En Sevilen Parfümlerde Hangi Çiçekler Kullanılıyor?
Yasemin mi orkide mi yoksa çilek mi? Belirgin kokuları olan parfümlerden mi hoşlanırsınız yoksa hafif ve ferah kokulardan mı? En sevdiğiniz parfüm hangi çiçek kokuları ile yapılıyor veya kokusunu teninizde hissetmek istediğiniz çiçekler ile meyveler hangi parfümün içerisinde bulunuyor öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Hafızayı tetikleyen en büyük unsurdur koku. Bir parfüm kokusu gelir burnunuza, bir anda aylar, yıllar öncesine götürür sizi. İnanılmaz flashbackler yaşatır. Bu kadar güçlüdür kokunun hafızadaki yeri. O mekanın kokusu, kişinin kokusu, yemeğin kokusu, sabunun kokusu…
Bu gücün en kötü yanı ise hiçbir şekilde hafızadan silinmemesidir. Hafızaya kazınan kokuların neye ve kime ait olduğunu bir anda hatırlayamasak bile, o kokunun bize ne hissettirdiğini mutlaka hatırlarız. (Meraklısına, Wikipedia – Koku )
Bu konuda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlar da gayet açık: Her türlü koku, özel bir kodlamayla koku belleğinde arşivlenir. (Meraklısına, Gazi Üniversitesi – Koku Hafızası)
Parfümler pek çok bitki kokusunun karışımından elde edilir. Baharat kokulu bir parfüm de olsa herhangi bir noktasında mutlaka çiçek kokusu kullanılır. Çiçek parfümlerin olmazsa olmazıdır.
Parfümler notalardan oluşur ve her parfüm notalarına göre değişik parfüm ailelerine girerler. Bu konuda çok çeşitli aileler sayılsa da genel olarak 9 aileden bahsedebiliriz.
Bunlar, çoğunlukla adaçayı, meşe yosunu, lavanta, paçuli ve sakız notalarını taşıyan, doğa ve yeşil tutkunlarının tercihi ferah kokulara sahip Chypre(Şipre) Ailesi;
Greyfurt, bergamot, portakal ve mandalina notaları kullanılan, rahatlatıcı ve enerji verici Turunçgil Ailesi;
Notalarını çiçeklerden alan, menekşe, karanfil, gül, zambak, sümbül ve nergis notalarından oluşan, çiçek kokulu bayan parfümleri için ideal Çiçek Ailesi;
Bir benzeri olan ve çekici, yoğun çiçek kokularını barındıran yoğun ve kalıcı çiçek kokulu parfümlerin ailesi Oryantal Çiçek Ailesi;
Keskin ve yoğun notalara sahip olan ve erkek parfümleri için ideal olan Fougere Ailesi;
Elma, kayısı, mandalina, bergamot, erik, ananas, şeftali, böğürtlen gibi enerjisi yüksek notalar bulunan Meyve Ailesi;
Doğadaki büyülü ve canlı yeşillere sahip bitkilerden oluşan, yeşil yaprakların ferahlatıcı kokularını hatırlatan Yeşil Ailesi;
Amber, vanilya, baharatlar, tütsü, ödün ve sakız gibi yoğun ve baskın kokuları bünyesinde taşıyan Oryantal Ailesi;
Karanfil, zencefil, tarçın, kakule, kimyon, karabiber gibi maddeler kullanılan Baharat Ailesidir.
Bu kadar önemliyken koku, nasıl kokmak istediğinize kediniz karar verin. En güzel çiçek kokulu parfüm hangisi, buram buram çiçek kokan parfüm nasıl seçilir hepsi için gerekli bilgiyi sizler için derledik. İşte o çok kullanılan parfümlerde bulunan çiçekler;
Lancome – Miracle
Favori parfümlerden biri olan Lancome markasının Miracle kokusu içerisinde frezya yaprakları, manolya, yasemin ağırlıklı çiçeksi aromanın yanında biber, zencefil ve amberin bulunuyor.
Lancome – Tresor
Gül, iris, güneş ve kayısı çiçekleri ile şeftali, vanilya, kehribar ve sandal ağacının birlikteliğinden yaratılan bir koku ile oluşan Tresor aynı zamanda ünlü reklam yüzleri ile de çok geniş bir kitleye yayıldı.
Giorgio Armani – Acqua di Gio
Çiçek ağırlıklı bu parfümde yasemin, beyaz sümbül, frezya ve misket üzümünün yanı sıra ağaçsı ve miskli özlerle ferahlık sağlanmış. Özellikle yaz aylarının favorilerinden olduğunu çok rahat söyleyebiliriz.
Giorgio Armani – Acqua di Gio Homme
Yasemin çiçeği, lavanta, sedir ağacı, laden otu ve misk ve Trabzon hurmasının buluşmasından yaratılan bir ‘erkeksi’ koku. Maskülenliği ortaya çıkaran, özgüven aşılayan bir seçim.
Yves Saint Laurent – Y
Bergamot, süsen ve meşe yosunundan oluşan Yves Saint Laurent, 60’lardan bu yana her parfümü ekol olan markanın en kıymetli parçalarından biri.
Jean Paul Gaultier
Gül, anason, süsen çiçeği, orkide ve vanilyanın yanı sıra, mandalina, portakal, erik, zencefil ve amber kokularının karışımından oluşan bu kokunun parfümü de kadın bedeni şeklinde.
Jean Paul Gaultier le Male
Nane, kakule, bergamot, lavanta, portakal çiçeği, tarçın, kimyon, sandal ağacı, vanilya, misk, amber bileşiminin yarattığı bir koku olan parfümde insanın kanını ısıtan notalar yer alıyor.
Gucci – Envy
Her parfümü olay yaratan Gucci, ENVY parfümü ile yine çok konuşuluyor. Kokusu kadar şık ve kullanışlı şişeleri de oldukça beğenilen parfümün içeriği ise asma çiçeği, sümbül, manolya, vadi zambağı, yasemin, misk, meşe ağacı ve sedir ağacı olarak sıralanabilir.
Gucci Envy for men
Amber, misk, sedir ağacı, kakule, anason, kişniş, tarçın, Hindistan cevizi ve yenibahar karışımı bir kokuya sahip olan parfüm, kalıcılığı ile de ön planda.
Gucci – Rush
Gerdanya, yasemin, gül ve frezya birleşimi bir kokuya sahip olan parfüm 1999 yapımı. O zamandan beri de bir fenomen olduüunu söylesek yanlış olmaz herhalde.
Issey Miyake – Le Feu D’Issey
Sütlü amber, galak ağacı, Bulgar gülü, kişniş otu ve Altın Japon zambağının karışımından yaratılmış bir koku. Pembe top şişesi de bir o kadar tamamlayıcı.
Hugo Boss – Dark Blue
“Kışkırtıcı” olarak sunulan bu parfümde misket limonu, zencefil, selvi, adaçayı ağırlıklı olarak kullanılmış. Kendine güvenen erkeklerin tercih ettiği parfümlerden biri denilebilir.
Lacoste – Lacoste for women
“Canlı, natürel, enerjik, ışık yayan, kararlı….” Kadınlara hitap eden bu parfümde portakal, armut, yeşil elma, ananas meyvelerinden, beyaz lale, beyaz gül ve ıhlamur çiçeklerinden yararlanılmış.
Bvlgari – Bvlgari Pour Femme
Yasemin çayı ağırlıklı olarak yaratılan kokuda İtalyan bergamot, portakal çiçekleri, gül, menekşe, mimozadan da yararlanılmış.
Bvlgari – Bvlgari Pour Homme
Bergamot, portakal çiçekleri, siyah frenk üzümü, Darjeeng çayı, su zambağı, müge çiçeğinin yanı sıra biber, gül ağacı, amber ve miskin büyüsünü barındırıyor.
Dolce&Gabbana – D&G Pour Femme
Çiçek ağırlıklı olarak yaratılan bu kokuda fesleğen, mandalina, sarmaşık, müge çiçeği, yasemin, portakal, kırmızı karanfil, kişnişin yanı sıra vanilya, misk, sandal ağacı da kullanılmış.
Dolce & Gabbana – By Dolce & Gabbana Man
Biber, muskat yaprakları, lavanta, sandal ağacı, süpürge otu, amber karışımından oluşuyor. Genellikle sonbahar ve kış için uygun olduğu düşünülen parfüm 12 yıllık bir serinin 16. parfümü.
Christian Dior – Eau de Dolce Vita
Aydınlık, ‘fresh’ bir koku. Armut çiçeği ve vanilyanın karışımı olan koku oldukça doğal. Ancak kullanım dozunu iyi ayarlamak lazım, aksi halde fazla ağır bir koku ile karşılaşılabilir.
Christian Dior – Tendre Poison
“Zehrin şefkatli yüzü” olarak lanse edilen parfüm, Galbanum ve Frezya kokularını içeriyor. Adı da afişi de bunu destekler nitelikte zaten.