Guzmania (Guzmanya) Bakımı Nasıl Yapılır?
Yaşam alanlarında son dönemde sıkça karşınıza çıkan bir tür olan Guzmania, güzel görüntüsüyle ortama oldukça özgün bir hava katmaktadır. Eğer siz de yaşam alanlarınıza bu güzel bitkiden edinmek istiyorsanız, bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen Guzmania Lingulata , sukulentlere benzeyen bir türdür. İsmini onu keşfeden İspanyol eczacı ve doğa bilimcisi Anastasio Guzmandan almıştır. Oldukça güzel bir görüntüye sahip olan guzmania bitkisinin, bolluk ve bereket getirdiğine dair inanışlar olması nedeniyle yaşam alanlarında sıkça tercih edildiğiniz görebilirsiniz. Birçok farklı renkte çiçek açan bu türün bakımı hakkındaki bilgilere gelin daha yakında bakalım.
Guzmanya Bitkisi Nasıl Yetiştirilir ?
Genel Bilgiler:
- Guzmanya bitkisini çok soğuk ya da çok sıcak alanda bırakmamanız gerekir. Böyle yerlerde çiçeğinizin yaprakları ve kökleri zarar görecektir. İdeal ortam oda sıcaklığıdır.
- Guzmanya çiçeği aydınlık ortamları ve havadar ortamlarda yaşamayı sever. Bu nedenle de direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık olan yerleri tercih etmelisiniz. Ek olarak başka bir cisme temas etmeyi sevmeyen bir türdür. Başka bir cisme uzun süre temas ettiğinde yapraklarında küçük kurumalar meydana gelir. Eğer yaprakları sararırsa yaprakların kendiliğinden düşmesine izin vermeniz en iyi yöntemdir.
- Kırmızı çiçeğini yaz aylarında açarlar. Bu nedenle aldığınız guzmania biktisi yaz aylarında değilse genelde çiçeksiz olacaktır. Farklı türde çiçek renkleri olan türleri de bulunmaktadır.
Guzmanya Çiçeği Sulama:
- Bitkinizi yaz aylarında havanın sıcaklığından toprak daha çok kuruyacağı için toprak nemliliğini kontrol ederek günde iki kez bile sulayabilirsiniz. Ancak toprak kontrolü yapmanız önemlidir. Kurumamış toprağı kesinlikle sulamamalısınız. Fazla sulama köklerine zarar verebilir.
- Kışın fazla sulamak gerekmez, ilkbaharda ise toprağın nemli olması yeterli olacaktır. Aralıklarla toprağını kontrol ederek sulama işlemini yapabilirsiniz.
- Guzmanya çiçeği sularken kullanacağınız suyun önceden dinlendirilmiş ve kireçsiz olması gerekir. Bu nedenle içme suyunu kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Guzmanya Bakımı Hakkında Özel Bilgiler:
- Çiçeğinizin daha güzel gelişmesi ve hastalıklara karşı korunması için yılda 1 kez vitamin ve mineral takviyesi yapmanız gerekir. Guzmanya çiçeği topraktaki mineral ve vitaminleri çok fazla kullandığı için ek olarak mineral takviyesi yapmanız, sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.
- 2 yılda bir toprak ve saksı değişimi yapmanız, köklerinin havanlanması ve yeni alanlarda gelişmesi için faydalıdır. Ek olarak konumlandırma yaptığınız yerde 1-2 saatlik sabah güneşi almak guzmanya çiçeğinin bakımında etkilidir.
- 1 – 2 ayda bir sıvı gübre vermeniz oldukça faydalı olacaktır. Bu sayede bitkiniz ihtiyaçlarınız daha iyi karşılayacak ve güzelce büyüyecektir.
- 13 derece altındaki havaları sevmeyen bitki, geceleri havadar bir ortamda durmak ister. Bu durum guzmanyanın sağlıklı yetişmesinde büyük önem taşımaktadır.
- Guzmanya çiçeklerinin büyüklük ve küçüklüklerine göre ufak saksılara dikerek büyütebilirsiniz. Saksı hacminin ⅔ sini dolduracak kadar toprak eklemeniz yeterli olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
- Guzmanya çiçeği anlamı nedir?
Genel olarak bolluk ve bereketi simgeleyen guzmania çiçeğinin, çiçek renklerine göre anlamları değişmektedir. Kırmızı guzmanya; pozitif yaşamı, enerjiyi ve aşkı temsil eder. Turuncu guzmanya başarıyı temsil ederken sarı guzmanya ise şans ve zenginliği temsil etmektedir. Son olarak pembe guzmanya ölümsüz aşkı simgelerken turuncu guzmanya ise başarıyı simgelemektedir.
- Guzmanya çiçeği nasıl çoğaltılır?
Genelde guzmanya bitkisi kök dibinden yavru verir. Ana gövdeye zarar vermeden bitki makası veya bir bıçak yardımıyla dikkatlice ayırıp, yavru bitkiyi küçük bir saksıya dikerek gelişmesini sağlaaybilirsiniz. Dikeceğinin saksının çok geniş olmamasına dikkat etmelisiniz. Ek olarak birden fazla yavru varsa aynı saksıya dikmemelisiniz. Yavruları ayrı saksılarda yetiştirmeniz daha doğru bir yöntemdir. Yavruların gelişimi yaklaşık 5-6 ayı bulacaktır. Bu süre zarfında çiçek açma dönemlerinde az sulamalısınız.
- Guzmanya ne zaman çiçek açar?
Bahar sonu ve yaz aylarında çiçek açan guzmania, mayıs-haziran ayları arasında çiçeklenir. Açan çiçekler geneld 6-8 ay kadar kalır. Sonrasında çiçek solar ve ölmeye yüz tutar. Ölen çiçeğin arkasından büyümeyi bekleyen yavru gelir ve yaza doğru yeninde çiçeklenir. Ek olarak guzmania akşamları da gelişen bir türdür. Bu nedenle çok fazla yapay ışığa maruz kalması zararlıdır.
- Guzmanya çiçeği çürümesi neden olur?
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen guzmanya, güneşe çok maruz kalırsa yapraklarını ve çiçeklerini soldurur. Bu nedenle çiçeğin yerini doğru ayarlamak oldukça önemlidir. Bunun dışında çok soğuk havaya maruz kalması, yeteri kadar toprağının olmaması ve çok sulanması da zararlıdır.
Yaşam alanlarınızı güzelleştirecek tüm bitki çeşitlerini Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: