Kahve Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? – Tüm Detaylar
Dünya üzerinde en çok tüketilen içeceklerin başında gelen kahve, güzel bir bitkinin meyve çekirdeklerinden üretilmektedir. Bu özel bitki, son dönemlerde ise yaşam alanlarında da sıkça tercih edilmektedir. Peki, kahve bitkisi nedir, kahve çiçeği nasıl bakılır? Tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Kahve bitkisinin kökenleri Afrika’ya dayanmaktadır. Etiopya başta olmak üzere Afrika kıtasında birçok yerde bulunan kahve çiçeği, bunun dışında Brezilya, Vietnam ve Kolombiya gibi ülkülerde de sıkça görülmektedir. Özellikle tropikal iklimli ve yüksek bölgelerde yetişen kahve çiçeği, yaşam alanlarında da bir versiyonuyla yer almaktadır. Kahve bitkisi bir diğer adıyla coffea, Yemen bölgesinden gelen bir türdür. Ayrıca günümüzde coffea bitkisinin mutasyona uğramış 30’dan fazla çeşidi bulunmaktadır.
Kahve Çiçeği Özellikleri
Kahve çiçeği evde yetiştirmek için uygun bir türdür. Ancak bitkinin en iyi ortamın tropikal iklim kuşağı olduğunu bilmek gerekir. Soğuktan uzak bir yaşam alanında çok zahmet gerektirmeden kahve çiçeği bakabilirsiniz. Kahve bitkisinin öne çıkan özellikleri ise şu şekildedir:
- Büyüdüğünde hoş kokulu beyaz çiçekler açar ve oldukça güzel bir görüntü sunar.
- Kiraza benzeyen iki çekirdekli meyvesi vardır. Bu meyveler tükettiğiniz kahvenin ham halidir.
- Bazı türlerinde 9-10 metre kadar uzama görülmektedir. 3 yıl içerisinde ise meyve vermeye başlar.
- Düzenli olarak budanması gerekir ve mevsimine göre düzenli bir sulama programı ister.
- Defne yaprağını andıran yapraklara sahiptir. Düzenli bir nem ihtiyacı olduğundan nemlendirmesi ve sulanması kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kahve Çiçeği Bakımında Püf Noktalar
Yaşam alanlarınızda kahve çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.
- Işık: Kahve çiçeği, zayıf güneş ışığı olan veya kısmı güneş alan yerlerde tam güneş ışığını tercih eder. Aslında orman bölgesinde ağaç gölgelerinde yaşayan alt bitkiler olduğundan sert güneş ışığında gelişemezler. Daha düşük ışık koşullarına alışırlar fakat daha yavaş bir gelişim görebilirisiniz.
- Sulama: Düzenli ve bol sulama seven bir türdür. Toprağı eşit derecede nemli olmalı ancak su ile tıkanmamalıdır. Genel olarak toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeden düzenli sulama yapmanız en doğru yöntem olacaktır.
- Sıcaklık: Kahve bitkisinin gelişimi için en iyi ortam gündüzleri 21-27 derece, geceleri ise 18-21 derece arasıdır. Daha yüksek sıcaklıklarda daha hızlı büyülemeleri mümkündür. Ancak bu durumda meyveleri yetişmeyecektir. Meyvelerin yavaş ve sabit bir gelişim hızında olgunlaşması gerekmektedir.
- Gübreleme: Her iki haftada bir büyüme mevsimi boyunca sıvı gübre takviyesi faydalı olacaktır. Genel gübreleme için ise ayda bir veya kış aylarında 2-3 ayda bir gibi bir takvim oluşturabilirsiniz.
- Nem: Doğal ortamında dağların eteklerinde büyüyen kahve bitkisi, genelde bol yağmur ve sis alan yüksek yerlerde yetişir. %50 ve üzerinde bir nem seviyesi onun için yeterli olacaktır. Eğer hava çok kuruysa, yaprak kenarlarında kahverengi bir ton görebilirsiniz. Nem ihtiyacını karşılamak için bitkiyi püskürtme yöntemi ile sık sık buğulamanız faydalı olacaktır.
- Saksı Değişimi: Her yıl bahar aylarında saksı boyutunda kademeli olarak bir artışa gitmeniz gerekir. Seçtiğiniz saksının drenaj deliği olmasına dikkat etmelisiniz. Zamanla büyümeyi kısıtlamak isterseniz, budama yapabilir ve buna göre saksı seçimi yapabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
- Kahve bitkisi nasıl budanır?
Kahve bitkisinin boyunu kontrol altına almak için budama yapmak gerekir. Ayrıca daha gür bir büyüme içinde gereklidir. Büyüdükçe el budayıcılarını kullanarak bitkinin yüksekliğini sınırlamak adına üst yapraklarını kırpabilirsiniz. Bu hem büyümeye teşvik edecek hem de kontrolü elinize almanızı sağlayacaktır.
- Kahve bitkisi nasıl çoğaltılır?
Kahve çiçeği, tohumdan veya kesimlerden çoğaltılabilir. Kesimden çoğaltma için yaklaşık olarak 25 cm uzunluğunda düz bir dal seçmeli ve bir çift üst yaprak hariç hepsini çıkarmalısınız. Ardından kesimini yaptığınız dalı topraksız bir saksı karışımına koyun ve üzerine hafif bir toprak ekleyip toprağı her zaman nemli tutmalısınız. 2-3 hafta da bir kontrol ederek hafifçe bitkiyi çekin ve eğer hafif bir direnç hisssederseniz, köklerin oluştuğunu anlayabilirsiniz.
- Kahve bitkisi hastalıkları nelerdir, nasıl iyileşir?
Kahve bitkileri bazen et böceği, yaprak biti veya akar istilasına uğrayabilir. Böyle durumlarda bitki üzerinde küçük ağlar, beyaz toz kalıntıları veya kümeleri görebilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, istilanın büyümemesi için hemen toksik tedavisine başlamalısınız. Bu tedavi ilerlemeyi durdurmazsa ilaçlama yöntemlerine başvurabilirsiniz.
- Kahve bitkisi toksik midir?
Kahve bitkisi zehirli değildir. Fakat ürettiği kahve çekirdekleri evcil hayvanlar için tavsiye edilmeyen kafein içerir. Ek olarak olgunlaşmamış ve işlenmemiş kahve çekirdeklerinin yutulması durumunda mide bulantısı yaşayabilirsiniz.
Yaşam alanlarınızı güzelleştirecek tüm bitki türlerini Çiçeksepeti’nde bulabilir, güvenle sipariş edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: