Çiçek Bakımı

Tatilde Çiçekler Nasıl Sulanır? (Tatilde Çiçek Bakımı)

Tatil sezonu açılalı çok oldu! Peki çiçekleriniz bu gerçekle yüzleşti mi? Tatilde çiçek bakımı nasıl yapılır?
Tatilde çiçek sulama nasıl yapılır? İşte tatilde çiçek bakım rehberimiz karşınızda!

Tüm yılın yorgunluğunu atacak birkaç günlük tatile hepimizin ihtiyacı var. Yılda 2 hafta tatil hakkı olan çalışanlar bunu daha iyi anlarlar. Bilgisayar başından kafamızı kaldırıp da gökyüzünü izleyebileceğimiz birkaç gün, hafta veya ay! Tatilin hayali bile insanı mutlu etmeye yetiyor. Peki siz tatildeyken evdeki çiçeklerinize kim bakacak?

Tatil sadece yaz aylarında yapılan bir aktivite değildir. Kış tatilleri de özellikle yoğun iş temposunda rahatlamak isteyenlere ilaç gibi gelir. Ancak çiçekleriniz için yaz ve kış tatil çok farklı anlamlara gelmekte. Çünkü kışın susuz kalmak onların canını yaz aylarındaki kadar sıkmayacaktır. Peki siz denizin ve güneşin tadını çıkarırken çiçekleriniz ne olacak? Gelin çiçeklerinizin tatilde üzülmemesi için birkaç taktik verelim :)

Öncelikle eğer bir arkadaşınız yokluğunuzda çiçeklerinize ilgilenecek ise çok şanslısınız. Fakat siz tatildeyken çiçeklerinizle ilgilenecek kimse yoksa, onların özellikle ışık ve su ihtiyacını dikkate alacak birkaç düzenleme yapılması şart. Aynı durum evcil dostlarımızda geçerli değil tabii ki, lütfen tatillerde onları evde yalnız bırakmayalım.

Tatile çıkınca evdeki çiçekler size küsmesin istiyorsanız öncelikle dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Bitkilerinizi çok sıcak ve direk güneş alabilecekleri bir odada bırakmayın.
  • Bitkilerinizin hepsi aynı odada ise birbirlerine temas etmemelerini sağlayın.
  • Bitkilerinizi kuzey cephesine doğru ve camdan uzak şekilde konumlandırın.
  • Perdelerinizi yarım da olsa açık bırakın. İçeriye ışık girmeli.
  • Eğer çok fazla çiçeğiniz varsa ve odanız çok geniş değilse, mümkünse tüm bitkilerinizi aynı odada tutmayın. Yeteri kadar oksijen kullanmaları için ayrı odalarda bakmanız daha iyi olacaktır.
  • Evden çıkmadan önce tüm evi güzelce havalandırın, temiz hava sağlayın.
  • Eğer bikinizin yaprakları su seviyorsa mutlaka gitmeden önce yapraklarına su püskürterek onun dahatlamasını sağlayın.
  • Eğer evinizin bir bahçesi varsa, bitkilerinizi gölge, direkt güneş almayacak ve serin bir yere yerleştirebilirsiniz. Elbette yaz tatili için bu durumdan bahsediyoruz. Kışın çiçeğinizi dışarıda bırakmanız olumsuz sonuç doğurabilir.
  • Bitkinize bol su verip toprağın üzerine ağaç kabukları örtebilirsiniz. Böylelikle toprak nemli kalacaktır.
1- Su Dolu Kabın İçerisine Yerleştirme Yöntemi
tatilde çiçek sulama
Görsel: Liveinternet

Bitkilerinizin saksılarının altlarındaki tabakları kaldırıp su dolu bir kabın içerisine oturtabilirsiniz. Toprak ihtiyaç duyduğu anda suyu çekecek ve bitkilerinize yeterli gelecektir. Bu yöntemin püf noktaları şu şekilde;

  • Aynı kabın içerisine birden fazla saksı yerleştirebilirsiniz. Bu durumda saksının derinliği kadar genişliği de önemlidir.
  • Kabın içerisine dolduracağınız suyun saksının seviyesini geçmemesine özen gösterin.
  • Tüm saksılarınıza küvete yerleştirerek, küvetinizi su ile doldurabilirsiniz.
2- İplik Yöntemi ile Sulama
iplik yöntemi ile sulama
Görsel: Liveinternet

Bir çeşit damla sulama yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. 1. yöntemi uygulayamayacağınız boyuttaki saksılar için ideal bir yoldur. Bu yöntemde su dolu bir kovanın içerisine 3- 4 parça iplik yerleştirip, ipliğin diğer ucunu saksı veya saksılara yerleştirmelisiniz. (Görselde özel bir aparat kullanılmış ancak standart iplikler ile de yapabilirsiniz) Bu yöntemi uygularken önemli birkaç püf noktası bulunmakta. Bunlar;

  • Su dolu kabınızı saksılarından yukarı yerleştirin ki su akışı daha hızlı olsun.
  • Eğer birden fazla saksı için aynı su kabını kullanacaksanız, saksı sayınız ne kadar fazla ise, su kabınız da o kadar dolu ve büyük olsun.
  • Her saksı için 2-3 ayrı iplik kullanın ve toprağın farklı bölgelerine yerleştirin. Bu şekilde suyun tek yönlü akışına mani olabilirsiniz.
  • İpliklerinizi saksının içerisine gömmeyin sadece ucunu hafifçe toprağa bastırın.
  • İnce iplikler kullanmaktan kaçının, örgü ipleri kullanabileceğiniz gibi iki ucu kesilmiş ayakkabı bağcığı da kullanabilirsiniz.
3- Pet Şişe ile Sulama Yöntemi
evde yokken çiçek sulamak
Görsel: Liveinternet

Toprak ne kadar su istediğini aslında bizden daha iyi bilir. Bu yöntemde de toprak, istediği suyu kendi alıyor. Bir pet şişenin içerisine su doldurup kapağını kapatın. Kapağına saksınızın boyutuna oranlı olarak delikleri açın. Ardından şişenin kapağından itibaren olan kısmı bir miktar toprağın içerisine saplayın. İşte bu kadar! Bu yöntemin incelikleri ise şöyledir;

  • Önce şişe kapağında delik açmak şişe su dolu iken açmaktan daha kolay olacaktır.
  • Eğer saksınız küçük ise küçük delikler büyük ise nispeten daha büyük gelikler açabilirsiniz.
  • Kapak yerine görseldeki gibi özel başlıklar da kullanabilirsiniz.

Tatilde çiçek sulama aparatı kullanan kişiler de hayli fazladır. Bu aparata “Çiçek Bakıcısı” da denmektedir. Ancak temel anlamda yukarıdaki 3 madde ile yapamayacağınız ekstra bir bakım sağlamayacaktır. Bu önerilerin yanında kullanılan bir başka yöntem de serumla çiçek sulama yöntemidir. Serumla çiçek sulamada bir pet şişeye serum düzeneği kurularak suyun damla damla verilmesi sağlanır.

Tatil dönüşü çiçeklerinizi güzel bir bakıma almanızı da öneririz. Bu şekilde, alıştığı rutin dışında bir süre kendi kendi kendine bakan bitkinizi toparlamanız daha kolay olacaktır. Tatil dönüşü sizin için ne kadar zor ise, bitkileriniz için de aynı şekilde zordur. İşte neler yapmanız gerekiyor, ipuçları;

  • Bitkilerinizi eski yerlerine alın:
  • Evinizi güzelce havalandırın.
  • Çiçeklerinizi kontrol edin ve sararmış, kurumuş yapraklarını temizleyin.
  • Biraz vitamin takviyesi yapabilirsiniz.
  • Onlarla konuşmayı ihmal etmeyin :)
pratik saksı
Görsel: Thriftyfun

Bonus: 3 Aşamada Pet Şişe İle Pratik Mini Tatil Saksısı Nasıl Yapılır?

Şimdi anlatacaklarımız birçok bitkinin hayatını kurtaracak. Kendi kendini sulayabilecek bitkiniz için tatiliniz sorun olmayacak. İşte gerekli malzemeler;

  • Pet şişe
  • İplik (Su çekebilecek türde bir iplik olmalı)
  • Matkap
  • Makas veya maket bıçağı
kendini sulayabilen bitki
Görsel: Thriftyfun

Adım 1 : Makas veya maket bıçağı pet şişenizin üst kısmını kesin. Üst kısım alt kısımdan daha kısa olacak şekilde kesme işlemini tamamlayın. Oranlamanızı iyi yapmanız gerekir çünkü üst bölmeyi, şişenin alt bölmesinin içerisine yerleştireceğiz ve şişe kapağının en az 2 parmak kadar şişenin dibinden uzak olması gerekiyor.

tatilde çiçek bakımı
Görsel: Thriftyfun

Adım 2: Şişenizin kapağının tam ortasından matkap ile bir delik açın. Bu deliğin ipliğiniz geçebilecek kadar büyük olması yeterli, çok büyük bir delik olması gerekmiyor.

kendi kendini sulayabilen bitki
Görsel: Thriftyfun

Adım 3: Şişenin kapağından ipliğinizi geçirin ve üst görselde olduğu gibi kapağı kapatın. Kullanacağınız ipliğin su çekebilecek bir iplik olması da önemli. Kapağın içinden geçirdiğiniz ipliğin kaymaması için kapağın içine bir minik düğüm atabilirsiniz. Aslında şuanda mini saksımız hazır. Ancak içerisinde toprak ve çiçeği eksik diye gözünüze hala tam olmamış gibi geliyor olabilir.

pet şişeden saksı
Görsel: Thriftyfun

Kapağını kapattığınız şişenin üst kısmını bir miktar toprak ile doldurun. Bitkinizin çeşidine uygun bir toprak olması önemli. (Saksı toprağı da olabilir) Şişenin alt kısmını da üst görselde olduğu gibi temiz sulama suyunuz ile doldurun ve üst bölmeyi yerleştirin. İplik suyun içerisinde olacak şekilde ayarlayın ki bitkiniz alttan suyu istediği şekilde çekebilsin. Bu saksı modeli büyük kökleri olmayan bitkiler için çok pratiktir. Üstelik evde nane yetiştirmek isteyenler için de oldukça sevimli bir mutfak saksısıdır. Aynı düzeneği daha büyük şişelerle de yapabilirsiniz elbette. 5 litrelik su şişeleri ile aynı yöntemi takip ederek daha büyük bir saksı elde edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir