Rafting Nasıl Yapılır? Acemiler için Rafting Rehberi
Eğlenceli zaman geçirmek için birçok şey yapabilirsiniz. Oyun oynamak, müzik dinlemek, sinemaya gitmek veya arkadaşlarınızla yeni yerler keşfetmek gibi… Fakat maceracı bir ruhunuz varsa her zaman daha fazlasını ister ve hayal edersiniz. Ekstrem sporlar, maceracı ruhların kendini bulduğu bir alandır. Ekstrem sporların en eğlenceli ve zorlayıcı dallarından biri olan rafting, bolca aksiyon sunar. Adrenalin depolarken enerjinizi rahatça boşaltmanıza yardımcı olur. Peki, rafting nedir, nasıl yapılır ve kimler yapabilir?
Öncelikle daha önce rafting ile tanışmamış olanlar için “Rafting nedir?” sorusunu cevaplayarak başlayalım. Rafting, debisi ve akış hızı yüksek olan sularda raft denilen botlarla yapılan ekstren bir su sporudur. 1950’lerde Amerika’nın Colorado şehrinde ortaya çıkan bu aktivite, başlangıçta askerler tarafından kullanılsa da 1980’lerden itibaren popüler bir su sporu haline geldi ve tüm dünyada yapılmaya başlandı. Ulaşılması zor yerlere spor yaparak ulaşmanızı sağlayan rafting, İngilizce kelime anlamı “sal” olan “raft” kelimesinden türemiştir. Yüksek enerji gerektiren adrenalin dolu bu sporda delice akan akarsulara karşı devrilmemek veya alabora olmamak için mücadele verilmektedir.
Rafting Nasıl Yapılır, Kimler Rafting Yapabilir?
Rafting sporu, akarsuların zorluk seviyesine göre 1-6 arasında derecelendirilmektedir. 6. Derece en zorlu ve çetin parkurları ifade eder ve acemiler için uygun değildir. 1. Derece ise en kolay ve başlangıç seviyesi parkurları ifade etmektedir. Bunun dışında White Water Rafting denilen ve büyük bir nehrin hızla akan sularında ve zorlayıcı dönemlerde yapılan rafting türü vardır. Bu rafting türü tehlikeli akarsularda yapıldığından profesyonellik gerektirmektedir. Zamanla kendinizi geliştirerek bu seviyelerdeki parkurlarda rafting yapabilirsiniz. Peki, kimler rafting yapabilir? Bu sporu yapmak için başlangıç seviyelerinde 14 yaşını doldurmuş olmak ve yüzme biliyor olmak ilk şartlardır. Ayrıca panik atak, solunum problemleri ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklara sahip olmamanız gerekli. Uzun bir hazırlanma ve eğitim süreci gerektirmeyen rafting, rehberiniz tarafından verilen 20 dakika brifing ve 25 dakikalık uygulamalı eğitim sonrasında yapılabilmektedir.
Rafting oldukça eğlenceli olmanın yanı sıra tehlikeli bir spordur. Bu nedenle koruyucu ve önleyici ekipmanlarla yapılmaktadır. Rafting botlarının etrafı, tehlikeli anlarda tutunabileceğiniz veya düşerseniz yakalayabileceğiniz halatlarla çevrilidir. Bu halatlar, dalgalarla boğuşurken salda kalmanıza yardımcı olur. Rafting sporunu yapmak için bir rehber veya eğitmen gerekir. Bir takım oyunu olan rafting için en az 4, en fazla 12 kişilik bir ekip gerekir. Ekipteki herkes rehberin yönlendirmesi ile botun iki tarafında kürek çeker. Rehber ön tarafta kalır ve botun kayalıklara ve engellere çarpmaması için grubu yönlendirir. Akarsu üzerinde su durulana kadar büyük bir eğlence başlar ve ekip olarak oldukça eğlenceli anlar geçirmeniz sağlanır.
Rafting Malzemeleri Nelerdir?
Aslında “Rafting nasıl yapılır?” sorusu, iyi ve doğru seçilmiş ekipmanla başlamaktadır. İyi bir eğitmenden aldığınız ders sonrasında yapabileceğiniz rafting sporunda ekipmanların değeri oldukça büyüktür. Çünkü olası kaza, darbe alma veya suya düşme gibi durumlarda can güvenliğinizi ekipmanlar sağlayacaktır. Rafting için gerekli ekipmanlar ise şunlardır:
- Rafting Botu: Rafting sporunun temeli olan rafting botu, farklı boylara sahiptir. En küçük boy botlar 4 kişi alırken en büyük botlar 12 kişiye kadar almaktadır. Botun dış malzemesinin kaliteli olması ve darbelere karşı dayanıklı olması oldukça önemlidir.
- Rafting Küreği: Rafting yapmak için olmazsa olmazlar arasında yer alan rafting küreği, kaliteli ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır. Genelde 150-160 cm boyutlarında olan kürek; T tutamacı, şaft ve kürek palasından oluşmaktadır. Kürek palasının genişliği arttıkça harcanan eforda artacaktır. Bu nedenle ergonomik ve sağlam modelleri tercih etmek gerekir.
- Can Yeleği: Her sporcunun dalgalarla boğuştuğu bu sporda can yeleği giymesi zorunludur. Değişik malzemelerden üretilen can yelekleri 120 kg ağırlığa kadar destek verebilmektedir.
- Kask: İnsan vücudunun en hassas bölgesi olan kafayı korumak için rafting boyunda kask kullanımı zorunludur.
- Neopren Elbise ve Patik: Bir su sporu olan rafting, doğası gereği soğuk sularda yapılmaktadır. Bu nedenle suya ve soğuğa dayanıklı neopren elbise ve patik modelleri kullanılması gerekir. Farklı kalınlıklarda üretilen bu özel kıyafetler, dalgıç kıyafetleri gibi sizi soğuktan ve sudan korur.
Bu ana ekipmanlar dışında su geçirmeyen bir outdoor spor ayakkabı edinmeniz de sağlıklı olacaktır. Çünkü bota binmeden öncesinde kayalık bölgelerde ve belli alanlarda keşif turu yapmanız gerekecektir. Bu alanlarda tehlikeyi en aza indirmek için kaymaz tabanlı modelleri tercih edebilirsiniz.
Türkiye’de Rafting Sporu Nerede Yapılır?
İlkbahar aylarıyla başlayan rafting dönemi, sonbaharın ortasına kadar sürmektedir. Bu zaman aralığında birçok yerde rafting yapma deneyimi elde edebilirsiniz. En çok tercih edilen rafting bölgeleri ise şu şekildedir:
- Manavgat – Köprülü Kanyon: Rafting denildiğinde akla ilk gelen yer alan Manavgat, Köprülü Kanyon Milli Parkı alanında her sene binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Rafting tutkunlarının favorisi olan kanyon; Toroslardan doğup Akdeniz’e dökülen Köprüçay Nehri geçer. Yeni başlayanlar, amatörler ve macera arayanlar için harika rafting rotaları bulunmaktadır.
- Beşkonak: Köprülü Kanyon Milli Parkı içinde başka bir mevki olan Beşkonak, önemli bir rafting yeridir. Birçok tur şirketi ve rafting kursunu bu bölgede bulabilirsiniz.
- Fethiye – Dalaman: White water rafting için harika bir alana sahip olan Dalaman Çayı, Mayıs-Kasım ayları arasında rafting için uygundur. Zorluk derecesi iki ayrı etaba ayrılmaktadır. Hem amatörler hem de profesyoneller için farklı etaplar sunulmaktadır.
- Saklıkent: Antalya ve Muğla sınırında yer alan Saklıkent Kanyonu’nun içinden geçen Karaçay, harika doğasıyla rafting tutkunlarının bir diğer favori bölgesidir. Parkur çok uzun olmasa da yeni başlayanlar ve eğlenmek isteyenler için idealdir.
- Rize – Ayder: Karadeniz bölgesinde rafting için birçok farklı bölge bulunmaktadır. Rize ilinde bulunan Fırtına Deresi, rafting alanı ile ünlüdür. 57 km uzunluğa sahip olan Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları’ndan doğarak Karadeniz’e dökülmektedir. Zorluk derecesi yüksek olan bu alanda amatörlerin rafting yapması zor olsa da iyi eğitmenler eşliğinde belli parkurlar kullanılabilir.
- Düzce – Melen Çayı: Melen Çayı, doğal güzelliği ile oldukça fazla ziyaretçi çeken bir yerdir. Rafting öğrenmek isteyenler içinde debisi oldukça uygun olan ve güvenli bir akarsu olarak öne çıkar. İstanbul’a yakın olması da oldukça büyük bir avantajdır. Dokuzdeğirmen Köyü’nden başlayan 12 km’lik parkur boyunca eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.
Tüm spor branşları için ihtiyacınız olan ekipmanları Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: