Sağlıklı YaşamMalzeme & EkipmanSpor

Kondisyon Küreği Aleti Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Günümüzde spor yapmak için vakit ayırmak birçok kişi için oldukça zor. Çünkü şehir hayatının koşturmacası ve temposu bu duruma müsaade etmiyor. Fakat bu spor yapmamak için bir bahane olmamalı. Daha kısa zamanda daha çok kalori yakmanızı sağlayan yöntemlere yönelebilirsiniz. Kondisyon küreği, işte tam olarak bu durum için ideal bir alet. Ev veya ofis ortamında rahatlıkla kullanabileceğiniz kürek çekme aleti, kas yapısının güçlenmesi ve kas kütlesinin artmasına yardımcı olur. Şimdi gelin kondisyon küreği hakkında merak edilen her şeyi birlikte inceleyelim.

Kürek çekmek, bir deniz sporudur. Tekli, ikili, dörtlü veya sekizli takımlar halinde yapılır. Kas gelişimi, konsantrasyon ve refleksler için oldukça ideal bir alandır. Fakat belli bölgelerde yapıldığı için herkesin deniz veya göle ulaşma imkanı olamayabilir. Bu nedenle bu sporu yapmak isteyenler için üretilen kondisyon küreği en iyi çözümdür. Kondisyon küreği, kürek sporu ile ilgilenenler dışında az zamanda çok kalori yakmak, kas kütlesi edinmek ve vücut zindeliği kazanmak isteyenler içinde ideal bir alettir. Ek olarak kilo vermek istiyorsanız da düzenli kullanımla oldukça faydalı olacaktır.

Kondisyon Küreği Nedir?

Kondisyon küreği nedir?
Yaşam alanlarında kısıtlı zamanlarda spor yapmak için kondisyon küreği oldukça iyi bir seçimdir.

Kondisyon küreği, ağırlıklı olarak alüminyumdan üretilen ve son derece dayanıklı olan bir spor aletidir. Ayarlanabilir ağırlık özelliği sayesinde suda kürek çekme hissini dilediğiniz yerde yaşamanızı sağlar. Omuz, kol, göğüs ve karın kaslarının çalışması için ideal şartları sunar. Aynı zamanda vücut koordinasyonunun gelişmesine katkıda bulunur. Farklı özelliklerde sunulan kondisyon kürekleri; sıkılaşma, incelme ve güçlenme antrenmanlarını kısa sürede yapmanıza olanak tanır. Ayrıca yüksek oradan ter atmayı sağladığı için kardiyo antrenmanlarında da kullanılmaktadır.

Kondisyon küreği almadan önce aşağıdaki konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Kondisyon küreği almadan önce vücut tipiniz, boyunuz, kilonuz ve nasıl çalışmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Böylece ağırlık ve çalışma prensibi bakımından en uygun modeli seçebilirsiniz.
  • Farklı markalar tarafından üretilen kondisyon kürekleri, farklı özellikleriyle ön plana çıkar. LCD ekrana sahip olan modeller sayesinde çalışma süresi, hız, kalp ritmi, yakılan kalori gibi tüm bilgileri takip edebilirsiniz.
  • Kondisyon küreğini depolamak veya konumlandırmak için gerekli alanınız yoksa katlanabilir kondisyon küreği seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Antrenman yaparken açarak kullandığınız cihazı daha sonrasında katlayarak muhafaza edebilirsiniz.
  • Kondisyon küreğinin bel ve minder kısımlarındaki destekler önemlidir. Eğer yeteri kadar destek almazsanız, bel ve kalça problemleri yaşayabilirsiniz. Ayrıca aleti kullanırken kaymaz tabanlı spor ayakkabı kullanmanız gerekir. Böylece olası kazaların önüne geçebilirsiniz.
  • Eğer kondisyon küreğini suda kürek çekmeye hazırlık için istiyorsanız, su hazneli kondisyon küreği daha doğru tercihtir. Bu modeller su üzerindeki adaptasyon sürecini daha hızlandıracaktır.

Kondisyon Küreği Nasıl Kullanılır?

Kondisyon küreği nasıl kullanılır?
Daha verimli kürek çekme aleti kullanımı için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
  • Kürek çekme aleti, kullanımı oldukça kolay olan bir spor aletidir. Fakat hemen oturur oturmaz harekete başlamamalısınız. İlk çekme hareketi öncesinde vücut duruşunuzu kontrol edin. Yanlış oturma pozisyonu erken yorulmanıza ve ağrılara neden olur. Sırtınız dik olmalı ve kürek kulpunu başparmaklarınız aşağıda kalacak şekilde tutmalısınız. İleriye bakarak dik duruşunuzu bozmamalısınız.
  • Kürek çekilirken yapılan yanlışların başında ayak kayışlarını ayarlamamak gelmektedir. Ekipmanı kullanmadan önce ayak kayışlarının bağcıklarınızın alt kısmıyla hizalanmasına dikkat etmelisiniz. Kondisyon küreği çekerken topuklarınız ayak plakasına tam olarak değmelidir. Eğer kayışları yanlış ayarlarsanız, rahatsız olacak ve topuklarınızı plakaya değdirmeniz zorlaşacaktır.
  • Ön hazırlıklar tamamsa harekete geçebilirsiniz. Kürek çekme aleti kullanırken hareketin yaptığı temasın kontrolü tamamen sizdedir. Bu nedenle olabildiğinde düz bir çizgide çekmeniz, en iyi sonucu almanızı sağlar.
  • Son olarak çekme temposuna dikkat etmeniz gerekir. Ne kadar hızlı çektiğiniz değil, ne kadar verimli çalıştığınız önemlidir. Güçlü veya hafif bir sporcu olmanıza göre temponuzun farklılık göstermesi gerekir. Eğer güç odaklı bir sporcuysanız daha seri çekmek hızı sizin için uygundur. Fakat hafif ve fit bir sporcuysanız daha güçlü ve yavaş hareket daha iyi sonuç almanızı sağlar. Kendiniz için en iyisini bulmak için iki yöntemi de deneyin ve rahat hissettiğiniz yöntemle devam edin.

Kondisyon Küreği Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Spor yapmanın faydaları
Spor aletleri arasında özel bir yeri olan kondisyon küreği, birçok açıdan faydalıdır.
  • Kürek çekmek isteyenlerin aklına gelen ilk soru, “Kürek çekme aleti hangi bölgeleri çalıştırır?” sorusudur. Kas yapısının güçlenmesine yardımcı olan kondisyon küreği; bacak kasları, omuz bölgesi, sırt bölgesi, karın kasları ve kol kaslarının çalışmasını sağlar. Kas kütlesi edinmek veya fit görünmek için ideal bir spor aletidir.  
  • Vücut geliştirme veya bedeninin belli bölgelerini çalıştırmak için oldukça idealdir. Fakat asıl avantajı vücuttaki kasların yaklaşık %86’sını çalıştırmasıdır. Yani kürek çekerken beden sağlığı ve zindeliği için gerekli olan tüm hareketleri bir arada yapmış olursunuz.
  • Her yaş grubu ve her seviye için uygun bir egzersiz olması nedeniyle tüm aile bireyleri kullanabilir. İlerleyen yaş gruplarında artan kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının önüne geçmek için oldukça faydalı bir egzersizdir. Yağlanma ve kolesterol gibi sorunları kontrol altına almanıza yardımcı olur.
  • Kilo probleminiz var veya yaza girerken birkaç kilo vermek istiyorsanız, daha az zamanda daha çok kalori yakmanıza yardımcı olur. Düzenli bir şekilde bir program dahilinde kondisyon küreği kullanarak istenmeyen kilolardan hızla kurtulabilirsiniz.
  • Düzenli olarak spor yapmak ve kondisyon küreği kullanmak vücut direncinin artmasına da yardımcı olur. Doğru beslenme, düzenli spor ve su tüketimi sayesinde daha zinde bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Tüm spor ekipmanları ve sporcu besin takviyeleri uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir