TeknolojiTeknolojik Ürünler

Objektif Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Fotoğraf çekmek günümüzde hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Akıllı telefonların gelişen kameraları sayesinde herkes her anı istediği şekilde fotoğraflayabiliyor. Fakat bunu hobi veya daha profesyonel şekilde yapmak için fotoğraf makinesi hala en iyi seçenek. Hobinizi bir üst aşamaya çıkarmak ve iyi bir fotoğraf makinesi edinmek için doğru parçaları bir araya getirmeniz gerekir. Objektif, en önemli fotoğraf makinesi ekipmanları arasında yer alır ve fotoğraf kalitesini doğrudan etkileyen bir parçadır. Bu yazımızda objektif seçimine dair merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

Fotoğrafçılık, oldukça güzel bir hobi olmanın yanı sıra belli başlı zorlukları olan bir alandır. Bir kere ekipman kalitesi, çektiğiniz kareleri doğrudan etkiler. Ayrıca fotoğraf makineleri komplike aletler olduğundan birçok detayı bulunur. Bu detaylara hakim olmadan beklediğiniz kalitede fotoğraflar çekmeniz oldukça zordur. Objektif, bu detayların en önemlileri arasında yer alır. Çünkü nerede ve nasıl çekim yapmak istediğinizle doğrudan alakadar olan bir parçadır. Şimdi gelin tüm detaylara daha yakından bakalım.

Objektif Nedir?

Objektif nedir?
Fotoğraf makinesinin en önemli parçaları arasında yer alan objektif, farklı çeşitlerde sunulmaktadır.

Objektif veya diğer adıyla lens; fotoğraflanacak yerin odak noktasındakileri sensöre ışık vasıtasıyla ileten ve görüntünün oluşmasını sağlayan mercek veya mercekler topluluğudur. Fotoğraf makinelerinde kalıcı olarak sabitlenen türleri olduğu gibi farklı yerlerde kullanılan ve değiştirilebilen çeşitleri de mevcuttur. Objektifin kalitesini belirleyen ana unsur, milimetrekareye düşürebildiği ışık miktarıdır. Bu kaliteyi belirleyen iki ana unsur bulunur:

Odak uzaklığı: Objektifin odak uzaklığı arttıkça odak noktasına düşen ışık miktarı azalacaktır. Bu nedenle odak uzaklığı büyük olan modeller istediğiniz sonuçları almanızı engelleyebilir.

Objektif çapı: Objektif çapı büyüdükçe objektife giren ışık artar. Bu da odak noktasındaki ışığın artmasını sağlar.

Odak Uzaklığına Göre Objektif Çeşitleri

Odak uzaklığına göre objektif çeşitleri
Fotoğraf çekiminde doğru objektif kullanımı, en iyi sonucu almanızı sağlar.

Fotoğraf makinesi, kullanılan objektife göre belli bir genişlik açısıyla kadraj oluşturur. Yani her objektifle aynı konuya aynı uzaklıkta olsanız bile gördüğünüz alan odak uzaklığına göre değişmektedir. Odak uzaklığı ne kadar azsa fotoğraf çekerken görüş alanınız o kadar geniş olur. Örnek vermek gerekirse aynı pozisyonda durduğunuzda 10 mm’de  çok geniş bir alan görebilirsiniz. Fakat 55 mm’de göreceğiniz alan daha dardır. Odak uzaklığına göre objektifler ise şu şekilde gruplandırılır:

  • Kısa odaklı objektifler: Geniş açı sunan objektif türüdür. 65 derece ve daha fazlasını görmenizi sağlar. Odak noktası düşük olduğu için saha alanı genişler. Fakat hedefler odağa küçük olarak düşer.
  • Orta odaklı objektifler: Görüş açısı 65-40 derece arasında olan türdür. Bu objektiflerde oda düşen alan büyüklüğü ve hedef büyüklüğü normal boydadır. Bu nedenle portrelerde en sık tercih edilen çeşittir.
  • Uzun odaklı objektifler: Teleobjektif olarak da adlandırılan bu tür, 40 dereceden daha az görüş açısı sunar. Bu türde odak noktasına düşen alan küçük, hedef ise nispeten daha büyüktür. Uzak gözlem ve konular için tercih edilmelidir.

Objektif Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamere ekipmanı
Lens seçiminin püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Objektif seçmeden önce ilk olarak nasıl fotoğraflar istediğinizi belirlemeniz gerekir. Vahşi yaşam, sokak fotoğrafları, mimari yapılar, manzaralar veya portre… Fotoğraflamak istediğiniz alan ve nesnelere göre seçim yapmanız en iyi sonucu almanızı sağlar. Bu sayede kısa odaklı veya uzun odaklı objektif seçimini yapabilirsiniz. Objektif türlerini yukarıda anlatmıştık. Bu türlerden uygun olanı kullanabilirsiniz.
  • Diyafram, objektif alırken dikkat edilmesi gereken ana konuların başında gelir. Fotoğraf makinesine ne kadar ışık girebileceğini diyafram belirler. Eğer düşük ışıkta çalışacaksanız, daha deniş diyafram açıklığına sahip bir lens seçmeniz gerekir. Açıklık, f harfi ve sayıların kombinasyonu ile belirtilmektedir. Bu kombinasyonlara f- durakları da denilir. Örneğin; f1.2 gibi küçük bir değer diyaframın neredeyse tamamen açık olduğuna ve daha fazla ışık alacağı anlamına gelir. Daha büyük ve yüksek f- durakları, dar açıklığı simgeler. Karanlık sahneler çekmek istiyorsanız, yüksek f- duraklarını tercih etmelisiniz.
  • Objektifin görüntülerdeki bulanıklığı azaltmak için görüntü sabitlemek özelliği olması oldukça faydalıdır. Bu genelde yeni nesil lenslerde olan bir özelliktir. Otomatik odaklama olarak isimlendirilir ve fotoğraf çekmeyi oldukça kolaylaştırır. Yeni nesil lenslerde hem otomatik hem de manuel odaklama arası geçiş yapmak mümkündür.
  • Fotoğraf makineniz, APS-C sensör bulunduran krop faktörlü bir gövde yani 35mm.Full Frame-Tam Kare gövde değilse kırpma yani krop faktörünü dikkate almanız gerekir. Aldığınız objektifin odak uzaklığı değişecek ve kırpma faktörü eksine uğrayacaktır. Bu durumu hesaplamak için makinenizdeki oranın 1.6 ve objektifinizin ise 100 mm olduğunu varsayalım o zaman 100×1.6=160 mm olarak düşünebilirsiniz.
  • Son olarak lens incelemelerini okumanız oldukça faydalı olacaktır. Ürünü daha önce kullanan, eksileri ve artılarını anlatan blog veya videolarla daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz.

En iyi markaların fotoğraf makinesi, kamera ve diğer tüm ekipmanlarını uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir