Mutlaka Tanışmanız Gereken Şifalı Bitkiler
Birçoğumuz bu şifalı bitkileri tanısak da kimimiz onların faydalarından, bize sağladıkları yararlarından bihaber. Bu yazımızda size belki tanıdığınız ama faydalarını bilmediğiniz, belki de hiç tanımadığınız ama mutlaka tanışmanız gereken şifalı bitkiler hangileri ve bu bitkilerin faydaları neler, onlardan bahsedeceğiz!
Birçok diyetisyene, beslenme uzmanına göre yemeklerinize eklediğiniz otlar ve baharatlar hem sağlığınıza pozitif etki ediyor hem de yediklerinizin lezzetini artırıyor. Üstelik otlar ve baharatlar vücudunuzdaki iltihaplarla savaşarak onların hücrelerinize verdiği zararı azaltıyor.
İlk çağlardan beridir de birçok mutfaktaki kullanımlarından çok önce hastalıkları iyileştirmek için de kullanılırmış. Şimdilerde modern bilim birçok bitkinin insan sağlığına gerçekten faydalı olduğunu da kanıtlamış durumda.
Bitkilerin yapraklarından, köklerinden veya tohumlarından elde edilen bu otlar ve baharatlar mutfağınıza şifayı taşıyor. Birazdan bahsedeceğimiz bitkilerin büyük bir çoğunluğunu mutfağınızda, yemeklerinizde, atıştırmalıklarınızda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. İşte bir sonraki yemeğinizi pişirirken kullanabileceğiniz ya da görür görmek satın almak isteyebileceğiniz bazı şifalı bitkiler:
Şifalı Bitkiler
Biberiye
Size tanıtmak istediğimiz şifalı bitkilerden ilki: Biberiye! Kokusu keskin olan biberiye bitkisi özellikle hücre hasarını önleyen antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bitkiyi sadece koklamak bile sizin için iyi olabilir. Yapılan bir çalışmada biberiye kokusu alan kişilerin hafıza testlerinde ve diğer zihinsel konularda biberiye kokusu almayanlara göre daha yüksek performans gösterdiği tespit edilmiş.
Ayrıca biberiye, içerdiği etken madde sayesinde alerjik rahatsızlıkları ve burun tıkanıklarını önlemeye yardımcı olabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor, sinir sistemine koruma sağlıyor, sindirime iyi geliyor ve yaygın olarak ağrıların dindirilmesinde, iltihapların giderilmesinde kullanılıyor.
Birçok özelliği olan bu mucizevi bitkiyi nasıl kullanıyoruz dersiniz?
- Biberiyeyi çay olarak demleyerek tüketebilirsiniz. Özellikle hazımsızlığa ve ağrıya bu haliyle oldukça iyi gelir.
- Biberiyeyi uçucu yağ olarak kullanabilirsiniz. Buhar olarak yağı soluyabilirsiniz. Yoğun bir yağ olduğu için uygun taşıyıcı yağlarla karıştırılması önerilir.
- Kurutulmuş halini de özellikle et yemeklerini marine ederken kullanabilirsiniz.
Kullanım Alanları:
Aloe Vera
Etli ve sulu bitkilerden olan aloe vera, tropik iklimlerde bolca yetişen ve şifalandırma için sık sık kullanılan bir bitkidir. Aloe veranın suyu diye bilinen ve satılan ürünler aloe vera bitkisinin yaprağının etinden yapılır. Bu sıvının en sık kullanıldığı alanlardan biri güneş yanığı ve yara iyileştirme tedavileridir. Aynı zamanda antioksidan, antiviral ve antibakteriyel özelliklere de sahip olduğu da bilinir.
Kullanım Alanları:
- Aloe veranın en sık kullanıldığı şekli sıvı formundaki halidir. Direkt olarak kendi bitkinizden elde edeceğiniz sıvıyı ya da satın aldığınız aloe vera sıvısını cildinize, sivilce izlerine, güneş yanıklarına, açık olmayan yaralara uygulayabilirsiniz. İnce bir tabaka halinde uyguladığınız aloe verayı çok bekletmeden soğuk suyla durulamayı unutmayın.
- Aloe veranın sıvısı krem haricinde su ile seyreltilerek içecek olarak da tüketilebilir.
Not: Daha önce aloe verayı cildinizde kullanmayı hiç denemediyseniz öncelikle vücudunuzun küçük bir bölgesine sıvıyı sürüp yıkadıktan sonra 24 saat bölgeyi gözlemlemeyi ihmal etmeyi unutmayın. Eğer herhangi bir alerjiniz varsa bu süreçte cildinizde yanma, kızarma gibi etkiler olabilir. Böyle durumlarda mutlaka bir doktora danışarak hareket edin.
Adaçayı
Adaçayı, zihinsel bozukluklardan mide rahatsızlıklarına kadar uzanan çeşitli hastalıklar için uzun bir tıbbi kullanım öyküsüne sahip bitkidir. Özellikle Orta Çağ döneminde iyileştirici gücüyle ön planda olan adaçayı, vebadan korunmak için bile kullanılan bir bitki haline gelmişti. Bunun yanı sıra bugün bile yapılan çalışmalar adaçayının hem genç hem yaşlı insanlarda hafıza fonksiyonunu iyileştirebileceği yönünde.
Bunlar haricinde adaçayının antioksidan özelliği, ağız sağlığını destekleme, kan şekeri seviyesini düşürme gibi faydaları bulunuyor.
Peki, kekik, biberiye, fesleğen, nane ve lavanta ailesinin bir üyesi olan, 900’den fazla türü olan adaçayı nasıl kullanılır?
Kullanım Alanları:
- Adaçayı güçlü bir aromaya sahip olduğu için az miktarda kullanılması önerilir.
- Kurutulmuş formdaki adaçayı çay olarak demlenerek tüketilebilir. Çay olarak demlenen adaçayı soğuduktan sonra gargara olarak kullanılabilir.
- Yağ formunda kullanıldığında adaçayı, Hindistan cevizi gibi yağlarla seyreltilerek kullanılması tavsiye edilir. Masaj yağı olarak kullanılabilir. Boğaz ağrısını hafifletmek ve ruh sağlınızı iyileştirmek için banyo suyuna adaçayı yağı damlatılabilir.
- Evin için adaçayı yakmak da ritüel bir nesne olarak kullanılabilir.
Zerdeçal
Sıradaki şifalı bitki baharat raflarımızda sık sık bulunan ama hangi yemeğe nasıl kullanacağımızı bilmediğimiz, yemeklere eklemekten çekindiğimiz zerdeçal. Henüz mutfağınızda yer almıyorsa mutlaka yer alması gereken bu sarı mucize tam bir kürkümin deposu! Yani; antioksidan özellikler taşıyan, vücudun hasarlarla mücadele etmesine yardımcı olan, enzim artırmayı sağlayan bir bitki.
Zerdeçal genel olarak sindirim sistemini korurken bağırsak sağlığına iyi geliyor, depresyonun etkisini azaltıyor, alzheimer riskini azaltıyor.
Kullanım Alanları:
- Özellikle baharat olarak kullanılan zerdeçalı yumurtadan yoğurda, mercimek çorbasından salatalara hemen her yemeğinize dahil edebilirsiniz.
- Hafif keskin bir tada sahip olduğu için yemeklerinize eklemeden önce azar azar ekleyerek deneme yapabilirsiniz.
Çörek Otu
Çörek otunu hamur işi yapımında sık sık kullanırız. Peki faydalarına ne kadar hakimiz? Tarih boyunca tıbbi olarak sık sık kullanılan çörek otu oldukça gözde bir bitkidir. Çörek otu yalnızca tohum haliyle değil yağ formunda da oldukça sık kullanılan ve faydalı olan bir bitkidir. İçerdiği bolca timokinon sayesinde kanseri önleyen etkileri olduğu bilinir. Rivayete göre Kral Tutankamon’un bile mezarında bulunan, Kleopatra tarafından güzellik için, Hipokrat tarafından karaciğer hastalıkları için kullanılmıştır.
Genel olarak çörek otunun faydaları şöyle: Vücutta bulunan iltihapların iyileşmesini sağlıyor, vücudu toksinlerden arındırıyor, kan şekerinin düzenlenmesini sağlıyor.
Kullanım Alanları:
- Her ne kadar çörek otunu mutfağımızdaki hamur işlerinden eksik etmesek de onun asıl faydalarını görebilmek için çörek otunu daha farklı şekillerde de kullanmak gerekiyor. Mesela sık sık tükettiğiniz yoğurdu çörek otu ile birlikte tüketebilirsiniz.
- Çörek otu yağını -doktorunuza danışarak- az miktarda direkt olarak içebilir, suyunuza ekleyebilirsiniz. Direkt besin olarak kullanmak haricinde saçlarınızın daha iyi beslenmesi için saç derinize masaj yapabilirsiniz.
Alıç
Alıç, ağaçlarda ve çalılarda yetişen küçük bir meyve türüdür. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yaygın olarak bulunan yüzlerce türü vardır. Keskin bir tadı ve hafif tatlılığı olan alıç meyvesinin birçok rengi bulunur. Yüzyıllardır alıç meyvesi sindirim sorunlarına, kalp rahatsızlıklarına, yüksek tansiyona iyi gelen şifalı bir bitki olarak tanınıyor ve hatta Çin geleneksel tıbbın önemli bir parçası durumunda.
Alıç meyvesi yüklü miktarda antioksidan içeriği sayesinde vücuda zarar verebilecek serbest radikallerden vücudunuzu korumanızı sağlıyor, kan basıncını düşürüyor, saç dökülmesini önlemeye yardımcı oluyor, kaygıyı azaltıyor.
Kullanım Alanları:
- Alıç meyvesinin faydalarını tam anlamıyla hissedebilmeniz için meyveyi sarı ya da kırmızı haldeyken tüketmeniz gerekiyor.
- Alıç direkt meyve olarak, sirke olarak, reçel olarak ya da marmelat olarak kullanılabiliyor.
Zencefil
Evet, şimdi sırada mutfağınızda mutlaka yer alması gereken bir diğer şifalı bitki zencefilden bahsediyoruz. Zencefil özellikle mide bulantısı konusunda mideye iyi gelen, insanı rahatlatan bir bitki/baharat olarak bilinir. Yapılan çalışmalara göre 1 gram zencefil bile mide bulantısını geçirmede oldukça etkilidir. Zencefil ayrıca ağrıların dindirilmesinde de oldukça etkilidir. Sindirim sisteminin kalkanı olan midenizi korumak için başvurabileceğiniz, sakinleştirici etkisi de olan doğal bir tedavi yöntemidir zencefil.
Bulantıları dindirir, kas ağrılarına iyi gelir, kan şekerini büyük ölçüde düşürür, kolesterol seviyesini düşürür… Hala zencefili hayatınıza dahil etmediniz mi? :)
Kullanım Alanları:
- Zencefili yiyecek ve içeceklerle rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mesela çayınıza ekleyebilirsiniz, yumurtanıza dökebilirsiniz, çorbalarınıza farklı bir tat katmak için çorbalara ekleyebilirsiniz, taze olarak tüketebilirsiniz, hatta ve hatta tatlılarınıza bile ekleyebilirsiniz!
Sarı Kantaron
Ve son olarak karşınızda; antiseptik özellikleriyle, vücudu mikroplara karşı korumasıyla, hücrelerin hızla yenilenmesini sağlamasıyla tanınan şifalı bitki sarı kantaron! Şifalı bitkiler arasında en renklilerinden olan sarı kantaronun yağı özellikle cilt yaraları için oldukça etkili doğal bir yöntem. Sarı kantaronun tarihi Eski Yunan ve Roma’ya kadar uzanıyor. Eski çağlarda iltihap tedavilerinde çürük tedavilerinde kullanılan sarı kantaron günümüzde de hem birçok yara tedavisinde hem de sinirsel anksiyete ve depresyon için kullanılıyor.
Kullanım Alanları:
- Sarı kantarondan elde edilen sarı kantaron yağını satın alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca sarı kantaronu çay olarak da tüketebilirsiniz.
- Sarı kantaron yağını cildinize sürebilir, masaj yağı olarak kullanabilirsiniz.
Yazıda bahsettiğimiz ürünlerin hepsini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Çünkü ÇiçekSepeti‘nde her şey #VarVar
İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız: