Trend

Antifriz Nedir, Ne İşe Yarar ve Renkleri Ne Anlama Gelir?

Sonbahar günlerinde havalar soğumaya başlar ve bu mevsimde otomobilinizi kışın zorlu şartlarına hazırlamanız gerekir. Kış hazırlığı denildiğinde ise herkesin aklına ilk olarak kış lastiği ve antifriz gelmektedir. Peki, antifriz nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılmalıdır?

Kış aylarında ihtiyaç duyulan malzemelerin başında gelen antifriz, otomobil vb. araçların motorunda yer alan su moleküllerinin donmasını önleyen bir sıvıdır. Bunun dışında mevsim koşullarına bağlı sebeplerden dolayı aşırı ısınmayı da engeller. Yani ısı transferi yapan ve ısının kontrol altına alınmasında kullanılan bir maddedir. Başlıca görevleri şu şekildedir:

  • Kış aylarında soğuk havanın etkisiyle radyatör suyu tek başına kullanılırsa donar. Antifriz, suyun donma derecesini düşürerek motoru korur.
  • Kış ayları dışında radyatör suyunu antifriz eklemek motoru korur ve olası ısınmaları engeller. Bu sayede daha az aşınma meydana gelir.
  • Cam temizlime suyunun kış aylarında donmasının önüne geçer. Bu sayede kışın araç camlarınızı daha rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz. Donma olan camlarda donuk bölgenin açılmasını da hızlandırmaktadır.

Antifrizin Faydaları Nelerdir?

Antifriz nedir?
Az önce bahsettiğimiz gibi sanılanın aksine sadece kış aylarında değil, her mevsim antifriz kullanmak gerekiyor

Peki, antifrizin faydaları tam olarak nedir, otomobilinize ne gibi bir katkı sağlar?

  • Motorun soğumasına yardımcı olmaktadır. Aklınıza gelen “Antifriz harareti önler mi?” sorusunun cevabı ise evet. Motorun hararet yapmasının engellenmesine yardımcı olur ve bu sayede motor ömrünün uzamasını sağlar.
  • Kış aylarında motor suyunun donma derecesini yükseltir. Bu sayede motor suyu donmaz ve motor kış aylarında herhangi bir zarar görmemiş olur.
  • Radyatör ve soğutma sistemlerini pas vb. zarar verici maddelerden korur. Bu sayede araç verimliliği artar ve parçaların ömrü uzar.
  • Motor ve bağlantıları üzerinde aşındırıcı ve zarar verici maddelerin oluşma riskini en aza indirir.
  • Motordaki devirdaim pompasının verimliliğini artırır. Otomobiliniz bu sayede daha iyi performans gösterir. Azda olsa yakıt verimliliğine katkısı bulunmaktadır.

Antifriz Nasıl Eklenir?

Antifriz nasıl eklenir?
Aracınızı korumak için kullanacağınız antifrizi nereye ve nasıl koymak gerekir?

Öncelikle bu işlemi profesyonellere bırakarak oto servis ve tamir noktalarında yaptırabilirsiniz. Ancak öyle zor bir işlem olmadığı için kendinizde rahatlıkla radyatör antifrizi eklemesi yapabilirsiniz.

  • İlk olarak otomobiliniz çalışmamış bir vaziyette olmalıdır. Eğer yolculuktan geldiyseniz, motorun soğuk olduğundan emin olana kadar antifriz ekleme işlemi yapmamalısınız. Motor soğuksa işleme başlayabilirsiniz.
  • Aracın kaputunu açtıktan sonra radyatör hortumunun bulunduğu yerin tam alt noktasına bir kap yerleştirin. Bu kap, radyatörden çıkacak olan atık suyun yola dökülmesinin önüne geçecektir.
  • Sonrasında radyatör hortumunda bulunan kelepçeyi bir pense yardımıyla ileri alıp hortumu yerinden çıkarın. Atık su boşalmaya başlayacaktır. Boşalma işlemi bittikten sonra hortumu yerine takıp kelepçeyi de aynı şekilde sıkarak yerine yerleştirmelisiniz.
  • Boşalan radyatörün kapağını açarak antifriz ve su eklemesi yapabilirsiniz. Eklediğiniz suyun çeşme suyu olmaması önemlidir. Kireçli su, motora zarar verebileceği için arıtılmış veya hazır sulardan eklemeniz gerekir. Dilerseniz burada saf su alarak kullanabilirsiniz.  Artık aracınızı çalıştırabilirsiniz.
  • Araç çalıştıktan sonra doğal olarak bir miktar su kaybı olacaktır. Su normal seviyeye gelene kadar ekleme yaptıktan sonra radyatör kapağını kapatabilirsiniz.
  • “Antifriz ne kadar sürede değiştirilmeli ve su oranı ne olmalı?” sorularının cevabı, kullandığınız antifriz türüne göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; koruma sıcaklığı -35 olan bir antifrize %90 antifriz %10 su koyarken koruma sıcaklığı -10 olan bir üründe %40’a %60 oranında kullanmak gerekir. Bu nedenle doğru oranı yakalamak için bir uzmandan yardım alabilir veya ürün üzerindeki talimatları inceleyebilirsiniz.

Cam temizleme suyuna antifriz eklemek ise oldukça basittir. Aldığınız cam suyu antifrizi üzerinde yazan oranları göz önünde bulundurarak cam suyu kabına ekleme yapabilirsiniz. Cam suyunu belirli aralıklara takip ederek arada takviye yapmanızı tavsiye ederiz.

Antifriz Renkleri Ne Anlama Gelir?

Otomobil bakımı
Normalde renksiz bir ürün olan antifriz, satışa sunulurken farklı renklerdedir. Bu renklerin her biri aslında kullanım alanı ve özellikleri hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar.
  • En çok bilinen ve kullanılan mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilir. Motor ve radyatör korumasında en etkili olan türdür. En çok bu renkte ürün bulabilirsiniz.
  • Kırmızı antifriz, organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden mavi renge göre üç kat daha uzun ömürlüdür. Ancak bu mavi renge göre daha iyi olduğu anlamına gelmemelidir. Kırmızı antifriz kullanacağınız ekipmanın kaç yaşında olduğu ve ne kadar sağlam parçalara sahip olduğuna göre uygulanmalıdır. Daha güçlü diye kullandığınız bu ürün aracınızın parçalarında aşınmaya neden olabilir.
  • Yeşil antifriz, inorganik olmasına karşılık kireçlenemeye ve donmayı en iyi önleyen çeşittir. İyi bir koruyucu olsa da kısa ömürlüdür.
  • Turuncu antifriz, organik bir türdür. Bu nedenle uzun ömürlüdür. Fakat motor koruması açısından zayıf kalabilmektedir.
  • Renk seçiminde en doğru sonucu elde etmek için yetki servisinizden bilgi almanız gerekir. Böylece aracınız için en iyi sonucu elde edebilirsiniz.

Otomobil bakımı için ihtiyacınız olan her şeyi uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir