YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN BAHÇE HAZIRLIĞI
Bahçe ile ilgilenmek en iyi terapi yöntemleri arasında sayılıyor. Çok da eğlenceli bir aktivite. Bir de çocuğunuz varsa zaten, bahçe keyfine diyecek yok.
Bahçe sahibi olmak, çiçek ekmek, yetiştirmek istiyorsanız işe nasıl başlayacağınızı planlamanız lazım. Plan deyince stres olmayın hemen ama; rahatlamak için yapıyoruz bunu, unutmayın.
1.Öncelikle çiçeklerinizi nasıl ve nerelere yerleştireceğinize/ekeceğinize karar verin. Bir de ne kadar büyüklükte bir çiçek alanı ve hangi çiçekleri istediğinize. Çünkü bazı çiçekler gölge sever, bazıları da bol güneş. Tabii ki bol güneş seven çiçekler çoğunlukta. Bu sebeple bahçenizin neresi, hangi saatte, ne kadar güneş alıyor, onu belirlemeniz lazım.
2.Şimdi de biraz araştırma yapma vakti! Hangi çiçek güzel görünüyor size, hangisi görünmüyor, kenarlara hangi çiçekler konuluyor, ortaya hangi çiçekler seçiliyor? Park ve bahçelik alanlara ya da komşu bahçelere göz atmakta fayda var.
3.Her çiçeği grup grup mu ekeceksiniz yoksa karışık çiçek şöleni mi yaratacaksınız bahçenizde? Buna da karar vermek lazım. Bir de çiçek tiplerine de bakmanız gerek; mesela yıllık ve uzun ömürlü çiçekler görece pahalıdır fakat bir yıl boyunca bahçenizi şenlendirir. Tekrar tekrar çiçek alıp ekmenize gerek kalmaz. Aylık ve sezonluk çiçekler ise görece daha hesaplıdır. Birinden birini seçmeni gerekmiyor illaki; ortaya karışık da yapabilirsiniz.
Başlangıç için öneri aylık&sezonluk çiçekler; bakımı daha kolay oluyormuş.
Bakımı kolay uzun ömürlü çiçekler:
– Yalancı keçi sakalı (Astilbe)
– Karanfil otu (Avens)
– Ortanca
– Menekşe
– Sümbül
– Girit çiçeği
– Güngüzeli (Daylilies)
– Aslanpençesi (Lady’s Mantle)
– Mine çiçeği vs…
Yükseklik de dikkate almanız gereken bir başka konu. Eğer çiçek bahçeniz köşede kalıyor ve dışarıdan sadece bir açıdan görülüyorsa o kısma ayçiçekleri ekebilirsiniz ki dışarıdan da görünebilsin. Bir de bir bakışta bahçedeki çiçekleri görebileceğiniz bir boy sırlaması yapmakta fayda var tabii.
5.Her çiçeğin ihtiyacı olan kadar bir alana sahip olacağından emin olun; ona göre sayıda çiçek alın.
6.Eğer bahçeniz her açıdan rahatlıkla görülebiliyorsa uzun boylu çiçekleri ortaya ekmeniz tavsiye ediliyor. Tabii bunun yanı sıra canınızın istediği çiçeği canınızın istediği şekilde de ekebilirsiniz. Sizin içinizden nasıl geliyorsa; bahçe sizin. Bunlar sadece öneri; bahçe kişisel bir zevk işidir sonuçta.
7.Bir de ekim yapacağınız yeri temizlemeniz ve hazırlamanız gerek. Önceden de çiçekli bahçe olarak kullanılan bir alandaysanız, eski tohumlardan, otlardan ve kuru yaprak örtüsünden kurtulmanız gerek. Bir de çimlenmiş alanları da temizlemeniz lazım.
8.Zemini de hazırladıktan sonra çiçekler için hazırlanmış gübreleri uygulayın. Ufak bir gübreleme işlemi bile çiçekleriniz bütün sezon sağlıklı olmasını sağlar.
9.Ekeceğiniz çiçeklerin bakım şartlarını okuyun. Sulama işlemlerini ayarlayın.
10.Ve tabii ki bahçe ekipmanları… Zaten yeni bir hobi edinmenin en keyifli yanı değil midir alışveriş? (Sulama, budama, gübreleme, kazma ekipmanları…)