Stretching Nedir, Faydaları Nelerdir?
Gün içerisinde çok az hareket imkanı bulduğunuz masa başı bir işte çalışıyorsanız ve düzenli spor yapmıyorsanız, eklem ve omurga rahatsızlığına davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Bu durumun önüne geçmek adına esneme hareketlerini yapmaya dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Stretching olarak da bilinen esneme hareketleri, daha zinde ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır. Peki, stretching tam olarak nedir, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?
Sağlıklı bir yaşam sürmek için düzenli spor yapmanız oldukça önemli bir konudur. Ancak düzenli spor yapmaya vakit ayırmak konusunda birçok kişi sorun yaşar. En azından esneme hareketlerinden oluşan bir egzersiz programı ile güne başlayabilir ve daha zinde bir başlangıç yapabilirsiniz.
Stretching Çeşitleri Nelerdir?
Birçok kişi için “Streching nedir?” denildiğinde akla bir yerde bacaklarını esnetmek için uzatan veya bir banka koyan biri gelmektedir. Ancak stretching, sadece bacakları esnetmek için kullanılan hareketlerle sınırlı değildir. Eğilebilmeyi, dönebilmeyi, uzanabilmeyi ve esnekliği kullandığınız bir hareketler bütünüdür. Hareketsiz geçen bir günü tolere etmek veya güne zinde başlamak için esneme egzersizlerini yapabilirsiniz. Düzenli olarak stretching hareketleri yaparak kasları, yumuşak dokuları ve eklemlerinizi geliştirebilirsiniz. Temelde iki stretching türü bulunmaktadır; statik ve dinamik. Şimdi bunlara daha yakından bakalım…
- Statik esneklik: Hareket aralığına karşılık gelen statik esneklik, ne kadar uzağa uzanabiliceğinize, ne kadar eğilebilececeğini veya dönebileceğinize cevap bulmanızı sağlar. Ayrıca pozisyonu koruma süreniz de bu egzersizlerin önemli bir parçasıdır. Esneme pozisyonunda geçen zaman burada önemlidir. Bu egzersizler sırasında hareketle destekleme bulunmamaktadır.
- Dinamik esneklik: Hareket ile elde edilen maksimum hareket aralığı dinamik esnekliği ifade eder. Hareketle birlikte uzağa gitme, eğilme ve dönme gibi pozisyonlar birlikte yapılır. Ek olarak hareket aralığının genişlemesi için sallanma ve zıplama gibi aksiyonlarda eklenmektedir.
Stretching’in Faydaları Nelerdir?
Antrenman öncesi ve sonrası yapılan stretching, uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen egzersizler arasında yer almaktadır. Bunun dışında güne başlarken veya günü bitirirken de esneme egzersizleri yapabilirsiniz.
Doğru ve güvenli bir şekilde egzersizleri yapmak için ayak bilekliği, rahat bir eşofman vb. kıyafet ve rahat bir spor ayakkabı gereklidir. Çünkü doğrudan kas gruplarını çalıştıracağınızdan yanlış ekipmanlar farklı sorunlara yol açabilir.
Stretching yapmanın faydaları ise kısaca şunlardır:
- Açma germe hareketleri sayesinde kaslar gevşer, kasılmalar ortanda kalkar ve hareket kabiliyeti artar. Bu da kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca ani hareketlerde sakatlanma riskini de azaltır.
- Düzenli yapılan egzersizler, beden ve zihnin uyumlu bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Odaklanmayı artırarak konsatrasyon sorunu başta olmak üzere birçok sorunu geride bırakmanızı sağlar.
- Kan dolaşımını artırarak vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar. Bu sayede daha zinde ve enerjik bir vücuda sahip olabilirsiniz.
- Eklemlerdeki sıvı kaybının önüne geçmenize katkı sağlar. Bu sayede daha dayanıklı ve sağlıklı eklemler oluşur. Eklem ağrılarının azalmasında da etkilidir.
- Sabah yapılan stretching güne zinde başlamanızı sağlar. Akşam ise günün stresini atmanıza yardımcı olur. Gece esneme çalışmaları ise uyku kalitesinin yükselmesin katkı sağlar.
Stretching Nasıl Yapılır?
Tüm vücut için yapılan egzersizlerden daha yüksek verim alındığı için adım adım tüm vücudu çalıştırmak en doğru yöntemdir. Hafta en az 3 veya 5 kez esneme yapmanız, en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır. Esneme hareketleri için özel bir plan oluşturabilir veya uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Genel olarak tavsiyelerimiz ise şu şekildedir:
- Esneteceğiniz kasları nazikçe bir yana doğru uzatmalı ve zorlamaktan kaçınmalısınız. Örneğin; boyun esnetme sırasında önce sağa doğru sonra sola doğru esneme yapın. Bu hareket sırasında sağ kol veya sol kolunuzla başınızı destekleyerek son noktaya ulaşabilirsiniz.
- Omuzları esnetmek için kollarınızı açın ve ardından birine sarılır gibi kollarınızı kapatın. Bu sırada olabildiğince kollarınızı uzatmanız en iyi sonucu almanızı sağlar.
- Sırt için kollarınızı birleştirin ve ileri doğru uzatın. Sonrasında eğilerek olabildiğince uzanmaya çalışın. Durabildiğiniz kadar uzun kalın ve sonra doğrulun.
- Bel için eğilerek ileri uzanın ve barfiks çeker gibi yukarı uzanacağınız iki esneme hareketini kullanabilirsiniz. Hareketler sırasında olabildiğince uzanmanız gerekmektedir.
- Bacak esnemesi için bacaklarınızı yüksek bir yere koyarak bir elinize ayak ucunuza doğru uzanın. Başlangıçta ayaklarınıza değememeniz normaldir. Zamanla ayaklarınıza daha yakın olacaksınız. Uzandığınız noktada kalabileceğiniz kadar kaldıktan sonra diğer bacağınıza geçebilirsiniz.
Sağlıklı bir yaşam için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nin spor outdoor kategorisinde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: