Trend

Mantar Çeşitleri ve Yenilebilir Mantarlar

Doğadaki her mantarın yenmeyeceğini eminiz biliyorsunuzdur ama hangi mantar çeşitlerini yiyebilirsiniz, hangilerini yiyemezsiniz bunun detaylarını biliyor musunuz? Yenilebilir mantarlar, zehirli mantarlar ve zehirli olmadığı halde yemenin mümkün olmadığı mantarlar hangileri, mantar çeşitleri blog yazımızda cevabı bulabilirsiniz!

Mantar çeşiteri

Mantar Çeşitleri

Mantarlar, insanı ikiye ayıran besinlerden biridir. Kimi hiç sevmez mantarı, kimi de yemeden duramaz. Eski çağlardan beri sofralarda sık sık görülen, farklı yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan mantar çeşitleri bulunuyor. Ama tabii ki doğadaki her mantar, yiyebileceğiniz mantarlar değil. Bu yüzden de mantarları tanımanız önemli. Peki hangi mantarı yiyebilirsiniz hangi mantar yenmez, detaylar blog yazımızda!

Kültür Mantarı

Zehirsiz mantarlar
Lezzetli ve Çok Bulunan Kültür Mantarları

Herkesin aşina olduğu, sofralarda sık sık gördüğü mantarlardan ilki, kültür mantarıdır. Bu mantar aslında, özel yöntemler ile yetiştirilen pek çok mantarı kapsayan bir terimdir. Kültür mantarı, tüm dünyada herkesin en çok tükettiği mantarlardandır. Marketlerde sık sık, çok pahalı olmayan fiyatlarda kültür mantarlarını görebilirsiniz. Genellikle sofralarda sulu yemeği, fırında peynirli güveç tarifi, soslarda kullanımı olur. Ayrıca kalorisi düşük, besleyiciliği yüksek bir mantar türü olduğu için diyetlerde de sık sık yer alır.

İstiridye Mantarı

Yenilebilir mantarlar hangileridir
Yenilebilir Mantarlar: İstiridye Mantarı

Kış mevsiminde geniş yapraklı ağaçların köklerinde sık sık karşılaşabileceğiniz mantarlardan biridir. Kültür mantarından sonra dünyada en çok yetiştirilen mantardır. Şekli oldukça akılda kalıcıdır. Yelpazeyi andıran şekliyle onu, gördüğünüz anda tanırsınız. Dokusu biraz daha kalın ve serttir, etli bir mantardır. Izgara pişmeye, sotelemeye uygundur. Kendine has aroması ile çok sevilen mantarlardandır.

Ayı (Porcini) Mantarı

Mantar çeşitleri
Mantar Çeşitleri Nelerdir, Görsel Kaynağı: dogalmantarlar.com

Özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmez mantarlarından biri, porcini mantarıdır. Bir diğer adı, ayı mantarıdır. Onu kahverengiden kızıla doğru farklı tonlarda görebilirsiniz. Yaklaşık 15-20 santimetreye yakın çaplı şapkası ile porsiyon açısından yeterlidir. Tek başına üç kiloya kadar ulaşması mümkün olan bu mantar, oldukça da etkili bir mantardır. Yaz ve sonbahar aylarında kendini gösteren bu mantarı çorbalarda, sotelerde, makarnalarda ve pizzalarda kullanabilirsiniz. Ayrıca bu mantar etli olduğu için mantarı dilimleyip kurutmanız da mümkün.

Kuzugöbeği Mantarı

Mantar çeşitleri
Lezzetli Mantarlar

Yetişme kısmı diğerlerine göre daha zor olan, yiyebileceğiniz lezzetli mantarlardan biri de kuzugöbeği mantarıdır. Delikli şapkası ile ayırt edici, farklı bir tarzı vardır. Genellikle kireçli topraklarda, ilkbaharda yetişen bir mantardır. Özellikle yayla ve köylerde sık sık bu mantara rastlayabilirsiniz. Et sotelerde, pilavlarda bu mantarı kullanabilirsiniz. Genel olarak mantar satın alırken mantarın üzerinde küf ya da lekeler olmamasına, mantarın taze olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde zehirlenmeler yaşamanız mümkündür.

İmparator Mantarı

Yenilebilir mantarlar
Mantar Çeşitleri

Bir diğer adıyla Sezar mantarı, Eski Roma’dan beri insanların tükettiği mantarlardan biri. Genellikle yaz aylarının sonuna doğru yetişen bu mantar; meşe, ıhlamur ve kestane ormanlarında sık sık karşınıza çıkabilecek bir tür. Aroması keskin, kendisi dolgun olan bu mantarı toplamak isterseniz dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü aynı familyada zehirli mantar türleri de yer alıyor. Bu yüzden tek başınıza değil, bir bilen eşliğinde bu mantarları toplayabilirsiniz. Ayrıca tabii ki güvendiğiniz marketlerden satın alabilirsiniz.

Trüf Mantarı

Mantar çeşitleri
Rahatça Tüketebileceğiniz Mantarlar

Adını en çok duyduğunuz, en değerli mantarlardan biri de truffle (trüf) mantarıdır. Kendine has kokusu ve aromasıyla çok sevilen bir mantardır. Gastronomi dünyasının seçkini olan trüf mantarı, doğada çok nadir yetiştiği için pahalıdır. Kilogram fiyatı 5000 dolara kadar çıkabilen trüf mantarı, oldukça lezzetlidir diyebiliriz. Genellikle yanmış ormanların toprağı altında yetişen bu mantarın 120 farklı alt çeşidi vardır. Kahverengiden siyaha uzanan renk yelpazesinde bu mantarları marketlerde bulabilirsiniz.

Bunlar iyi güzel de peki zehirli mantarları nasıl tanıyacağız diyorsanız; mantarın görüntüsünden zehirli olup olmadığını anlamanız çok zor. Bu yüzden doğadan mantar toplamak istiyorsanız mutlaka bir bilenden yardım almanız gerekiyor. Aksi halde zehirlenme yaşayabilirsiniz. Hatta kimi zehirli mantarların insan hayatı için hayati risk taşıdığı da biliniyor. Bu yüzden mantar yerken dikkatli olmakta ve bir bilene danışmakta fayda var. Sizin en sevdiğiniz mantar hangisi? Yorumlarda buluşalım!

Ek olarak birbirinden leziz mantar çeşitlerini ve daha pek çok gıda ürününü Çiçeksepeti’nin gıda kategorisinde bulabilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir