TrendEv & Dekorasyon

Tencere Çeşitleri: En İyi Yemek Hangi Tencerede Pişer?

Yemek pişirmeyi sevenler ve mutfakta çok vakit geçirenler için ekipmanlar çok önemlidir. Tencereler de mutfaklardaki en temel, en önemli pişirici ekipmanların başında yer alır. Mutfakta lezzetli yemekler pişirmenizi sağlayan pek çok farklı tencere vardır. Tencere çeşitleri arasından en iyisini seçmek ya da hangisinin ne işe yaradığını öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz!

Farklı tencereler, farklı yemekler yapmanızı sağlar. Kimi tencere daha hızlı, kimi tencere daha lezzetli yemek pişirmenize yardımcı olur. Yemeğin formu, yemeğin nasıl olacağı gibi detaylar tencere seçimini değiştirmede etkilidir. Hemen her evde görmeye alışık olduğumuz tencere çeşitlerinin yanı sıra alışık olmadıklarımız da vardır. Gelin, hep birlikte hem tencereleri tanıyalım hem de hangi tencere ile nasıl yemekler pişirebileceğinize bir göz atalım!

Tencere Çeşitleri

Tek tek tencere çeşitlerini incelemeden önce, evin demirbaşı olan tencerelerden kısaca söz edelim. Yeni bir ev kuruyorsanız ya da evdeki tencerelerinizi değiştiriyorsanız, bazı önerilere ihtiyacınız var! Tencere çeşitleri, birbirinden farklıdır. Kimisi daha yayvan, kimisi daha derin, kimi daha dar, kimi daha geniş… Tüm bu tencereleri kullanabileceğiniz farklı yemekler vardır. Mesela pilav yapmak için derin bir tencere kullanırsanız pilavınız lapa olur. Onun yerine daha yayvan, geniş tabanlı ve basık bir tencere kullanmanız gerekir. Sulu yemekler yapmak istediğinizdeyse daha derin, geniş ağızlı tencereleri kullanmanız önemlidir. Şimdi, hangi yemek için hangi tencere daha uygun; hangi tencerede nasıl yemekler pişer yakından bakalım!

1-) Çelik Tencere

Alkoy Mantı Tenceresi Alüminyum 28 Cm 4 Katlı
Lezzetli Yemekler Pişirmenizi Sağlayacak Tencereler, Alkoy Mantı Tenceresi Alüminyum 28 Cm 4 Katlı

Çelik tencereler, mutfakta en önemli ürünlerden biridir. Pek çok farklı boyutta çelik tencere bulabilirsiniz. Paslanmaz yapıları ile sağlık açısından önemli olan bu tencereler, çok kişilik yemek pişirme konusunda size yardımcı olur. Büyük çelik tencerelerde genellikle çok kişilik yemekler pişirebilirsiniz. Örneğin çorbalar ve sulu yemekler gibi yemekleri bu tarz tencerelerde kolayca hazırlayabilirsiniz. Çelik tencerelerde yıllar içinde bozulmalar çok nadir olur. Bu yüzden bir çelik tencereyi uzun yıllar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Çelik tencerelerde yapışmaz taban özelliği yoktur. Ayrıca çelik tencere ısıyı da eşit şekilde dağıtmaz. Bu yüzden daha çok ağır ağır pişen yemekler için uygundur.

2-) Döküm Tencere

Tencere çeşitleri
Hem Lezzetli Hem Sağlıklı yemekler Pişirmek için Döküm Tencere Çeşitleri

Döküm tava ve tencereler de mutfakta herkesin çok sevdiği ürünler arasında yer alır. Hem lezzetli hem sağlıklı yemekler pişirmek isterseniz döküm ürünler idealdir. Ağırlıkları diğer tencerelere göre bir tık fazla olan döküm ürünler, ısıyı daha eşit şekilde dağıtarak yemek pişirmenizi sağladığı için lezzetli yemekler pişirmenize de yardımcı olur. Bu tarz tencereleri hem fırının içinde hem de ocakta kullanabilirsiniz. Mesela dışını mühürlediğiniz eti aynı tencere ile fırında pişirmeye devam edebilirsiniz. Bu yönleriyle döküm tava ve tencereler mutfakta çok sevilir. Emaye kaplama ya da orijinal döküm tencere modellerini inceleyebilirsiniz.

3-) Granit Tencere

Tencere çeşitleri
Yemeklerinin Yapışmasını İstemeyenler için Taç 3454 Master Cook 7 Parça Granit Gri Tencere Seti

Temizlemesi en kolay olan tencere çeşidi, granit tenceredir diyebiliriz. Yanmaz yapışmaz tabanı sayesinde granit tencere, sık sık tercih edebileceğiniz tencerelerdendir. Ayrıca bu özellikleri sayesinde oldukça da popülerdir. Lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirmek için granit tencereleri tercih edebilirsiniz. Bu tencerelerde makarna, pilav, sebze yemekleri gibi yemekleri pişirebilirsiniz. Ayrıca tencerenin tabanı yanmaz ve yapışmaz olduğu için az miktarda yağ ile yemekleri pişirmeniz de oldukça kolay olur!

4-) Teflon Tencere

Tencere çeşitleri
Tencere Çeşitleri ile Farklı Yemekleri Pişirmeyi Deneyin! Papilla Rosetta 32 Cm Domino Karnıyarık -Pilav Tencere

Teflon tencere, özellikle yapışan yemekler yapmak istemeyenler için oldukça kullanışlıdır. Aslında en iyi pilav tenceresi hangisidir sorusunun cevabıdır teflon tencere. Teflonu kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç küçük nokta vardır. Mesela sivri ve metal aletler, teflon tencerenin tabanının çizilmesine sebep olur. Bu da, tencerenin yapışmaz özelliğinin kaybolmasına sebep olur. Ayrıca tencerenin yapısındaki kimyasallarda da çizilme kaynaklı bozulmalar olabilir. Bu yüzden silikon ya da tahta araç gereçler kullanarak teflon tencerede yemek pişirebilirsiniz. Bu tencerelerde başta pilav olmak üzere; sote yemekler, dolma, sebze yemekleri, ızgara et yemekleri, tavuk yemekleri pişirebilirsiniz.

5-) Düdüklü Tencere

Emsan Montana 4+6 Litre Düdüklü Tencere Seti Siyah Kırmızı
Mutfakta Pek Çok Yemeği Pişirmenizi Sağlayacak Tencereler, Emsan Montana 4+6 Litre Düdüklü Tencere Seti Siyah Kırmızı

Herkesin korkulu rüyası olan tencerelerden biridir düdüklü tencereler. Uzun yıllar patlama, sızdırma gibi problemler oluştuğu için herkesin korkarak kullandığı bir tenceredir. Ama günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte düdüklü tencereler de oldukça güvenli bir hal aldı diyebiliriz. Düdüklü tencerelerin en önemli özelliklerinden biri, yemek pişirme süresini kısaltmasıdır. Yemekleri hızlı pişirmek isteyenlerin tercihi bu yüzden genellikle düdüklü tencereler olur. Mısır ve et haşlarken, çorba yaparken, bakliyatları pişirirken düdüklü tencereleri kullanabilirsiniz. Düdüklü tencerenin kullanım detaylarını okuyarak emniyet şekilde ürünü kullanabilirsiniz.

Mutfağınızda kullanabileceğiniz tencereleri kısaca bu şekilde anlatabiliriz. Tencerelerin büyüklüğünü, ailenizin büyüklüğüne göre seçebilirsiniz. Ayrıca evde hangi yemekleri daha sık pişirdiğinizi belirleyerek farklı tencere çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz. Böylece dilediğiniz yemeği dilediğiniz şekilde pişirme şansınız olur. Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde pek çok farklı tencereyi keşfedebilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir