seyreltme işlemini su ile değil de zeytinyağı ile yapabilirsiniz. Saç diplerinize masaj yaparak uygulayacağınız yağ karışımını 30 – 45 dk arası saçınızda bekleterek ardından yıkayabilirsiniz.

Karanfili tüketerek kullanmak istiyorsanız bunda aşırıya kaçmamalı ve mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

  • Yasemin Yağı
yasemin yağı
Görsel: Essential Oil Experts

Kas gevşetici özelliği olan yasemin yağı bu sebebi ile rahatlatıcı etkisinden faydalanabilmek amacı ile masajlarda kullanılır. Aynı zamanda sıkılaştırıcı ve canlandırıcı etkisi bulunduğu için vücudun sarkma yapan bölgelerine uygulanır, selülitlere yasemin yağı ile mesaj yapılabilir.

Antiseptik ve hücre yenileyici özelliği sebebi ile yüz temizliğinde kullanılabilir. Ancak öncesinde ılık su ile seyreltmeniz önerilir.

Bütün yoğun yağlarda olduğu gibi yasemin yağının da yan etkileri bulunmaktadır. Alerji bunların en belirgin olanıdır. Yoğun kullanımda ciltte tahrişe sebep olabilir. Yasemin çiçeği hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Çiçeklerin yalnızca güzel kokmaları yetmiyor aynı zamanda bize birçok halleri ile fayda sağlıyorlar. Fayda demişken, cilt için faydalı olan çiçeklerden bahsettiğimiz Hangi Çiçekler Cilt İçin Faydalıdır? yazımıza da göz atmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir