Parke Nasıl Döşenir? (Kolay Anlatım)
Bir alanı dekore ederken temel konulara özen göstermek diğer tüm adımların daha sağlıklı olmasını sağlar. Halı, kilim, mobilya ve diğer tüm seçimleri etkileyen zemin seçimi, bu nedenle oldukça önemlidir. Günümüzde zeminlerde genellikle parke veya laminat parke kullanılmaktadır. Yaşam alanlarının dekorasyonunda oldukça önemli bir yeri olan parke, sadece estetik görüntü için değil, yalıtımı güçlendirmek içinde oldukça önemlidir. Peki, parke seçimi nasıl yapılır ve nasıl döşenir? Yaşam alanlarında kullanabileceğiniz parkeler hakkında bilmeniz gerekenler bu yazımızda sizlerle.
Yaşam alanlarını dekore ederken ufak değişiklikler bile alana oldukça farklı bir hava katabilir. Fakat sizin daha temelden bir değişim arzunuz varsa zemini yenilemek belki de en iyi fikir olacaktır. Bu nedenle yeni bir parke seçmek ve alanı yenilemek gerekir. Parke döşeme işi ilk başta kulağa zor gibi gelse de aslında hiç zor bir işlem değildir. Gerekli bilgileri edindikten sonra keyifle parke döşemesini kendiniz yapabilirsiniz.
Parke Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Öncelikle parke modelleri farklı kalınlıklarda sunulmaktadır. Bu kalınlıklar, kullanım alana göre değişim gösterir. Eviniz için 8 mm kalınlığındaki parkeler ideal olanlardır.
- Kalınlık sonrasında aşınma sınıfları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Parkeyi kullanacağınız alandaki yoğunlukla doğru orantılı olan aşınma sınıfları; konut ve ticari olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Konutlar için 21,22,23 numaralı parkeler uykunken ticari alanlar için 31, 32, 33 numaralı parke sınıfları daha uygundur.
- Parke modelleri malzeme kalitesi olarak farklı sınıflara ayrılır. Çabuk çizilen, iz bırakan ve kirlenen yapıdaki parkelerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Tabii ki bu tarz ürünler genelde daha uygun fiyatlı oluyor. Fakat zemindeki parkeleri uzun yıllar kullanmak istiyorsanız, kaliteden şaşmamanızı tavsiye ederiz.
- Temel konuları hallettikten sonra renk ve desen seçimine geldik. Yaşam alanında nasıl bir tarz istediğinizle doğru orantılı bir seçim yapabilirsiniz. Örneğin; doğal bir ortam oluşturmak için kahverengi tonları, modern bir görüntü için gri tonlarını tercih edebilirsiniz. Yaşam alanınız dar ise açık renkleri tercih etmeniz alanın daha geniş görünmesine katkıda bulunacaktır. Ek olarak eğer kir göstermesin diyorsanız, koyu tonlara yönelebilirsiniz.
- Son adımda ise süpürgelik seçimi var. Süpürgelik, parkenin şıklığını tamamlayan parçadır. Bu nedenle parke seçerken süpürgeliğinizi de buna uyacak şekilde seçmeniz, daha şık bir ortam oluşturmanızı sağlar.
Parke Nasıl Sökülür?
Parke takım aşamasına geçmenden önce eğer zeminde eskiler varsa bunları sökmeniz gerekir. Peki, nasıl mı yapacaksınız?
- Duvarın zeminle birleştiği yerleri ve kapı girişlerini kaplayan süpürgelikleri ilk olarak çıkarmalısınız. Kapı girişinden başlamanız en doğru adımdır. Spatula yardımıyla süpürgeliğin altına geçin ve spatulayı sağa sola oynatarak süpürgeliği çıkarın.
- Süpürgelikleriniz vida ile sabitlenmiş veya başka bir parça varsa akülü vidalama aleti ile bu tür parçaları çıkarabilirsiniz. Eğer sadece geçirilen süpürgeliklerse yukarıda anlattığımız şekilde çıkarabilirsiniz.
- Duvar ve zemin birleşimindeki süpürgelikleri de spatula yardımıyla çıkardıktan sonra söküme geçebilirsiniz.
- Kapı girişinden başlayarak ilk parke parçasını spatula yardımıyla hafif kaldırın ve kendinize doğru çekin. İlk parça sonrasında birbirine geçmeli olan parkeleri rahatlıkla sökebilirsiniz.
Parke Döşemesi Nasıl Yapılır?
- Döşeme adımına geçmeden önce parkeleri nasıl yerleştireceğinize net bir şekilde karar vermelisiniz. Eğer parke döşeyeceğiniz alanın daha geniş görünmesini istiyorsanız, parkeleri odanın geniş kısmına doğru döşemelisiniz. Bu kural oda kare ise geçerli değildir.
- Zeminde ses ve ısı yalıtımı için kullanacağınız malzemeyi sermeniz gerekir. Parke altına birçok farklı yalıtım malzemesi kullanabilirsiniz. Zeminin özelliklerine göre bir uzmandan yardım almak faydalı olabilir. Örneğin; nemli bir zemin varsa şilte tercih etmek daha faydalıdır. Şilte dışında strafor da kullanılabilirsiniz. Ayrıca kapron ve panetti denilen yalıtım olarak daha güçlü malzemeleri de tercih edebilirsiniz. Bu malzemelerden hangisini kullanacaksanız zeminde boşluk kalmayacak şekilde serme işlemini yapmalısınız.
- Sonrasında parkeleri yerleştirirken sorun yaşamamak adına 10 mm’lik takozunu duvarlara koymalısınız. Bu sayede sıcaklık başta olmak üzere diğer etkenlerden oluşabilecek ürün sıkışmasının önüne geçebilirsiniz.
- Parkeler, genelde kilit sistemine sahiptir. Bu sayede yan yana dizerek kilitlersiniz ve döşemeye başlayabilirsiniz. Döşeme yaparken birleşim yerlerinin alt alta gelmesi hoş görünmez. Bu nedenle alt sıraya geçtiğinizde birleşim yerinin üstteki parkenin ortasına gelmesin dikkat etmeniz gerekir.
- Parkeleri dizme işlemi sırasında belli yerlerde parke büyük gelecektir. Bu nedenle parkeyi kesmeniz gerekir. Parke keserken kaç cm’lik bir kesme yapmanız gerektiğini net olarak ölçmelisiniz. Parkeyi testere yardımıyla rahatlıkla kesebilirsiniz.
- Bu şekilde tüm parkeleri kilitleyerek yerleştirme işlemini tamamladıktan sonra takozları çıkarıp süpürgeliklerin montajını yapabilirsiniz.
Yaşam alanı dekorasyonunda ihtiyacınız olan ürünleri Çiçeksepeti Extra’da bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: