Guinness Rekorlar Kitabına Giren 8 Farklı Bitki
Guinness Rekorlar Kitabı, tüm dünyanın merakla beklediği İlginç Özellikler, Doğal Dünya, Bilim ve Teknoloji, Sanat ve Medya, Modern Toplum, Gezi ve Taşıtlar ve Sporlar ve Oyunlar olarak adlandırılan kategorilere ayrılmış bir çeşit ilginçlikler rehberi.
Guinness rekorları her yıl güncellenen ve yeni rekorların kaydedildiği bir tür referans sistemi. Orijinal adı ile Guinness World Records, ilginç bir hikayeyle başlıyor aslında. Bu hikaye kitabın resmi internet sayfasında anlatılana göre 1950’lerin başlarına dayanıyor. Guinness Biracılık Genel Müdürü Sir Hugh Beaver, bir gün bir av partisine katılır. Partide konular gittikçe koyulaşırken Avrupa’daki en hızlı oyun kuşu hakkındaki tartışmalar da gittikçe büyür. Kendisi ve ev sahipleri arasında süren bu iddialaşmaya bir son verebilecek yeterli bir referans kitabı bulamazlar ve yanıtsız kalırlar. 1955 yılında da Sir Hugh Beaver, Norris McWhirter ve Ross McWhirter’a bu “gerçekler kitabını” derlemeyi teklif eder.
Tatillerde yazmaya başladıkları kitabı yaklaşık 13 buçuk saatte tamamlarlar ve hiç akıllarına gelir miydi bilinmez, bu kitap tüm dünyada en tanınmış ve en güvenilir kaynaklardan biri haline gerek tüm zamanların en çok satılan kitabı olur.
Her yıl güncellenen bu kitapta rekorlar değişerek yayınlanıyor. Siz de bu kitaba girmek istiyorsanız ilginç bir buluş yapabilir, normalden daha farklı olabilecek boyut ve şekillerde yeni ürünler elde edebilir veya önceden yapılan rekorları kırmayı deneyebilirsiniz.
Gelelim bizi ilgilendiren kısma. İşte karşınızda Guinness Rekorlar Kitabında bulunan 7 farklı bitki ve özellikleri.
10 Mayıs 2009 – En Çok Yapraklı Yonca
Yonca genelde 3 yapraklı olur ancak 4 yapraklı yoncanın şans getirdiğine inanılır. Peki yaprak sayısı arttıkça şans oranı da artar mı? O zaman dünyanın en şanslı adamı Shigeo Obara olmalı!
Dünyanın en çok yaprağa sahip yoncası, bir yonca kökünde 56 yapraktır ve 10 Mayıs 2009’da, Shigeo Obara tarafından Japonya’nın Hanamaki şehrinde keşfedilmiştir. Obara, 25 Mayıs 2002’de bu rekoru 18 yapraklı yonca ile kırdıktan sonra 7 sene sonra kendi rekorunu bir daha kırmıştır.
Ocak 2004 – Taşınan En Büyük Ağaç
Ağaçlar dünyamız için çok değerli canlılar. Yaşları büyüdükçe canlı ve sağlam kalmaları zorlaşsa da, tarihe canlı tanıklık eden bu dostlarımızı koruyabilmemiz çok önemli. Bazen ağaçların olduğu bölgelere farklı yapılar yapılabiliyor. Otoyolun ortasındaki bir ağaç kazalara sebebiyet verebileceği gibi araçlar tarafından zarar da görüyor. Bu gibi durumlarda ağaçlar köklerinden taşınabiliyor. Peki taşınan en büyük ağaç ne kadar büyüktür sizce?
Taşınan en büyük ağaç, 20 Ocak 2004’te Amerika’nın California eyaletine bağlı Los Angeles’tadır. 180-220 yaşları arasındaki 17.67 metre uzunluğunda ve dallarının toplam genişliği 31.6 metre olan meşe ağacı, bir yerden başka bir yere taşınan en büyük ağaç olmuştur. 415.5 ton ağırlığındaki ağaç, Senna adındaki ağaç şirketi tarafından 0.4 km taşınarak başka bir parka dikilmiştir.
24 Ekim 2005 – En Ağır Elma
Elmaseverler burada mı? Market poşetine attığınız 20 kader elmayı düşün. İşte sıradaki elma o 20 elma kadar ağır! Tam 1.849 gram!
24 Ekim 2005 tarihinde Chisato Iwasaki’nin Hirosaki şehrindeki kendi elma bahçesinde yetiştirdiği ve dalından kendi kopardığı elma, tam tamına 1.849 gram olarak ölçülmüştür.
8 Ocak 2003 – En Ağır Limon
Salataların vazgeçilmezi, yazın serin içeceği limonatanın ham maddesi. Evet karşınızda Limon! Bir limon yaklaşık yarım su bardağı kadar limon suyu bırakır. O da iyi limonsa! Peki sizce bu limonla kaç bardak limon suyu üretebiliriz?
8 Ocak 2003’te, 5.265 kg olarak ölçülen dünyanın en ağır limonunu, Aharon Shemoel tarafından İsrail’in Kefar Zeitim şehrindeki kendi limon bahçesinde yetiştirmiştir. Şaka gibi değil mi? Bu limonu kesmeye de kıyamaz insan :)
23 Ekim 2008 – En Uzun Zinya Çiçeği
Zinya çiçeğini bilir misiniz? Rengarenk çiçekleri olan bir bitkidir. 30 cm ile 100 cm arasında boylanır. Ama bu seferki Zinya bildiğimiz zinyalardan değil.
Amerika North Carolina’da yaşayan Everett Wallace Jr. ve Melody Wagner’ın yetiştirdiği zinya çiçeğinin, bir diğer adıyla kirli hanım çiçeğinin, 2004 ve 2008 yılları arasında 386 cm’e kadar çıktığı ölçülmüştür. Bu çiçek “My Lucky Lady” olarak adlandırılmıştır.
12 Ekim 2009 – En Uzun Gül Ağacı
Uzun saplı gülleri sever misiniz? Özellikle vazolarda çok gösterişli dururlar. Bir gülün boylu poslu olabilmesi elbette yeri ile ve bakımı ile alakalıdır. Tabii ki türü de gözden kaçmaması gereken bir başka detay. Fakat 2009 senesinde rekor kitabına adını yazdıran bu gül diğerlerinden farklı. 5 buçuk metre boyunda bir gül hayal edin! Büyüleyici değil mi? Sağlıklı güller yetiştirmek istiyorsanız Gül Bakım Rehberimize mutlaka göz atın.
12 Ekim 2009 tarihinde 5.66 metre olarak ölçülen dünyanın en uzun gülünü, Robert Bendel Amerika New Jersey’deki evinin bahçesinde yetiştirmiştir.
25 Ekim 2007 – En Uzun Medine Çiçeği
Medine çiçeği, hanım düğmesi adı ile de bilinir. En fazla 35 cm kadar boylanabilen bir bitkidir. Botanikteki adı Globe Amaranthus olan en uzun Medine çiçeği, 25 Ekim 2007’de 8.48 metre ile dünya rekorlar kitabına girmiştir. Bu çiçeği Jesse Eldrid, New York Rhinebeck’teki evinde yetiştirmiştir.
28 Ağustos 2014 – En Uzun Ayçiçeği
Güne bakan veya ayçiçeği, güneşe yüzünü dönen bu güzel çiçeğin boyu ne kadardır sizce? Normal şartlarda yarım metre ile 4 metre arasında değişebilen bir boy skalası vardır. En uzun Ayçiçeği ise 9.17 metre boyundadır. Almanya’nın Nordrhein Westfalen kentinde Hans-Peter Schiffer tarafından yetiştirilmiştir.