Çiçek Bakımı İçin Pratik Bilgiler ve Çiçek Bakımına Dair Sıkça Sorulan Sorular
Yaşam alanlarını güzelleştiren çiçekler; ilgi, bakım ve sevgi ister. Bazısının bakımı oldukça kolay olsa da bazıları oldukça nazlıdır ve özel ilgilenmeniz gerekir. Her çiçeğin istekleri farklı olsa da genel olarak birçok çiçek türü temel bakımda aynı isteklere sahiptir. Bu yazımızda çiçek bakımı için kullanabileceğiniz çok basit birkaç pratik bilgiyi sizlere derledik.
Çiçek; bahardır, tazeliktir, can bulmaktır. Fakat çiçek bakmak bir eser inşa etmek gibidir ve ortaya çıkan esere her baktığınızda olursunuz. Peki, çiçeklere sevgimizi vermek yeter mi? Tabii ki hayır. Bir de bakımı var bu işin. Sadece sulamak, yeri geldiğinde gübre vermek, saksı değiştirmek ve budamak da yetmez… Şimdi gelin birlikte çiçek bakımı için pratik tüyolara birlikte bakalım.
Çiçek Bakımı İçin Pratik Bilgiler
Çiçek Bakımı İçin Özel Tüyolar
- Haşladığınız yumurtaların suyunu direkt olarak döküyor musunuz? Bunun yerine haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Çiçeklerinizin ne kadar güzel görünmeye başladığına siz bile inanamayacaksınız.
- Gül, oldukça güzel ve nazlı bir çiçektir. Gülleriniz boyunlarını bükerse ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın. Böylece gülleriniz, kendine gelecektir.
- Saksı çiçekleriniz için sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz. Yazlık evinizin bahçesi içinde şöminenin ya da barbekünün küllerini kullanabilirsiniz. Kül, gübre olarak kullanıldığında çok faydalıdır. Ayrıca bir diğer özelliği karıncaları çiçeklere yaklaştırmamasıdır.
- 24 gram sabun, 1 litre su ve 10 cc alkolü sıvı kıvamında karıştırın. Bu karışım evde kolayca hazırlanan etkili bir ilaçtır. Bitkilerin öz sularını emerek yaprak kıvrılması ve şekil bozukluğuna yol açan yaprak bitlerine karşı kullanılmaktadır. Evdeki çiçeklerinize de bahçenizdekilere de uygulayabilirsiniz.
- Ektiğiniz çiçek soğanlarının bir türlü çiçek açmamasından yakınıyorsanız, soğanları zararlı böceklerden korumak için toprağa ekmeden önce etraflarını unla kaplayın. Bu yöntem oldukça etkilidir.
- Mart ayının ilk günlerinde bahçedeki gülün kökünün yanına 5 cm derinliğinde bir diş sarımsak gömün. Bu sayede bütün yaz boyunca gülünüzü zararlı böceklerden koruyabilirsiniz.
Çiçek Bakımı İçin Genel Bilgiler
- Bitki, ne kadar hızlı büyürse o kadar çok gıdaya ihtiyaç duyar. Sulama suyunun içine ayda 1-2 defa özel bitki vitamini karıştırıp bitkinin toprağına dökün. Ancak; kış ayları bitkilerin doğal dinlenme periyodu olduğundan, vitamin miktarını bir ölçek azaltın. Böylece bitkileriniz her mevsime daha hazırlıklı hale gelir.
- Saksı değişimi yapacak iseniz yeni saksınızı öncesinde mutlaka temizleyip havalandırın. Kirli ve havalandırılmamış saksı, bitki için faydadan çok zarar getirecektir.
- Soğuk su, bitkilerde yaprak lekeleri, doku, kök çürükleri gibi zararlar yapabilir. Sulamayı genellikle oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapın.
- Bitkilerin sıkça yer değiştirmesi son derece sakıncalıdır. Bitkileri yerleştirirken uzun süre kalabileceği yer düşünülmelidir. Alıştığı yerden sürekli oynatılan bitki zamanla güzelliğini kaybedebilir veya gelişim göstermez.
- Saksı bitkilerinizin yaprakları üzerinde zamanla toz tabakaları oluşabilir. Eviniz ne kadar temiz olsa dahi bu çok normal bir durumdur. Toz, yaprakların gözeneklerinin kapanmasına yol açmaktadır. Ayrıca bitkinizin solunumuna engel olur ve bitkinin yaşam fonksiyonlarında aksamalar meydana getirir. Bu durumda yaprakları temiz bir sünger yardımıyla oda ısısında olan dinlendirilmiş su ile temizlemeniz gerekir.
- Salon bitkileri türlerine göre çok çeşitlilik gösterir ve farklı doğal ortamlarda yaşar. Çevre koşulları olarak doğal ortamına uygun bakılan bitki daha sağlıklı olacaktır. Çevre koşulları açısından bir bitkinin bakımında dikkat edilmesi gereken 5 ana unsur bulunur. Bunlar; ışık, sıcaklık ve nem, toprak, su ve besindir. Bu genel kriterleri sağladığınız takdirde bitkiniz oldukça sağlıklı şekilde gelişecektir.
Not: Bitkinizin saksı değişim dönemi geldi ve nasıl değiştireceğinizi bilmiyorsanız,” Saksı Nasıl Değiştirilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Bitki Bakımı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bitki Gelişimi Hakkında Merak Edilenler
- Çiçek coşturan nedir ve ne işe yarar?
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan kimyasal bir gübre türüdür. Bu gübre sayesinde bitkiler kolayca azot, demir, magnezyum, potasyum, fosfor gibi vitamin ve mineralleri alır. Böylece gelişimleri hızlanır.
Çiçekli bitkiler için ayrı, yapraklı bitkiler için ayrı çeşitleri mevcuttur.
- Evde çiçek coşturan nasıl yapılır?
Evde kimyasal kullanmadan çiçek coşturan gübre yapmak isteyenler için kolay çiçek coşturan tarifi şu şekilde;
- Bir yemek kaşığı kuru fasulyeyi küçük parçalar halinde doğrayın.
- Ardından 1 adet muz kabuğu ve 1 adet hamsiyi de küçük parçalar halinde doğrayarak 3 malzemeyi karıştırın.
- Son olarak bu malzemeleri kaynamış suya atın ve oda sıcaklığında 1 gün bekletin.
- Bitkiniz gerekli azotu fasulye sayesinde, potasyum ihtiyacını muz kabuğu sayesinde, fosfor ihtiyacını da hamsi sayesinde karşılayacaktır. Bu organik ilacı sulamadan önce bitkinize verebilirsiniz.
- Ev çiçekleri nasıl daha hızlı büyür?
Çiçeklerinizin doğru ışığı bulduğu yerde, çok sık yerini değiştirmeden düzenli sulayarak çiçeğinizin büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Buna ek olarak, şeker ile sarımsağı dövüp çiçeğinizin toprağına yerleştirebilir veya demlenip soğutulmuş çayı çiçeğinizin toprağına dökebilirsiniz. Bu iki yöntemden birini aşırıya kaçmadan yaparak çiçeğinizi gözlemleyebilirsiniz.
Çiçek Gelişimi İçin Kullanılan Yöntemler
- Doğum kontrol hapı çiçeklere iyi gelir mi?
Doğum kontrol hapını bitki hormonu olarak kullanma oldukça yaygın bir yöntemdir. 3-4 ayda bir bitkinizin toprağına bir adet doğum kontrol hapı bırakarak çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz.
- Çiçeklere Aspirin verilir mi?
Bir aspirinin çeyreğini 1 litre suda iyice eriterek 15 günde bir bitkilerinizin yapraklarına fısfıs yardımı ile uygulayabilirsiniz. Çok abartmadan, ince bir tabaka halinde uygulamanız gerekir. Bitki yapraklarından su akarsa anlayın ki yanlışlık var :) Bu işlem bitkinizin bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.
- Çiçeklere şekerli su verilir mi?
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
- Kuruyan çiçekler nasıl canlanır?
- Çiçeğinizin kuruyan, ölü dallarını kesin. Sararmış olan yapraklarını da makas ile temizleyin. Böylece çiçek bütün gücünü yeniden toparlanmaya verecek ve ölü bölgelere besin aktarmayacaktır.
- Toprağını yalnızca kurumaya başladığında sulayın fakat tamamen kurumasına izin vermeyin.
- Son olarak gübre ile toprağını besleyin. Böylece kendine gelme dönemi hızlanacaktır.
Çiçek Bakarken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Evcil hayvanlar için zararlı olan bitkiler nelerdir?
Bu oldukça önemli bir soru. Canları bize emanet olan evcil hayvanlarımıza bakarken en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan birisi de evde bulunan bitkilerdir. Zira özellikle yaramaz kedicikler ve kuşlar saksıdaki çiçeklerinizi küçük küçük yemeyi severler. Ancak bazı bitkiler var ki evlatlarımız gibi sevdiğimiz evcil hayvanlarımızı zehirleyebilir. Bunlardan bir tanesi hemen hemen her evde bulunan Dracena Massengena! Yetiştirmesi kolay, görünümü güzel çiçeksiz bir bitki olan salonların yeşil güzeli Difenbahya ya da Dieffenbachia, uyku çiçeği olarak da bilinen Süs Yoncası, Siklamen Çiçeği, Kasımpatı, Begonya ve bazı zambak türleri evcil hayvanlar için zararlı olabilmektedir.
- Topraksız çiçek yetiştirilebilir mi?
Bu sorunun cevabı yetiştirmek istediğiniz bitkinin türüne göre değişir. Ancak genel olarak bilinmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan biri bitkinin topraktan beslendiğidir. Toprağa verdiğiniz su ve besini alarak beslenen bitki yaşamını sürdürür. Bu sebeple eğer topraksız bir bitki yetiştirecekseniz ona bazı besin solüsyonları vermelisiniz. Ülkemizde profesyonel olarak bazı sebze ve meyveler, tahıllar gibi ürünler topraksız olarak yetiştirebilmektedir. Ancak ev bitkilerinde bir deneme henüz gerçekleştirilmemiştir.
- Dalı kırılan bitkimi tekrar hayata döndürebilir miyim?
Eğer çiçeğinizin dalı kırıldıysa onu tekrardan hayata döndürebilmek için yeniden köklendirmeniz gerekir. Birçok bitkide işe yarayan suda köklenme yöntemi için:
- Bitkinizin çiçekli kısmını ve yapraklarını dışarıda bırakmak kaydıyla kırılan sapını su dolu bir kaseye ya da kavanoza koyarak bekletin.
- Birkaç günün ardından bitki gözlemleyin ve en az 5 cm kök uzadığında bitki yeniden saksıya dikin.
- Bu noktada kopan kısımdan arda kalan kök de normal bakım ile yeni bitkiye dönüşebilir.
Çiçek bakımı için ihtiyacınız olan her şeyi ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
Sayfanizi cok begendim cooook begendim tesekkurler
Kesinlikle şeker sarımsak dövüp toprağına koymayiniz . Ben yaptım ve 6 saksı cicegim soldu ve öldü bilginize
Çiçeğime yanlışlıkla cok az alkol (rakı) döktüm kokusundan su olmadığını anlayınca hemen su döktüm çiçeğim hediye cok değerli kurur diye cok korkuyorum birsey olur mu lütfen cevap verin ?
Merak etmeyin siz içiyorsanız çiçeğiniz de alkolden etkilenmeyecektir, yıllar önce balıklarımı rakıya alıştırmıştım 1 kaç damla rakı koymadan kesinlikle yem yemiyorlardı . :-)
Sende rakının yanına meze olarak balık yemi yiyordun heralde :)
bitkimin tepesi kırıldı ve o bölge sarardı uzamıyor ama çürümüyorda ne yapamam gerek
Karanfillerimin Çiçek tomurcukları ufak çıkmaya başladı ve içleri çiçeğe dönmeden boşalıyor lütfen yol gösterin
gerçekten müthiş yöntemler
Benim orkidem ve menekşem küçük sineklendi bende sirkeli su yapıp sıktım ancak menekşemin çiçek kısımları öldü ne yapmalıyım canlanması için ve sinekler hala duruyo bunun için ne yapabilirim teşekkürler
Merhabalar arkadaşlar benim annemin saksıda yetiştirdiği çok güzel kokan çiçekleri var ama her ne sebeple oldu bilmiyoruz kokuları bir anda gitti annem çok üzüldü acaba kokuların tekrar gelmesi için bir yöntem varmı bilen arkadaşlar varsa cevap verirse çok teşekkür ederiz
Hakan Uruk sen kafayı yemişsin.
eyvallah cigerim
Çok faydalı gerçekten bayıldım.
Bir miktar sabun ve suyu karıştırarak dik durmayan bitkilerin bir kaç saat içerisinde dik durduğunu görmüştüm komşumun evinde. Ancak şimdi yasak olduğu için çıkıp ona soramıyorum ne kadar su na kadar sabun koyduğunu lütfen yardımcı olurmusunuz. Ne kadar su ne kadar sabun koyacağım?
Salon bitkilerimin toprağında küçük çiyan gördüm ne yapmalıyım eve sararsalar diye çiçekleri balkona attım toprağım köy yerinden gübreli toprak tı alakası olabilir mi saksıları doldururken bişey yoktu ??
Merhaba toprağıma solucan gübresi verdikten sonra böcek ve tırtıl görmeye basladim sözce doğal çözüm var mi
Merhabalar yardiminiza ihtiyacim var. Balkonuma cicek tohumu ektim. 3-4 cm büyüdü. Su anda sanki hicbir kipirdama yok gibi. Daha hizli büyümesi icin ne yapmaliyim. Bu konuda bana yardimci olursanız çok mutlu olurum 🙏🏻
saksidaki gulum soldu yapraklari sarardi ne yapmam lazim