Çiçek Bakımı

Mine Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Mine Çiçeği Bakımı ve Faydaları

Latince adı Verbena officinalis. Biz onu ‘Mine çiçeği’ olarak biliyoruz. Son zamanlarda oldukça revaçta olan vampir filmlerinde ve dizilerinde duymuşsunuzdur adını bol bol. Sinema ve televizyon dünyasında göre üzerinde mine çiçeği taşıyan insanlar vampirlerin etkisi altına girmiyor. Biz kendisinin daha gerçekçi tarafıyla ilgileniyoruz aslında. Gereksinimleri, bakımı ve faydaları… Bir de güzelliği tabii…

Mine çiçeği, yaprakları karşılıklı ve oymalı, çiçekleri başak durumunda alacalı, mavi veya menekşe renginde, sapı dört köşeli olan güzel kokulu bir bitkidir. (Meraklısına, TDK – Mine Çiçeği)

Temmuz – Eylül ayları arasında açan rengarenk çiçeklerinin narin görüntüsü sizi aldatmasın. Aslında hiç nazlanmayan, kapris yapmayan, üstelik fazla bakım istemeyen, güneşe ve güneşsizliğe dayanıklı, nem ihtiyacı az olan harika birçok yıllık bir bitkidir. Hatta öyle ki çok talepkar olmadığı için dünyanın hemen hemen her yerinde de bulunur.

Mine çiçeği
Görsel: Etsy.com
Mine Çiçeğinin Özellikleri
  • Çok yıllık ve dayanıklı bir bitkidir. Tüylü, koyu yeşil yapraklara sahiptir.
  • Ekim zamanı Mart ayıdır. Temmuz – Eylül ayları arasında çiçek açar.
  • Kırmızı, beyaz, mor, eflatun, mavi, pembe gibi renkleri mevcuttur.
  • Bazı türleri yarı güneşte de rahat eder fakat genellikle bol güneşi seven ama bu konuda çok da nazlı olmayan bir çiçektir.

    Yer minesi
    Görsel: Pinterest
  • Fazla toprak ayırımı yapmaz. Orta ve az nem ihtiyacı vardır.
  • Bahçesinde çim eksikliği olanlar için çok güzel yer örtücüdür. Bahçenizin her yerinde yetiştirebilirsiniz. Fide halinde bahçenize ekin. Ancak alacağınız fidenin olabildiğince az çiçekli olmasına dikkat edin.
  • Ektiğiniz zaman ilk hafta her gün sulamanız öneriliyor. Sonrasında haftada bir sulamanız da yeterli. Sulama işlemi sırasından çiçeğin tepesinden aşağı su dökmeyin. Topraktan sulayın. Bahar aylarının sonlarına doğru gübreleme işlemi yapmanız tavsiye edilir.
  • Bahçesi olmayanlar üzülmesin; balkon ve saksılara da çok güzel görüntü verir ve rahat rahat yaşayabilir.
  • Bahar aylarında ölü dallarını keserek temizlemeyi ihmal etmeyin.
  • Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
  • 50-100 cm kadar boylanabilirler.
  • Küf, bu çiçeğin en büyük düşmanıdır. Ekstra dikkatli olmanızı öneririz.
Mine Çiçeğinin Bakımı

Mine çiçeği sıcak iklimler için dayanıklıdır. Yapraklarını dökerler ancak yılın çoğunu çiçekli geçirirler. Hemen her şarta uyumludurlar.

mine çiçeğiSulama çok istemez. Az su ile yaşayabilir hatta çok sulamada ölmesine sebep olur. Özellikle bahçelerde doğal koşullarla yaşayabilir.

Isı olarak uyumlu bitkilerdir. Sıcakta da soğukta da yaşayabilirler. Çok sıcaklara dayanabilirler ancak don olaylarının olduğu bölgelerde yeşil kalamayabilirler. Soğuk iklimlerde mevsimlik bitkilerdir.

Budama daha canlı ve düzgün biçimli olarak büyümelerine yardımcı olur bu sebeple gereklidir. Bahar başında ve sonunda yapılabilir.

Mine Çiçeğinin Kullanım Alanları ve Faydaları
mine çiçeği çayı
Görsel: topremediinaturiste.ro
  • Mine çiçeği sindirimi kolaylaştırır.
  • Soğuk algınlıklarının atlatılmasında etkili olur.
  • Balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Gerginlik ve stresi azaltarak yatıştırıcı etki yapar. Adet döneminde oldukça işe yarar.
  • Safra kesesi ve sarılık hastalığında yangıları azaltır.
  • Diş çürümesi ve diş eti hastalıklarında gargara olarak kullanılır.
Mine Çiçeği Hikayesi

Mine çiçeğinin bir diğer adı da “Unutma Beni” çiçeğidir. Hikayesi de buradan gelir. Anlatılana göre Tuna Nehri kıyısında bir şövalye ve sevgilisi yürüyüşe çıkarlar. Bu esnada ise nehir kenarında, sulara kapılıp gitmek üzere olan mavi bir çiçek görürler. Kız bu çiçeği ister. Sevgilisinin çiçeği arzu etmesi üzerine de mavi çiçeği almaya çalışan şövalye, nehrin sularına kapılır. Fakat nehrin sularına kapılmadan önce son bir hamleyle çiçeği alır ve sevgilisine doğru atar. Ona ‘vergissmeinnicht!’ diye haykırır. Bunun manası “Unutma Beni”dir.

Verbena
Görsel: drfarrahcancercenter.com

İlginç bir detay da Mine çiçeği çok su sevmez. Anlatılan bir hikaye de bununla ilgilidir. Bir zamanlar yaşlı bir çift ayrılmak istedikleri gerekçesi ile mahkemeye başvururlar. Boşanma davasını açan kişi ise kadındır. Hakim yaşlı Kadına sorar “Bu kadar yılın ardından neden boşanmak istersin?” 70 yaşındaki kadın anlatmaya başlar

“Eşim bir gün bana Mine çiçeği aldı. Ben çiçekleri çok severim bu yüzden çok mutlu oldum. Bu çiçeğin çok sulanması gerektiğini yoksa öleceğini söyledi. Bel ve sırt arılarım çok fazla olmasına rağmen her  gece zor da olsa kalkıp suladım bu çiçeği. Bunu her gece bıkmadan usanmadan yaptım. Eşim ağrılarımı bildiği halde bir gün bile kalkıp sulamadı çiçeği. Beni düşünmüyor ve ben ondan ayrılmak istiyorum der. Hakim yaşlı kadına hak verir. Sonra da adama sorar; “Neden hiç siz kalkıp sulamadınız?” Yaşlı adam cevap verir; Eşimin ağrıları için hareket etmesi gerekiyordu ancak bu konuda hiç istekli değildi. Ben de ona bu çiçeği alıp çok su istediği yalanını uydurdum. Oysa ki Mine çiçeği çok sulandığı zaman ölür, az su ister. İstedim ki her gün kalksın ve onu sulasın, biraz hareket etsin, benim çiçeğim de solmasın. O her kalktığında ben de uyandım ve o yattıktan sonra kalkıp çiçeğin tüm suyunu alıp toprağını mendillerle kuruttum.”

Böyle de romantik bir hikayesi var işte mine çiçeğinin…

Kendileri Kadar Hikayeleri de Etkileyici Olan 7 Çiçek yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Mine Çiçeği ve Vampirler
vampir günlükleri mine çiçeği kolyesi
Görsel: dpekszer.com

The Vampire Diaries (IMDb, The Vampire Diaries) yani Vampir Günlükleri adındaki dizi ile gündeme gelen bir konudur. Gerçekte vampirler var mıdır ya da mine çiçeği gerçekten etkili midir bilinmez ama bu diziye göre vampirleri etkisiz hale getirmek için kullanılıyor. Hatta bir kolye içerisinde taşıyor. (Meraklısına, Vikipedia – Vampir Günlükleri)

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir