Zamanı Ölçün: Kronometre Nedir, Nasıl Kullanılır?
Zaman, her zaman en değerli varlıkların başında gelmektedir. Bu nedenle yapılan her işin bir süresi, elde edilen her sonucun bir değeri olması oldukça önemlidir. Spor branşları başta olmak üzere birçok alanda zaman yönetimi için kullanılan kronometre hakkında merak edilen her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Herkesin oldukça aşina olduğu kronometre veya diğer ismiyle süreölçer, çeşitli amaçlar doğrultusunda aktif edildiği andan devre dışı bırakıldığı ana kadar zamanı hassa biçimde hesaplayan sayaçtır. Birçok yerde kullanılan kronometre spor müsabakaları başta olmak üzere hassas süre kontrolü gereken hemen hemen her yerde kullanılmaktadır. Günümüzde akıllı telefonlar ve saatlerde de bulunan kronometre, mekanik ve dijital versiyonlarıyla ayrı bir cihaz olarak da satılmaya devam etmektedir.
Kronometre Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Kronometre; belli bir mesafeyi ne kadar sürede koşacağınız, suyun altında ne kadar kalabileceğiniz veya bir işi ne kadar sürede bitirebileceğiniz gibi birçok farklı süre ölçümü için kullanılabilir. Kronometre;
- Süre ölçer,
- Belirli süreyi ölçmeye yarar,
- Geri sayım aracıdır.
Peki, kronometre nasıl çalışır?
Akıllı telefon vb. cihazlarda dijital olarak bulunan kronometre, “Başlat” ve “Durdur” gibi komutlarla çalışmaktadır. Büyük organizasyonlarda kullanılan otomatik hareket sensörlü kronometreler ise hareketi tespit ettiği an başlar ve hareket son erdiği an sona erer. Bunun dışında mekanik kronometrelerin üst kısmında yer alan butona bastığınızda başlar, aynı butona bastığınızda ise süre durur. Geri sayım için ise belli bir süreye ayarı getirdikten sonra başlatmanız yeterlidir.
Kullanım alanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bilgi yarışmalarında süre belirlemek,
- Laboratuvarlarda deneylerde kullanmak,
- Spor müsabakalarında süre tutmak,
- Kişisel amaçlar,
- Mesafe ve yol ölçümleri gibi alanlarda kullanılabilir.
1-) Voit 8073
Tam bir fiyat performans ürünü olan Voit 8073, saat ve tarih gösteriminin yanı sıra 1/100 saniye tur ve ara zaman kontrollü kronograf özelliklerine sahiptir. Ayrıca 12/24 saat formatlarını destekler ve alarm fonksiyonu bulunmaktadır.
2-) ZSD-808
Ele oturan ergonomik tasarımıyla ön plana çıkan ZDS-808, kullanımı oldukça kolay olan bir kronometredir. Profesyonel sporlar için kronometre ve alarmlı bir saat özelliklerine sahiptir. 23 saat, 50 dakika ve 59 saniyeye kadar geri sayım sunar.
3-) Altis SV-30
100 tura kadar sayım özelliği bulunan Altis SV-30; en hızlı, yavaş ve ortalama zamanlarınızı da ekranda gösterir. Hafızalı özelliği sayesinde 60 tura kadar kayıt yapabilirsiniz. Hafızasını sıfırladıktan sonra çalışmanızı tekrar edebilirsiniz. Hız ayarlama, sıvı geçirmez yapı ve lityum batarya öne çıkan diğer özellikleridir.
4-) Nacar NC05-577386
300 lap-split hafızalı Nacar NC05-577386, 1/100 saniye hassasiyetle ölçüm yapabilmektedir. En hızlı, yavaş ve ortalama tur sürelerini hafızasına alarak belirten kronometre; geri sayıcı “timer”, adım tempo verici (“pacer”), programlanabilen adım tempo verici özelliklerine sahiptir. Bunun dışında vuruş ölçümü, tarih ve 12/24 saat formatında zaman gösterimi sunar. Ayrıca 3 sıralı rahat okunabilen LCD ekran sayesinde kullanımı kolaydır.
5-) Rocar Mekanik Kronometre
Orijinal İsviçre yapımı olan Rocar mekanik kronometre, kurma mekanizması sistemi ile çalışmaktadır. Klasik bir kronometre isteyenler için şık bir seçenek sunar. Retro tarzı ve hoş görüntüsü ile oldukça havalı görünmektedir.
Tüm saat aksesuarları ve spor gereçlerini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: