Enerji Tasarrufu Sağlayan Buzdolabı Modelleri
Gelişen teknoloji sayesinde günden güne farklı özellikler sunan buzdolapları, enerji tüketimi olarak da oldukça düşük seviyelere indi. Birçok markanın üretim yarışında olduğu ve herkesin farklı özelliklerle ön plana çıktığı şu günlerde yeni bir buzdolabı almak istediğinizde kafanız biraz karışabilir. Fakat merak etmeyin! Bu yazımızda buzdolabı seçerken dikkat etmeniz gerekenleri anlatacak ve ürün tavsiyelerinde bulunacağız.
Bir buzdolabı aldığınızda çok uzun süre kullanacağınızı tahmin edersiniz. Çoğu zamanda öyle olur. Fakat her şey gibi zamana yenilen emektar buzdolabınız, günü geldiğinde eskisi gibi soğutmamaya ve farklı sorunlar çıkarmaya başlar. Bu durumda yapılacak olan bellidir; yeni bir buzdolabı almak. Yeni bir buzdolabından da tabii ki az enerji harcamasını, kullanışlı olmasını beklersiniz. Diğer özellikler ise tamamen isteklerinize ve bütçenize göre şekillenir.
Buzdolabı Çeşitleri
Tür konusunda vereceğiniz ana karar hem fiyatları hem de diğer tüm adımları etkiler. Peki, “Buzdolabı türleri nelerdir?” diyorsanız, 4 ana gruba ayırabiliriz.
- Tek kapılı: Herkesin ihtiyaçları farklıdır ve herkes büyük bir buzdolabına ihtiyaç duymayabilir. Tek kapılı buzdolapları, alan olarak sorun yaşayanlar için oldukça uygun çözümler sunar. Bazı markalarda “tezgah seviyesi buzdolabı” olarak satışa sunulan modeller daha çok “büro tipi” ismi ile anılıyor.
- Çift kapılı: Buzdolabı denildiğinde akla ilk gelen şekil dondurucunun üstte, soğutucunun altta olduğu modellerdir. İşte bu tür buzdolapları çift kapılı ismini almıştır. İç hacimleri ve boyları farklı olan bu modeller farklı renk seçeneklerinde de sunulmaktadır.
- Kombi Tipi Buzdolabı: Aslında mantık olarak çift kapılı buzdolabı ile aynı olan bu türün tek farkı dondurucunun altta olmasıdır. Daha çok tercih edilmesinin nedeni ise sebze ve meyve gibi yiyeceklere ulaşmak için eğilmeye gerek olmamasıdır. Yani soğutucu bölüm için daha rahat bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz.
- Gardırop Tipi Buzdolabı: Bu tür buzdolaplarında iki bölüm yan yanadır. İki eşit hacim sunan soğutucu ve dondurucu veya soğutucu bölümün daha büyük olduğu modeller bulabilirsiniz. Dezavantajı ise oldukça büyük olmasıdır. Gardırop buzdolabı istiyorsanız mutfağınızın geniş olması gerekmektedir. Ayrıca gelişen teknolojiyle puzzle gardırop denilen bir türde ortaya çıkmıştır. Dondurucu veya soğutucu bölümleri ihtiyacınıza göre ayarlama imkanı veren bu teknoloji oldukça kullanışlıdır.
Buzdolabı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Buzdolabını koyacağınız alanın ne kadar geniş olduğunu ölçerek seçim yapmanız en sağlıklı sonucu almanızı sağlar. Eğer mutfağı yeniden tasarlıyorsanız özgür davranabilirsiniz. Fakat belli bir alana sahipseniz standart buzdolapları 70 cm, XL modeller 75 cm, XXL modeller 88 cm ve gardırop tipi buzdolapları ise 90 cm’nin üzerinde genişliktedir.
- Seçim yaparken mutfakta yer alan diğer eşyalar ile uyumlu bir model seçmeye çalışmalısınız. Unutmayın ki seçtiğiniz buzdolabı senelerce sizinle birlikte kalacak.
- Buzdolapları evde harcanan enerjinin %10 ile %20’sini oluşturur. Yüksek enerji verimliliği sunan modelleri tercih ederek faturalarda bir fark yaratabilirsiniz. Enerji sınıflandırması ; A+++, A++, A+, A, B, C, D… şeklinde olsa da 2021 yılında gelen güncelleme ile A’dan G’ye kadar belirlenen yeni bir enerji verimliliği sınıflandırması kullanılacak.
- Ön bilgi vermesi açısından A+++ modeller en yüksek tasarrufu sunar. A sınıfına göre; A+++ %60, A++ modeller %40, A+ modeller ise %20 daha az enerji tüketir.
- Buzdolabının kolay temizlenebilmesi için çıkabilir çekmeceler ve cam raflar sunan modelleri tercih edebilirsiniz. Buzlanma sorunu ile uğraşmamak için ise No-Frost teknolojisini kullanan modeller en iyi çözümdür.
- Farklı teknolojiler sunan buzdolapları uzun süre rahat etmenizi sağlar. Kolay bozulan ürünler için özel alanlar, kahvaltılık bölmesi, meyve-sebze özel sıcaklık alanı, içecek kısımları, sensörler ve kameralarla takip sistemleri gibi birçok özellik sunan modelleri inceleyerek karar verebilirsiniz.
Buzdolabı Önerileri
Adım adım tüm dikkat etmeniz gerekenleri sıraladığımıza göre şimdi geldi en iyi buzdolabı markaları ve modellerine. Önerilerimizi aşağıda bulabilirsiniz.
Altus AL 380 XI
Toplam 508 litre soğutucu kapasitesi sunan Altus AL 380 XI , A+ enerji sınıfında yer alması nedeniyle oldukça az enerji harcar. No-Frost özelliği sayesinde buzlanma gibi problemlerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Hızlı soğutma, hızlı dondurma, Eco modu ve Tatil modu gibi özellikleri ile tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecektir.
Lg GC-H502HLHU
Brüt olarak 471 lt hacim sunan Lg GC-H502HLHU buzdolabı, LG DoorCooling+™ sayesinde geleneksel soğutma sistemine göre iç sıcaklıklarda daha eşit serinlik ve daha hızlı soğutma sağlar. Fresh 0 Zone, Hygiene FRESH+TM, Multi Air Flow ve Wi-Fi ile uzaktan kontrol gibi birçok özellik sunan modeli tercih ederek uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Samsung RB50RS334SA/TR
Gıdaları daha uzun süre taze tutmayı sağlayan Twin Cooling™ İkili Soğutma Teknolojisine sahip olan Samsung RB50RS334SA/TR soğutucudaki ve dondurucudaki sıcaklığı ve nemi ideal seviyede tutar. Değiştirilebilir kapı yönü sayesinde istediğiniz yöne taşıma yapabilirsiniz. Bu size mutfakta buzdolabını rahatça hareket ettirme avantajı sunar. Ayarlanabilir raflar, nem kontrol seviyesi, özel aydınlatmalar ve çok daha fazlasını sunan model gıdalarınızı taze tutmak için idealdir.
Vestel NF48001
Hacim olarak brüt 480 lt kapasite sunan Vestel NF48001; çok yönlü soğutma teknolojisine sahiptir. Buzmatik, hızlı soğutma, hızlı dondurma, dijital kontrol paneli ve daha birçok özellik sunan buzdolabı; yıllık 311 kWh enerji harcamaktadır.
Bosch KGN86AWF0N A++
Kombi tipi buzdolabı sınıfında yer alan Bosch KGN86AWF0N, yılda sadece 378 kWh civarı enerji harcar. Ayrıca 2 adet nem kontrollü VitaFresh çekmecesi, 2 glass plates extendible, 2 adet tereyağı – peynir gözü, AirFresh Filtre, Multi Airflow ve çok amaçlı saklama bölmesi gibi birçok özellik sunar.
Sharp SJ-EX820F-SL
Alan problemi olmayan mutfaklar için oldukça geniş bir önerimiz var; Sharp SJ-EX820F-SL. A++ enerji sınıfında yer alan model, büyük olmasına rağmen oldukça tasarruflu. Net olarak 424 litre soğutucu ve 254 litre dondurucu hacmine sahip buzdolabı; açık kapı alarmı, Hybrid soğutma sistemi ve daha birçok özelliğe sahip.
Altus AL 305 A+ Büro Tipi
Sıra deldi son önerimize! Tezgah seviyesi buzdolabı olarak da anılan Altus AL 305, net olarak 86 lt hacme sahiptir. Bu nedenle tek başına yaşayanlar ve iş yerinde ufak bir dolap olsun isteyenler için oldukça idealdir.
Yeni bir buzdolabı almak istiyorsanız dikkat etmeniz gerekenleri ve önerilerimizi dikkate alabilirsiniz. Önerilerimiz arasında yer almayan tüm modeller için ÇiçekSepeti‘ni ziyaret etmeyi unutmayın. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız: