Yılbaşı Uğuru Kokina Çiçeği Hakkında Her Şey
Her yıl aralık ayının başlarında çiçekçilerde görmeye başladığımız Kokina, yeni yıl arefesi ile bizlere merhaba dediği için “Yılbaşı Çiçeği” olarak bilinen bir çiçek türüdür. Ayrıca hakkında bir çok efsane ve hikaye barındırmasıyla da ünlüdür. Peki, kokina çiçeği nedir, kokina çiçeği gerçekten uğur getirir mi ve bakımı ile ilgili neler bilmek gerekir?
Ruscaceae familyasından gelen, kış mevsimde ucu dikenli, sert ve küçük yapraklarını dökmeyen bir bitki Kokina. Bitkinin boyu 20 ile 50 cm arasında değişim göstermektedir. Ucunda ise kırmızı renkli ve “Silcan” isminde meyveler bulunmaktadır.
Bilhassa aralık ayında ortaya çıkan Kokina, soğuk hava şartlarına karşı hayli dayanıklıdır. Bununla birlikte toprak seçmeden yetiştirilebilmesi de onun ülkemizin her yerinde olabilmesi için bir fırsat sunmaktadır. Kokinanın ağırlıklı olarak yetiştirildiği yerler ise sahil şerididir.
Kokina çiçeği yapay ya da canlı olarak çıkabilir karşınıza. Olur da yeşil yapraklar üzerine iplerle bağlanmış bir miktar kırmızı kokina çiçeği görürseniz şaşırmayın. Çünkü bu onun yapay olduğunu göstermez. Garip değil mi? İşin özü şu ki kokina çiçeği doğada, bizim çiçeklerde gördüğümüz hali ile bulunmamaktadır. Aslında iki bitkinin bir araya gelmesi ile oluşturulmaktadır. Yani tavşan memesi ve silcan bir araya gelerek bildiğimiz kokina formunu oluşturur. Bu oldukça zahmetli bir iştir. Çünkü çalı formundaki tavşan memesi can acıtabilecek derecede dikenli yapraklara sahiptir.
Kokina Çiçeği Uğur Getirir mi?
Hakkında farklı efsaneler bulunan Kokina, aslında İstanbul Rumları’nın yılbaşı süslemesi olarak kullandığı bir bitkidir. Adını Rumca “kırmızı” anlamına gelen “kokina” kelimesinden alan bitki, kırmızının yılbaşında uğur getirmesi nedeniyle şans ve mutluluk ile birlikte anılmaktadır. Hatta bir efsaneye göre kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri 1 yıl boyunca çürümez veya solmazsa çiçeğin sahibinin yeni bir ev sahibi olacağına inanılmaktadır. Tabii ki her ne kadar efsane olsa da deneyerek bir şey kaybetmeyeceğiniz kesin değil mi? Ayrıca güzel kırmızı kokinaların yaşam alanlarını oldukça güzelleştirdiği de bir gerçek.
Bu efsaneyi denemek ve birbirinden güzel tasarımları keşfetmek için Kokina – Yılbaşı Çiçeği sayfamıza hemen göz atabilirsiniz.
Kokina çiçeğinin uğur getirmesi dışında bir diğer efsane ise İngiliz kasapların kokinayı çok kullanmasından dolayı bitkinin “Butcher’s Broom” olarak anılmasıdır. Kokina, çok eskiden kasapların bu güzel bitkiyi toplayıp et kesme tahtaları üzerinde kullanmaları nedeniyle bu ismi almıştır. Günümüzde ise kokina bitkisinin antibakteriyel özelliği olduğu ortaya çıkmıştır. Aslında kasapların temizlik için kullandığı bitki, aynı zamanda antibakteriyel özelliği sayesinde ortamın bakterilerden temizlemesine de yardımcı olmaktaydı. Yani sağlık açısından oldukça faydalı bir işlevi vardı.
Saksıda Kokina Yetişir mi? Kokina Bakımının İncelikleri
- Çiçeklerinin ömrünün çok uzun olması nedeniyle kokina çiçeğini vazolarda daha sık görürür. Ancak bu demek değildir ki kokina çiçeği saksıda bakılmaz.
- Eğer saksıda bir tavşanmemesi bakıyorsanız, iklim koşullarına dikkat ederek onu ılıman bir atmosferde tutmalısınız. Evet bu bitki soğuk havalara karşı dayanıklı ancak yine de iç mekanda ılıman bir iklim sağlamanız gelişimi açısından oldukça faydalı olacaktır. Ek olarak çok sıcak yerlerden de şiddetle uzak tutmanız gerekmektedir.
- Bir diğer önemli mesele ise sulama konusudur. Bitkinizi sularken kök kısmından suyunu vermelisiniz ve sulama sıklığı ise maksimum haftada 2 defa olmalıdır.
- Son olarak evde ya da bahçede kokina yetiştirirken çok fazla güneş almayan bölgeleri tercih etmelisiniz.
Kış mevsimine renk katacak çiçekler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Soğuk Kış Aylarında Renkleri İle İçimizi Isıtan Kış Çiçekleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Kokina Çiçeğinin Faydaları
Kokina çiçeği; idrar söktürücü ve böbrek taşı düşürücü etkisi olduğu söylenen bitkinin iştah açıcı ve ateş düşürücü olarak da kullanıldığı bilinmektedir.. Bazı bitki bilimciler tarafından tam bir şifa kaynağı olarak görülen tavşan memesi bitkisinin bilinen diğer faydaları ise şu şekildedir:
- Kalp ve damar hastalıklarında etkilidir.
- Basur için tedavi edici özelliktedir.
- Ödem giderme etkisi bulunmaktadır.
- Bitkinin mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır.
- Eklem ağrılarını gidermede kullanılabilir.
Bitkinin meyvelerini direkt olarak tüketmemeniz gerekmektedir. Peki, nasıl en etkili sonucu alabilirsiniz?
Bitkinin köklerini toplayıp kurutun ve ardından da çay olarak tüketin. Ancak bu kökler hayli acı olabilir. Bal ile birlikte çayının tüketilmesi damak zevki açısından fayda sağlayacaktır. Bununla birlikte kokinanın hayvanlar için zehirleyici özellikte olduğu da söylenmektedir. Bu sebeple evlerimizdeki sevimli dostlarımızdan uzak tutmanız faydalı olacaktır.
Yılbaşında sevdiklerinizi mutlu etmek için yılbaşı hediyeleri kategorimize göz atabilirsiniz.
Not: Alternatif tıp yöntemlerinin de doktor onayı olmadan kullanılmaması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Yani yukarıdaki şikayetleriniz sebebi ile kokina tüketmek istiyorsanız, önce doktorunuza danışmalısınız.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
- Pratik Yılbaşı Mezesi Tarifleri
- Yılbaşı Hindisi Tarifi: Nasıl Pişirilir, Püf Noktaları Nelerdir?
- Yılbaşında Evinizi Süsleyecek Yeni Yıl Çiçekleri
- Yılbaşı Kartları ve Özel Yılbaşı Mesajları
Görsel Kaynaklar: the pic bear, shutterstock
Merhabalar, çiçeksepetinden vazoda su ile gelen kokina çiçeğimin suyunu mu değiştirmeliyim, susuz şekilde mi bakmalıyım. Nasıl muhafaza etmeliyim?