Kendin Yap (DIY)Yaşam Tarzı

Yün Yıkama Rehberi: Yün Nasıl Yıkanır?

Çok eski zamanlardan beri tekstil sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alan yün, yapısı gereği ısıtıcı ve anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Yorgan ve yastıklarda dolgu malzemesi olarak bu nedenle sıkça tercih edilir. Bunun dışında ise kış ve bahar mevsimlerindeki kıyafetlerde de yün modelleri görebilirsiniz. Düzenli bakım gerektiren yün, temizliğine dikkat edilmesi gereken bir malzemedir. Bu yazımızda “Yün yıkama ve kurutma nasıl yapılır?” sorularının cevapların bulabilirsiniz.

Doğal yapısı içerisinde bulunan parçacıklar ve tozları uzaklaştırmak için düzenli olarak yün yıkama işlemi yapılması gerekir. Ayrıca kullanım sürecinde oluşabilecek mikrop ve bakterilerin çoğalmasını önlemek içinde temizliğe dikkat etmek önemlidir. Yün yıkama işlemi, birçok kişi için zorlu bir süreç gibi gelse de aslında o kadar zor bir süreç değildir. Sadece doğru yöntemleri bilmeniz ve uygulamanız gerekmektedir.

Yünler Neden Ayrı Yıkanmalı?

Yün yıkama nasıl yapılır?
Yünlüleri ayrı yıkamanız ve yıkama konusunda dikkatli olmanız gerekir.

Birçok kişi, yünlü kıyafetlerini standart pamuklular ile birlikte yıkar. Ancak bu aslında yanlış bir uygulamadır. Yünlü kıyafetlerinizi pamuklularla birlikte yıkamamanızın temel birkaç sebebi bulunmaktadır. Öncelikle yünün hassasiyeti pamuklu kumaşlardan farklıdır. Daha hassas olduğundan çekme yapabilir. Ayrıca yün katkısız bir malzeme olduğundan diğer parçaların üzerinde kalıntı bırakma ihtimali bulunmaktadır. Çekmemesi ve yün kalitesinin zarar görmemesi adına pamuklulardan ayrı ve tek başına yıkanması gerekir. Ek olarak makinede veya elde özel bir deterjan kullanmanız da önemlidir. Sıradan deterjanların birçoğu içerdiği kimyasallar nedeniyle yün kalitesine zarar verebilmektedir.

Elde Yünlü Nasıl Yıkanır?

Elde yün yıkama
Çamaşır makinenizin eğer yünlüler için özel bir programı yoksa yüksek hızda ve devirde çalışan makineler yün, kaşmir ve ipek gibi bazı kumaşlara zarar verebilir.

Yünlülerinizin zarar görmemesi için çamaşır makinesi yerine elde yıkama işlemi yapabilirsiniz. Elde yıkama için şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:

  • Öncelikle geniş bir leğen edinin ve ılık suyu doldurup içerisine bir kapak kadar hassas çamaşırlara özel üretilmiş sıvı deterjan ekleyin. Eğer leğeniniz yoksa bu işlemi küvet içerisinde de yapabilirsiniz. Küvetin gider tıkacını kapatarak ılık suyu bu alana dökebilirsiniz.
  • Suyun içerisinde yün parçaları yerleştirin ve tamamen ıslanmasını sağlayın. Bunun için kıyafet veya yünlü ürünleri 10 dakika kadar su içerisinde bekletebilirsiniz.
  • 10 dakika sonrasında parçaları sudan çıkarın ve suyu iyice çıkana kadar sıkın.
  • Başka bir leğene temiz su alın veya leğendeki kirli suyu boşaltıp temiz su ekleyin. Parçaları bu alana koyun ve çitileyerek birkaç dakika kadar durulayın.
  • Sonrasında iyice sularını sıkarak süzün ve asarak kurumaya bırakın.

Bu yöntem dışında eğer vaktiniz varsa bir gece bekleterek yün yıkama yapabilirsiniz. Bunun için:

  • Yünü geniş bir leğene alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Yünleri bir gece bu içerisinde bekleterek yumuşamasını sağlayın.
  • Ertesi gün bekleyen yünün suyunu süzün ve temiz soğuk ekleyin. Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın. Bu işlem için çamaşır sodası veya sıvı çamaşır deterjanı da kullanabilirsiniz.
  • İyice yıkadıktan sonra yünleri süzün ve birkaç kez temiz suda durulayın. Ardından tamamen suyunu tamamen süzdürdükten sonra asarak kurutabilirsiniz.

Makinede Yünlü Nasıl Yıkanır?

makinede çamaşır yıkama
Günümüzde çamaşır makinelerinin birçok farklı programı mevcut ve yünlüler içinde özel yıkama seçenekleri sunuyor.

Eğer makinenizin yünlüler için özel programı varsa gönül rahatlığı ile makinede yıkama yapabilirsiniz. Birçok ürünün etiketinde bulunan yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkamaya uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer bir uyarı yoksa yünlüler için özel programda yıkama için uygun demektir.

  • Yünlü kıyafetler için çamaşır yıkama filesi kullanmanız faydalı olacaktır. File içerisine çamaşırlarınızı yerleştirdikten sonra makinenizi “Yünlüler” programına getirin.
  • Sonrasında hassas kumaşlara özel deterjan ya da bebek çamaşır deterjanını göze dökün ve çalıştırın.

Çamaşır makinesinde yün ve yün dolgulu yastık, yorgan gibi ürünler için ise kazan kapasitesinin yarısı ağırlığına sahip yünü bir ölçek deterjan ile yıkayabilirsiniz. Yünü makine kazanına yerleştirdikten sonra ” Yünlüler” programında çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri sonrasında çıkarıp sulu kaldıysa iyice süzdürüp kuruması için asabilirsiniz.

Yün yıkama başta olmak üzere tüm çamaşırlarınızın temizliği için ihtiyacınız olan ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir