Tüm Detaylarıyla: Keten Tohumu Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı beslenmek için doğanın sunduklarını doğal bir şekilde tüketmek oldukça önemlidir. Akdeniz ikliminde yetişen keten tohumu, yüksek besin değerleriyle birçok kişinin merak ettiği bir bitkinin tohumlarıdır. Yaz aylarında tohumları oluşan bu bitki, oldukça faydalıdır. Gelin keten tohumu hakkında merak edilenle birlikte bakalım.
Öncelikle “Keten tohumu nedir?” sorusunun cevabıyla başlayalım. Keten tohumu, Linum Usitatissimum olarak adlandırılan keten bitkisinden elde edilen bir üründür. Anavatanı Mısır olarak tahmin edilmektedir. Farklı iklim koşullarına rahatlıkla uyum sağlayabildiği için günümüzde birçok ülkede yetiştirilmektedir. İlk yıllardan itibaren tekstil alanında kullanılsa da Kuzey Amerika’da tohum olarak yetiştirilmeye başlanmış ve tahıl olarak yüksek besin değerleri kullanılmıştır. Günümüzde un, toz, yağ gibi birçok ürün üretilmektedir.
Keten Tohumu Ne İşe Yarar?
- Bitkisel kaynaklı bir besin olan keten tohumu, B12 ve omega-3 açısından oldukça zengindir. Bu nedenle vegan beslenme programı uygulayanların kesinlikle tüketmesi gereken bir üründür.
- Yüksek lif içerdiği için kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Sabah kalktığınızda bir miktar keten tohumunu bol su ile tüketmeniz, bağırsaklarınızın hareketlenmesine katkıda bulunacaktır.
- Tekstil alanında en çok kullanılan ürünlerin başında gelir. Ketenden elde edilen kumaşların su emme kapasitesi pamuğa göre 2-3 kat daha fazladır. Bu nedenle cildin nefes almasını kolaylaştırır. Özellikle yazlık kıyafetlerde keten kumaş tercih edilmektedir.
- Farklı bitki tohumları ile karıştırılarak hayvan yemi olarak kullanılır. Oldukça besleyici olması nedeniyle tercih edilmektedir.
- Saç için oldukça faydalı bir besindir. Düzenli olarak tüketilmesi halinde saça parlaklık ve güçlenmesine yardımcı olur.
- İçerisinde bulunan antioksidan ve lignan sayesinde kırışıklık oluşmasını yavaşlatıcı etkisi vardır. Bu nedenle cilde oldukça iyi gelir.
Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?
Keten tohumu, herhangi bir işlem uygulanmadan çiğnenerek tüketilebilir. Fakat çekilmiş olarak aldıysanız bayatlamamasına dikkat etmeniz gerekir. Tek başına tüketmekten hoşlanmıyorsanız, farklı şekillerde tüketebilirsiniz.
- Tane tane tüketmek sindirimi zorlaştıracağından öğüterek tüketmeniz daha faydalıdır. Bu nedenle dövülüp öğütülerek toz haline getirip, bu şekilde su ile bir kaşık yiyebilirsiniz.
- Çay olarak tüketmeniz mümkündür. Çay hazırlamak için 1,5 su bardağı suyu bir cezvede kaynatın. Sonra üzerine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tane kabuk tarçın ekleyin. 5 dakika kadar demledikten sonra bal ile birlikte içebilirsiniz.
- Yoğurt ve keten tohumu karışımı, günlük ihtiyacınız olan omega-3 ile proteini almak için harika bir ara öğündür. Ayrıca oldukça tok tutacağından diyet programlarınızda da kullanabilirsiniz.
- 1 bardak suyun içerisine 2 yemek kaşığı ekleyip yumuşaması için 10 dakika kadar bekletin. Sabahları veya ara öğün olarak bu karışımı tüketebilirsiniz. Kahvaltı yapmayı sevmiyorsanız, bu karışım dışında yapacağınız smoothie tarifine keten tohumu ekleyebilirsiniz.
- Salataları lezzetlendirmek ve daha yüksek besin değeri elde etmek için kullanabilirsiniz.
- Yağ olarak da tüketilebilir. Fakat ezilmesi ve tanelerinden arınması nedeniyle lif kaybı yaşar. Bu nedenle yağ şeklinde tüketmek yerine tohum şeklinde tüketmek daha faydalıdır.
- Pasta, börek, ekmek gibi hamur işlerinde kullanarak besin değerini artırabilirsiniz.
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
- Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar ve iltihap gibi durumları önler. Özellikle hemoroid hastaları için oldukça faydalıdır.
- Sağlıklı yağ bakımından zengin olan tohumlar, vücutta bulunan zararlı yağların yok edilmesine yardımcı olur. Tokluk hissini artırır ve diyet programlarına uymanıza yardımcı olur.
- B12 vitamini eksikliği nedeniyle oluşan unutkanlık vb. zihinsel durumların iyileşmesine katkıda bulunur.
- Omega-3 bakımından zengin olması nedeniyle iç organlar ve cilde oldukça iyi gelmektedir.
- Yaşlanma belirtililerini geciktirerek kırışık oluşumunun azalmasına katkıda bulunur. Kadınlarda menopoz dönemi etkilerinin azalmasına yardımcı olur.
- Düzenli olarak tüketilmesi durumunda cilde parlaklık verir. Ayrıca maskesini hazırlayarak kullanmanız, cildinize oldukça iyi gelecektir.
- Kan basıncı, kan şekeri, iyi kolesterol için oldukça faydalı bir besindir. Ek olarak diş eti ve boğaz rahatsızlıklarında da faydalıdır.
- Saç için oldukça faydalıdır. Düzenlik tüketilmesi halinde saçlara parlaklık kazandırır. Keten tohumu yağı ile bakım yapılan saçlar, daha hızlı uzar. Egzama ve sedef gibi hastalıklara da iyi gelmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
- Keten tohumu besin değeri nedir?
100 gramı yaklaşık olarak 534 kaloridir. 1 yemek kaşığı yani 7 gram ise 37 kalori civarındadır. 100 gramında 28.8 gram karbonhidrat, 1.2 gram protein, 42.1 gram yağ, 27.3 gram lif bulunmaktadır. Ayrıca B12, omega-3 açısından da zengindir.
- Keten tohumu zayıflatır mı?
Doğrudan zayıflamaya neden olmaz. Fakat içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde tokluk hissini artırarak gün içerisinde daha az kalori almanız sağlar. Günde bir kaşık kadar düzenli tüketimle ara öğünleri daha besleyici ve doyurucu hale getirebilirsiniz.
- Keten tohumu ne kadar tüketilmeli?
Her ne kadar besleyici bir besin olsa da her besinde olduğu gibi fazla tüketilmesi rahatsız edicidir. 1 kaşık tohumun içerisinde yaklaşık olarak 2 gram lif bulunmaktadır. Lif, sağlıklı olsa da fazla tüketimi şişkinlik, ishal gibi sindirim sorunlarını ortaya çıkarabilir. Bu nedenle günlük olarak maksimum 3-4 yemek kaşığını geçmemek gerekir.
Sağlıklı bir yaşam için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: