Klima Bakımı Nasıl Yapılır, Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte yaşam koşullarını daha iyi bir hale getirmek için klima oldukça önemlidir. Ev, ofis ve diğer tüm mekanların serinlemesi için kullanılan klimaların düzenli bakımı yapılması gerekir. Peki, klima bakımı nasıl yapılır ve hangi aralıklarla yapılmalıdır?
Klimanızın enerji tüketimini azaltmak, optimum performans göstermesini sağlamak ve parça ömrünü uzatmak için klima bakımı yaptırmanız gerekir. Bunlara ek olarak ortamın havasını temiz tutmak ve hava sirkülasyonunun devamlılığı içinde klima bakımı gereklidir. Düzenli kontrolleri yapılan klima, daha yüksek performansla uzun yıllar çalışmaya devam eder.
Haftalık Klima Bakımı Nedir?
Kullanım şartlarınıza bağlı olarak iç ünite ve dış ünite bakımını yılda en az 1 kere, yaz ve kış yoğun kullanım yapıyorsanız yıl 2 kez mevsim geçişlerinden önce yaptırmanız gerekir. Bu sayede hem olası arıza durumlarının önüne geçersiniz hem de klimanızdan tam performans alabilirsiniz. Bu bakımlar hakkında birazdan bilgi vereceğiz ancak bir de klima temizliği hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır.
Haftalık bakım olarak da bilinen bu bakımı haftada veya iki haftada bir kendiniz yapabilirsiniz. Haftalık bakım sırasında filtre temizliği, kumanda temizliği, hava giriş ızgaralarının temizliği ve dış ünitenin kontrolü yapılmalıdır. Filtre temizliği haftalık bakımın en önemli kısmıdır ve şu şekilde yapılmaktadır:
- Öncelikle bu söyleyeceğimiz bakım ev tipi olan yani split klimalar için geçerlidir. Farklı model klimalar için uzman kişilerin düzenli bakımlarını yapması ve yönlendirmesi daha sağlıklı olacaktır. Filtre temizliği için ilk olarak sigorta kutusundan şalteri indirin ve elektriği tamamen kesin. Bu sayede temizlik sırasında meydana gelmesi olası aksiliklerin önüne geçmiş olursunuz.
- Ardından klimanın kapağını açın ve klima filtresini çıkarın. Uç kısmından tutup yavaşça dış kısma doğru çektiğinizde filtre çıkacaktır. Modellere göre filtrenin konumlandırıldığı yer değişkenlik gösterdiğinden kullanım kılavuzuna bakarak filtrenin yerini tespit edebilirsiniz.
- Çıkardığınız filtreyi önce elektrik süpürgesi ile güzelce temizleyin ve sonrasında su altında eski bir diş fırçası veya temizleme fırçası ile güzelce fırçalayın.
- Yıkama işlemi sonrasında filtrenin tamamen kurumasına dikkat etmelisiniz. Ancak kurutma sırasında filtreyi direkt olarak güneş ışığı altında kurutmamalısınız. Gölge bir alanda kurumasını beklemeniz daha sağlıklıdır.
- Kuruyan filtreyi çıkardığınız alana köşelerindeki noktalara dikkat ederek yerleştirebilirsiniz. Filtre temizliği dışında ızgaraları da nemli bir bezle silip kuru bezle duruladıktan sonra bir miktar bekleyip klimanızı kullanabilirsiniz.
Yıllık Klima Bakımı Nedir?
Klimada arıza oluşmasının önüne geçmek ve verimli çalışmasını sağlamak için düzenli olarak yapılması tavsiye edilmektedir.
- Yıllık klima bakımlarında şu işlemler yapılmaktadır:
- Basınçlı hava veya su ile evaporatör ve kondenserin temizliği
- Sistem içinde bulunan gazın yüksek veya alçak değerlerinin kontrol edilip tamamlanması
- Elektrik tesisatı, voltaj ve akım değerlerinin kontrolü
- Tüm soket bağlantıları ve kablo bağlantılarının kontrolü
- Drenaj tavası ve hattının temizliği
- Fan pervanelerinin ve kanatçıklarının temizliği
- Hava filtesinin özel kimyasal ile temizlenmesi
- Performans, ses ve estetik görünüm kontrolü
Klima bakımı düzenli yapılmadığında hava sirkülasyonu daha az olacağı için klima daha çok çalışacaktır. Bu da enerji verimliliği açısından kötü bir durumdur. Klima bakımının artıları şu şekilde sıralanabilir:
- Klima içerisinde bulunan kir, tüy ve bakteri gibi istenmeyen maddeler uzaklaştırılır. Bunlara bağlı olarak ortaya çıkan kötü koku gibi sorunlar da yok olur.
- Beklenmeyen arızaların önüne geçilir ve klimanın performansı artar.
- Arıza giderleri azalır ve cihazın kullanım ömrü artar.
- Temiz ortam havası sağlanır.
En iyi markaların klima modelleri ve bakımı için gerekli ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: