İkebana Nedir, Nasıl Yapılır?
Yaşam alanlarının bir ruhu olması için çiçekler ve bitkiler oldukça önemli yardımcılardır. Çünkü bir alana doğallık katmak için akla ilk olarak onlar gelir. Peki, yaşam alanınızda kullandığınız çiçek ve bitkilerin tasarıma özgün bir katkısı olmasına ne dersiniz? Çiçeklerin bakımına, tasarımına, renk uyumuna önem veriyorsanız, İkebana tam olarak aradığınız şey olabilir.
Çiçek düzenlemesi denildiğinde herkesin aklına çiçekleri simetrik olarak belli alanlara yerleştirmek gelir. Fakat birçok farklı çiçek düzenleme yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında oldukça popüler olan İkebana, Japon çiçek düzenleme sanatı ve felsefesi olarak bilinir. Şimdi gelin İkebana felsefesine ve metotlarına daha yakından bakalım.
İkebana Nedir?
İlk örnekleri 10. Yüzyılda görülen İkebana, yaşayan çiçek anlamına gelmektedir. Japon çiçek düzenleme sanatı olarak ilk olarak dini ritüellerde tapınak sunaklarında kullanılmıştır. Daha sonrasında ise çiçek modelleri modern sanat ile birleşerek özgün motifler ortaya koymuştur. Saksı, tepsi, vazo kullanarak yerleşimi ve tasarımı yapılan İkebana; insanların duygu, düşünce ve mesajlarını estetik bir şekilde yansıtmalarıyla yapılmaktadır. Günümüzde dekorasyonda ve hediyelik ürünlerde de oldukça fazla kullanılan İkebana, çiçek düzenlemenin en özgün halini belli bir felsefe ile birleştirerek sunmaktadır.
İkebana Nasıl Yapılır?
Estetik görüntünün yanı sıra çiçeklere verilen değeri de artırmayı hedefleyen İkebana, aslında dalından koparılan çiçeğin ömrünü uzatmak içinde yapılan bir çalışmadır. Bu nedenle yapımı için oldukça titiz ve doğru yöntemleri kullanmak gerekir. Amatör olarak İkebana sanatını icra etmek için evinizde bulunan çiçekleri değerlendirebilirsiniz. Bunu yaparken estetik kaygıyla beraber çiçeklerin ömrünü uzatmak için bakım yöntemlerini de öğrenmeniz faydalı olacaktır.
Bilinen ilk İkebana stili Kuge olarak adlandırılmaktadır ve dik yerleştirilmiş bir gövdenin iki yanındaki küçük dallardan meydana gelmektedir. Çağdaş tekniklerin gelişmesiyle farklı anlamlar yüklenen stiller, iki ana modele ayrılmaktadır:
- Dikey İkebana Stili: Bu stilde kullanılan yedi adet dal vardır. Bu dallar tabiatın güzelliğini temsil etmek amacıyla yerleştirilmektedir. Dallar; tepeleri, dağları, şelaleleri ve vadileri sembolize etmektedir. Bitkinin kendi güzelliğinin doğayla uyumu bu yöntemin ana amacıdır. Geçmiş zamanlarda zengin kesim olarak bilinen rahipler ve diplomatlar tarafından uygulanırdı.
- Yatay İkebana Stili: Dengeli bir toplum benzetmesi olan bu stilde; yaradan, insan, dünya, anne, baba ve çocuk simgelenmektedir. Eskiden bu stil, her ailenin gerçekleştirebileceği bir terapi yöntemi olarak görülürdü. Ayrıca her imgenin ifade ettiğine inanılan renkler ve dokular, insanların iç sesine yönelmesini tetiklemek için seçilir.
İkebana Ekolleri
Her biri farklı felsefi düşüncelerden oluşan ekollerin en çok bilinenleri ise şunlardır:
1-) Enshu School
Çiçek düzenleme sanatında kullanılan kaplara “Moribana” denilmektedir. Bu teknikte kap üzerinde çivili aparatlar bulunmaktadır ve çiçekler bu çiviler yardımıyla kaba sabitlenmektedir. Enshu ekolünde en az üç ana dal bulunması gerekir. Bu dalların duruş açıları, yakınlıkları ve merkeze göre durumları temsil ettikleri anlamların ilişkisine göre belirlenmektedir. Taze ve canlı çiçeklerin yanında bulunan solmuş çiçeklerle insanların ömürlerinde geçirdiği tüm anlardan sonra dinlenmeye çekilişi ifade edilmektedir.
2-) Chiko School
Bu ekolde çiçek düzenlemesi yapılırken çiçeklere farklı dekoratif süsler eşlik edebilmektedir. Kum, ayna gibi farklı materyaller ile süslenen sunumlarda farklı hikayeler anlatılmaktadır. Çiçekler, bir insan veya bir olguyu temsil edebilmektedir. Kısacası Chiko ekolü, bir sahne canlandırılması olarak düşünülebilir ve bu nedenle hediye için ideal tasarımlardır.
3-) İkenobo
Çiçek düzenleme sanatının başlangıcı olarak görülen İkebono, daha geleneksel ve teknik bir ekoldür. Burada kullanılan malzemeler de profesyonel seviyededir. Bu teknikte modern ve geleneksel işlemler harmanlanarak Japon kültürü ile doğa bir arada ortaya konmaya çalışılmaktadır.
4-) Aratame School
Daha çağdaş ve modern bir ekol olan Aratame School, öğrencilerin ifade özgürlüklerini daha çok yansıtması istenen bir sanattır. Bireysel yolculuğa, duygu ve düşüncelere, özgürlüğe çalışmalarda oldukça fazla yer verilmektedir. Ayrıca çalışmalarda kullanılan saksı ve vazo modelleri de modern çizgideki tasarımlardan oluşmaktadır.
5-) Ohara School
Doğayı ön plana çıkaran Ohara ekolünde doğanın dönüşümü ve gelişimi resmedilmeye çalışılmaktadır. Doğal ürünlerin uyumuna oldukça önem verilir. Ek olarak materyallerin çiçekler ve kaplar ile içinde uyumlu olması ve birlikte bir sürecin gelişimini yansıtması sağlanmaya çalışılmaktadır.
6-) Sogetsu School
Modern bir ekol olan Sogetsu ekolünde materyaller çok farklı şekilde kullanılabilmektedir. Sadece çiçekler yerleşiminde değil, saksı ve vazoların biçiminde de özgün tasarımlar tercih edilmektedir. Ayrıca burada saksı ve kap tasarımları kendin yap ürünlerinden oluşmaktadır.
Çiçek tasarımları için ihtiyacınız olan tüm ürünleri uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın!
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: