Sağlıklı YaşamBeslenme

Ramazan Ayı Beslenme Önerileri: Sahurda ve İftarda Neler Yenilmeli?

Günlük yaşantı sırasında 3 – 4 öğünden oluşan beslenme programı, Ramazan ayında 2 öğüne düşer. Sahur ve iftardan oluşan bu 2 öğünde ise genelde oldukça fazla yiyecek tüketilir. Bu durum da aslında düzensiz beslenme nedeniyle sağlık problemleri yaşamanıza neden olur. Sağlınıza zarar vermeden, fazla kilo almadan veya vermeden, kısacası sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Bu yazımızda Ramazan ayı beslenme önerileri sizi bekliyor.

Ramazan ayı bu sene 2 Nisan Cumartesi günü başlıyor. Bu tarihten itibaren oruç tutmaya başlayanlar, günlük olarak öğünlerini azaltacak ve uzun bir süre hiçbir şey tüketmeyecek. Oysa ki günlük hayatta öğünlerin arası oldukça yakındır ve bu durum metabolizma tarafından standart olarak kabul edilir. Ramazan ayı özelinde bir anda değişen beslenme programı, beden dengesini bozabilir. Çünkü yaklaşık olarak 16 saat boyunca beden, susuz ve besinsiz kalır. Sıvı kaybının oldukça arttığı bu dönemde beslenme konusuna ekstra özen gösterilmelidir. Yanlış beslenme; hem oruç tutmayı daha zor hale getirecek hem de çeşitli sağlık sorunları yaşamanıza neden olacaktır.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

Ramazan ayı beslenme önerileri
Ramazan ayı boyunca dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.

Şimdi gelin genel olarak Ramazan ayı beslenme önerileri ve dikkat etmeniz gerekenlere sonrasında ise sahur ve iftarda nasıl bir program uygulanması gerektiğine yakından bakalım.

  • Oruç tutarken uzun süre su tüketmeseniz de aslında bedenin su ihtiyacı günlük standardındadır. Hatta oruç, sıcak günlerde tutuluyorsa daha fazla su ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle günlük tüketmeniz gereken suyu iftar ve sahur vakitleri arasında almalısınız.
  • Uzun süre aç kalan beden, aşırı yiyecek tüketimine ihtiyaç duyar ama bu sizin çok fazla besin tüketmeniz anlamına gelmez. Aşırı besin tüketimi, mide başta olmak üzere organlarınıza ani ve gereksiz bir yük bindirecektir. Bu nedenle bir anda aşırı tüketim yerine, belirli aralıklarla az miktarda besin tüketilmelidir.
  • Ramazan ayı boyunca yağlı besinlerden uzak durmanız gerekir. Yağlı besinlerden oluşan iftar veya sahur menüleri midenize zarar verebilir. Az yağlı süt, peynir, et ve yoğurt gibi ürünlerin tüketimine ağırlık vermeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • Ramazan öğünlerinde besinler yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir. Hızlı yenen yemek; sindirimi zorlaştırır ve ihtiyacınızdan daha fazlasını tüketmenize neden olur.
  • Çay, meyve suyu ile asitli ve kafeinli içeceklerin tüketimini Ramazan boyunca azaltmanız gerekir. Aşırı çay ve kahve tüketimi vücudun sıvı ihtiyacını artırır. Asitli içecekler ise mide salgısının artmasına ve oruç tutarken rahatsız olmanıza neden olur. Maden suyu, ayran gibi doğal içecekleri tüketmeniz daha faydalı olacaktır.
  • Dengeli beslenme dışında iftar ve sahur sonrasında yapacağınız kısa yürüyüşler, besinleri daha rahat sindirmenize yardımcı olur. Eğer hazımsızlık yaşamak istemiyorsanız Ramazan boyunca egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Sahurda Neler Yenilmelidir?

Ramazan ayı beslenme önerileri - sahurda ne yenilmeli?
Gece yatmadan yemek yerine zamanında kalkmalı ve doğru bir şekilde sahur yapmalısınız.

Sahur, Ramazan ayındaki en önemli öğündür. Bu nedenle bu öğünü atlamamanız gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok yağlı, tuzlu ve ağır yiyeceklere sahur menüsünde yer vermemeli; mideyi yormayacak, sindirimi yavaş olan besinleri tercih etmelisiniz.

  • Öncelikle şeker, un, tuz gibi sindirimi kolay ve çabuk acıktıran besinlerden uzak durmalı, kızartma ve tatlı tüketilmemelidir.
  • Kuru baklagiller, sert kabuklu yemişler, tam buğday ürünleri ve posa bakımından zengin besinler tercih edilmelidir. Yani kepekli ürünler, patates, sebze – meyve gibi yavaş sindirilen ve tok tutan ürünler daha rahat oruç tutmanıza yardımcı olur.
  • Su tüketimi oldukça önemlidir. Fakat midenizi su ile de doldurmamalısınız. Sahur süresi boyunca aralıklarla en az 3-4 bardak su tüketmeniz faydalı olacaktır.
  • Son olarak yemek yedikten hemen sonra uyumamalı, sindirim için bedeninize zaman tanımalısınız. Direkt yatağa geçmeniz sindirim sisteminizin çalışmasını engeller ve rahatsız hissetmenize neden olur. Ayrıca uyku performansını da düşürdüğünden sabahları daha yorgun uyanabilirsiniz.

İftarda Neler Yenilmelidir?

Ramazan ayı beslenme önerileri - iftarda ne yenilmeli?
Orucun su ve hurma ile açılması, sonrasında ise çorba gibi sıvı yiyeceklerle devam edilmesi sindirim açısından en doğru seçim olacaktır.

Oruç tutan herkesin beklediği iftar zamanı sırasında aslında vücut uzun süre aç kaldığı için sindirime hazır değildir. Bu nedenle çok ağır yemekler tüketmekten kaçınmanız gerekir.

  • İftara hurma ile başlanmasının nedeni; hurmanın karbonhidrat, potasyum, magnezyum ve pos yönünden zengin olmasıdır. Sindirimi yavaş olan bu besin uzun süreli açlık sonrası midenizi çok yormadan sindirime geçmesine yardımcı olacaktır.
  • Besin değeri yüksek olan ana yemeklere geçmeden önce 1 kase çorba tüketerek midenizi hazırlayabilirsiniz. Çorba seçiminde tam tahıl ürünleri ile haşlanmış sebzeleri tercih edebilirsiniz.
  • İftar menülerinde yer alan yemeklerde baharat kullanımını en aza indirmeniz gerekir. Çünkü baharatlar, mide salgılarını uyararak oruç zamanı geldiğinde sizi rahatsız eder.
  • Ramazan denilince akla ilk gelen besinlerden olan pide tüketimine dikkat edilmelidir. Besin değeri yüksek gıdalarla iftar yapılıyorsa pide tüketimi sahur yemeğinde yapılmalıdır.
  • Cacık, ayran, komposto gibi sıvı besinlerle yemekler desteklenmeli ve sıvı alımı artırılmalıdır.
  • Son olarak iftar sırasındaki yemeklerin porsiyonlarını küçük tutmak oldukça faydalı olacaktır.

Ramazan Paketleri

Sahur ve iftar başta olmak üzere Ramazan ayı beslenme önerileri hakkında her şeyi sıraladık. Şimdi bu ay boyunca ihtiyacınız olan ürünleri bir arada sunan ramazan paketleri önerisinde bulunacağız.

Büyük Ramazan Paketi

Ramazan ayı beslenme önerileri - ramazan paketi
Ramazan ayı için temel ürünler bu pakette yer almaktadır.

Büyük Ramazan Paketi içerisinde 4,5 litre Ayçiçek yağı, 2 kg pilavlık pirinç, 2 kg pilavlık bulgur, 1 kg mercimek, 1 kg toz şeker, 1 kg un, 2 paket makarna, 500 gr şehriye, 500 gr çay ve 750 gr tuz bulunmaktadır.

Süt Ürünleri Paketi

Süt ürünleri
Sahur ve iftar menülerinde yer alacak süt ürünleri bu özel pakette bir arada sunulmaktadır.

Süt ürünleri paketi içerisinde Divle Obruk Tulum Peyniri (250gr), Çorum Kargı Tulum (250gr), Kars Eski Kaşar Peyniri (250gr), Kars Gravyer Peyniri (250gr), Trakya Ezine Peyniri Koyun Keçi (250gr), Balıkesir Az Tuzlu Mihaliç Peyniri (250gr), Ermenek Peyniri Koyun Keçi (250gr), Gurmepark Göçmen Peyniri (Bez Tulum 800 gr), Erzincan Şavak Bidon Tulum Peyniri (500gr) bulunmaktadır.

Kuruyemiş Ramazan Sofrası Paketi

Kuruyemiş paketi
Ramazan ayı boyunca kuruyemiş tüketimi oldukça önemlidir.

Besin değeri olarak yüksek değerlere sahip olan kuruyemiş çeşitleri enerji verir ve daha rahat oruç tutmanıza yardımcı olur. Ramazan ayına özel olarak hazırlanan kuruyemiş paketi içerisinde fındık, ceviz, badem, sultaniye, gün kurusu ve karışık kuruyemiş ürünleri bulunmaktadır.

Ramazan ayına özel beslenme önerileri yazımızın sonuna geldik. Bu özel ay boyunca ihtiyacınız olan tüm ürünleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilir, uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir