Tarifler

Ton Balığı Hakkında Merak Edilenler ve Faydaları

Balık tüketimi günlük hayatın olmazsa olmazları arasında yer alması gerekirken bu zengin besin kaynağı sofralarda hak ettiği kadar yer bulamıyor. Fakat fosfat, omega, B12 bakımından oldukça zengin, selenyum, potasyum, magnezyum ve B vitamini kompleksi içeren ton balığı ile pratik salatalar, makarnalar, pizzalar ve soğuk sandviçler hazırlayarak hayatınıza balık tüketimini yerleştirebilirsiniz. Bu yazımızda ton balığı tüketiminin faydaları ile neden düzenli tüketilmesi gerektiğini anlatıyoruz.

Yüksek seviyede ve kaliteli protein içeren ton balığı, okyanuslarda yaşayan ve farklı türleri olan bir balık türüdür. Düzenli olarak tüketimin kalp ve damar hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle beslenme rutini içerisinde kendisine düzenli bir yer vermek sağlık açısından oldukça önemlidir. Şimdi gelin ton balığının faydalarını daha detaylı bir şekilde inceleyelim…

Ton Balığı Hakkında

Ton balıkları

Ton balığının faydalarına geçmeden önce kısa bir şekilde hakkında bilgi verelim… Uskumrugiller familyasından bir balık türü olan ton balığının türüne göre boyutları 6 metreye kadar ulaşabilir. Boyu ile orantılı olarak 1 ton ağırlığına kadar ulaşabilen bu balık türü; deniz ve okyanuslarda yaşayan lüfer, uskumru, sardalya ve palamut gibi görece küçük balıkları avlayarak beslenir. Büyüklüklerine karşın oldukça hızlı yüzme yeteneğine sahip olan ton balıkları ılıman sularda yaşamaktadır.

Besin Değerleri: 100 gram yağı süzülmüş ton balığı;

  • B3 Vitamini ihtiyacının % 15’ini,
  • Omega 3 ihtiyacının % 9’unu,
  • Protein ihtiyacının üçte birini,
  • B12 vitamini ihtiyacının % 10’unu,
  • B6 vitamini ihtiyacının % 7’sini,
  • Magnezyum ihtiyacının % 6’sını,
  • Demir ihtiyacının ise % 3’ünü karşılamaya yeter.

Faydaları Nelerdir?

Ton balığı servisi
  • 100 gramlık bir ton balığı, yaklaşık olarak 22.5 gram protein içerir. Bu sayede günlük tüketmeniz gereken proteinin yaklaşık üçte birini ton balığından temin edebilirsiniz.
  • 100 gramlık ton balığının içinde bulunan 0. 15 gram Omega 3; vücudun kardiyovasküler sisteminin ve zihinsel etkinliklerinin doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bununla birlikte Omega 3 alımı sayesinde kandaki kötü kolesterol ve trigliserid seviyesi düşerken, saçlar ve cilt beslenir, canlanır.
  • Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki kötü maddelerin atılmasını sağlar.
  • İçerisinde bulunan Omega 3 yağ asitleri tam anlamıyla beyin dostudur. Kan akışının sağlıklı olarak gerçekleşmesi, hücrelere ve beyne yeterli oksijenin ulaşmasına yardımcı olurken, sağlıklı bir zihin için en elzem gıdaların başında gelir.
  • Çocuklarda kemik yapısının güçlenmesinde çok önemli bir besin kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilmesi kemik yapısını kuvvetlendirir ve kadınlarda kemik erimesini de önler.
  • Selenyum gibi faydalı bileşenleri bünyesinde barındıran ton balığı, antioksidan görevi görür ve özellikle böbrek ve meme kanserlerini önlemek adına oldukça önemli bir besindir.
  • İçeriğinde bulunan kötü kolesterolü düşürücü anti-inflamatuar vitamin ve mineraller sayesinde vücutta inflamasyon oluşumunu engelleyici etki gösterir. Artrit ve gut hastalıkları gibi iltihaplı hastalıklar dolayısıyla tedavi görenlere ton balığı tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
  • İçerdiği vitaminler, selenyum, magnezyum ve çinko sayesinde vücut bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • İçinde bulunan Omega 3 yağ asitleri zihinsel hasarı önler ve Alzheimer hastalığı başta olmak üzere bilişsel kayıpların, eksikliklerin yaşanmasının önüne geçmede yardımcı olur.
  • Cilt yaşlanmalarının, cildin cansızlaşması, solgun görünmesinin önüne geçmede tüketimi oldukça önemlidir çünkü eser oranda mineral içeren ton balığı, kan hücrelerinin zarar görmesini engellemekte ve yeni, sağlıklı hücre oluşumunu desteklemektedir.
  • Göz sağlığı açısından çok etkili olduğu bilinen Omega 3 yağ asitleri sayesinde ton balığı tüketen kişilerin yaştan kaynaklı göz sorunları yaşama riskinin de azaldığı bilinmektedir.

Yukarıda faydalarını saydığımız ton balığı için şimdi de ürün önerilerimizi sıralayalım;

Dardanel Zeytinyağlı

Zeytinyağlı ton balığı

Zeytinyağı lezzetiyle klasik Dardanel tadının buluşması olan bu leziz ürün %100 katkısız ve doğaldır. Her öğünde tüketebileceğiniz salatalarınıza eşlik ederken, isteyenler farklı soslar ile tatlandırarak tüketebilir.

Not: Açıldıktan sonra, ürün üzerini yağ ile kaplayarak, ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında (4°c) saklanması ve en fazla 2 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Dardanel Bitkisel Yağlı  

Bitkisel yağlı ton balığı

Klasikten şaşmayanlar için Türkiye’nin Balık Uzmanı’ndan en lezzetli balık ürünü; Dardanel Bitkisel Yağlı! Bu leziz ve sağlıklı ürünü yine bir klasik olan makarna ile birlikte tüketmeye kimse hayır diyemez diye düşünüyoruz… Kendi zevkinize göre çeşitli malzemelerle hazırladığınız ton balıklı makarna öğünlerinizin vazgeçilmezleri arasında yer alacak.  

Dardanel Light

Light ton balığı

Spor yapanların ve formuna dikkat etmeyi sevenlerin favorisi; Dardanel Light. Yağ oranı daha düşük olan bu lezzetli ürünü biraz daha doyurucu, biraz daha besleyici ve çok çok lezzetli bir hale getirmek için ton balıklı kinoa salatası şeklinde tüketebilirsiniz.

Dardanel 4 Tahıllı Aç Ye

4 tahıllı ton balığı

Yemek yemek için zamanın olmadığında ya da hazırlamak için vakit harcamak istemediğinde Dardanel‘den lezzetli, sağlıklı ve pratik hazır yemekler! Aç ye ürünlerini ister salatada ister tek başına tüket, karar tamamen sana kalmış.

Not: Oda sıcaklığında TETT’ye kadar saklanabilir. Açıldıktan sonra buzdolabında (+4°C) saklayınız.

Dardanel Ekonomik Paket

Ekonomik ton balığı

Acıktınız ama ne yiyeceğinize karar veremediniz mi? Size hem uygun fiyatlı hem de lezzetli bir önerimiz var; pratiklikte adeta bir dünya markası haline gelen ekonomik paket ton balığını alın ve tortilla ekmekleriyle bir araya getirip, yeşilliğini de ekleyin… İşte muhteşem ton balıklı Wrap!

Dardanel Ayçiçek Yağlı

Ayçiçek yağlı ton balığı

Tadanın bir daha bırakamadığı harika bir lezzet var son olarak; Dardanel Ayçiçek Yağlı! Hani her gün yemeyi ister ve asla bıkmazsınız; öyle bir efsane lezzet… Malzemesi bol yeşillik, baharat ve soslarla ayçiçek yağlı ton balığını bir araya getiren ton balıklı sandviç lezzetiyle herkesin başını döndürür.

Sağlıklı ve birbirinden leziz tüm ürünler ÇiçekSepeti‘nde sizleri bekliyor. Hemen sipariş oluşturarak eksiklerinizi giderebilir, güvenli ve hızlı alışveriş keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir