Sinek Kovucu Mum Yapımı
Sinekler, çoğu insanın keyfini bozan canlılardır. Serin yaz gecelerinde balkonda en keyifli anlarınızı geçirirken bir anda kulağınızın dibinde bitip uçmaya başlar. O uçtukça vızzz vızzz sesi bir türlü durmaz. Hal böyle olunca da en güzel gecelerinizin kabusa dönüşmesindan kaçamazsınız. Ama sivrisineklerin bu sesinden kurtulmanız mümkün! Nasıl mı? Sivrisinek savar mum ile! Evet, yanlış duymadınız. Siz de sivrisineklerden kurtulmak için, sivrisinek savar mum nasıl yapılır yazımızın detaylarını okuyabilirsiniz!
Sivrisineklerin, en keyifli anlarınızda canınızı sıkması mümkündür. Onlardan kurtulmak için kullandığınız yöntemlerin ise etrafınızdaki insanların canını sıkması mümkündür. 🙁 Sinek öldürücü spreyleri bir anda sıkmak ya da onları uzaklaştırmak için sinekleri kovalamak pek cazip değildir. Ama doğal yollarla sinekleri kendinizden uzaklaştırabilirsiniz. Gelin, adım adım sivrisinek uzaklaştırıcı mum yapımının detaylara geçelim!
Sivrisinek Savar Mum Yapımı
Evde mum yapmak aslında oldukça kolay bir iştir. Bazı detaylara dikkat ederseniz evde kolayca çeşitli mumlar yapabilirsiniz. Mum yapımına geçmeden önce, ihtiyacınız olan malzemeleri belirleyip ona göre hazırlıklarınızı yapmanız gerekir. Mum yaparken ana malzeme olarak parafin, balmumu ya da soya mumu kullanabilirsiniz. Fakat parafinli mumlar, bazı tehlikeler arz ettikleri için günümüzde favori mumlar arasında değil. Bugünlerde daha çok soya mumu kullanımı revaçta diyebiliriz.
Ana malzemenizi seçtikten sonra bir de dekoratif mum kabı seçmeniz gerekir. Mumun yer alacağı bu kabı tamamen kendi tarzınıza göre seçebilirsiniz. Ayrıca fitil, mumu eritmek için geniş bir kap ya da tencere ve son olarak da esansiyel yağları seçmeniz gerekir. Esansiyel yağlar, sivrisinekleri kovmanız için olmazsa olmazlardan! Sinekleri uzaklaştırmak için karanfil, lavanta, okaliptüs, nane, biberiye, limon otu yağı, sedir ağacı gibi uçucu yağlardan bazılarını kullanabilirsiniz. Bu tarz yağlar hem evinizin güzel kokmasını sağlar hem de sinekleri sizden uzak tutar. Ayrıca Uçucu (Esansiyel) Yağlar ve Faydaları yazımızdan esansiyel yağlar ile ilgili ayrıntılı bilgiye de ulaşabilirsiniz.
Adım Adım Mum Yapımı
Mum Kabını Seç ve Fitili Kaba Yerleştir
İlk olarak, kaplarınızı belirlemeniz gerekiyor tabii ki. Mumları koyacağınız kapları, evinizin büyüklüğüne göre seçebilirsiniz. Ayrıca bu kapları kendi zevkinize göre de şekillendirebilirsiniz. Kabınızın ısıya dayanıklı olmadına da dikkat edebilirsiniz. Daha sonra fitilleri, kavanoz ya da kabın içine yerleştirmeniz gerekiyor. Bu fitiller, mumunuzun yanmasını sağlayacağı için oldukça önemli. Fitilleri mum kavanozuna dikkatli şekilde yapıştırmak için bazı aparatlar kullanabilirsiniz. Hobi olarak mum yapanlar için bazı yardımcı ürünler vardır. Siz de bu ürünlerden edinerek mum fitilini en doğru yerde en doğru şekilde sabitleyebilirsiniz. Artık sinek kovucu mumu hazırlamaya çok yakınsınız!
Mum Kaplarını Isıt
Bu aşamada, mumu koyacağınız kapları ısıtmanız gerekiyor. Mum kaplarını ısıtırsanız erittiğiniz mumu kaba döktükten sonra daha az sorun yaşarsınız. Kapların sıcak oluşu, mumun daha dengeli şekilde soğumasını sağlar. Bu da, daha dengeli bir yanış sunar.
Kullanacağın Mum Miktarını Belirle, Eritme İşlemine Başla
Bir kavanozun içinde mum hazırlamak için başka bir kapta mumları eritmeniz gerekir. Ama mum, eridiğinde çok küçük partiküllere ayrılır. Ayrılan bu partiküller yüzeyleri kaplar. Bu yüzden mum erittiğiniz bir kapta daha sonra başka bir işlem yapmanız doğru değildir. Mum eritmek için ayrıca uygun bir kap alabilirsiniz. Yine özellikle hobi olarak mum yapanlar için çeşitli ısıtma kapları vardır. Bunlardan birini edinip mumunuzu eritmeye başlayabilirsiniz. Eriyen muma esansiyel yağlardan eklemeyi de bu aşamada yapabilirsiniz. Eğer mumun hem sinekleri kovmasını hem de güzel kokmasını istiyorsanız birkaç damla citronella ve lavanta uçucu yağı kullanabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz yine bu aşamada mumu renklendirmeniz de mümkün! Muma dilediğiniz rengi vermek için pastel boyaları kullanabilirsiniz.
Hazırladığın Mumu Kaplara Dök ve Filtreleri Keserek Kısalt
Artık sona yaklaştık! Hazırladığınız uçucu yağlı mum karışımını seçtiğiniz kaplara dökün. Bunu yaparken fitillerin tam ortada kalmasına, yamulmamasına dikkat edin ki mumu yakarken sorun yaşamayın. Bu aşamada mum fitili sabitleyici kullanabilirsiniz. Daha sonra mumun kurumasını bekleyebilirsiniz. Mumlar kuruduktan sonra da fitilleri kesme işlemiyle mum yapımını tamamlayabilirsiniz. Fitilleri keserken çok kısa olmamasına dikkat etmeniz de önemli. Fitillerin uzunluğu, mumum yüzeyinden 1,5-2 cm daha yukarı olsa, yeterli olur.
Sineksiz Bir Gecede Sevdiklerinde Mutlu Ol!
Ve sır geldi sineksiz bir gecenin keyfini çıkarmaya! İsterseniz evin içinde isterseniz balkonda ya da terasta, mumunuzu yakabilirsiniz. Böylece hem güzel bir ambiyans oluşturursunuz hem de sinekler sizden uzak durur!
Evde denemek istediğiniz her hobi için siz de ÇiçekSepeti’nin geniş ürün yelpazesine göz atabilirsiniz! Kutu oyunları, yap-bozlar, dikiş gereçleri ve çok daha fazlası ile siz de günlerinize farklılık katabilirsiniz! Çeşitli ürünler bulabileceğiniz ÇieçkSepeti’nde ayrıca uygun fiyatların da tadını çıkarabilirsiniz!
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız: