SporMalzeme & Ekipman

Yeni Başlayanlar İçin Kaykay Rehberi ve Kaykay Tavsiyeleri

Küçük yaşlardan itibaren gören herkesin heves ettiği bir açık hava sporu olan kaykay, son dönemde özellikle gençler arasında oldukça popüler hala geldi. Haliyle kaykay ekipmanları ve kaykay çeşitleri hakkında daha çok şey duymaya başladınız. Eğer çocuğunuz veya kendiniz için kaykay almak istiyor ve yeni başlayacağınız için nereden başlayacağınıza dair bir fikriniz yoksa bu yazımız tam size göre!

Temelde tahta parçalarına tekerlek takılarak başlatılan kaykay, günümüzde dünyanın dört bir yanında amatör ve profesyonel olarak yapılan ekstrem bir spor türüdür. Bir denge sporu olarak da adlandırılan kaykayda akrobatik hareketler yapılabildiği için hem adrenalin yüksektir hem de oldukça keyif alınır. Bir spordan ziyade bir yaşam tarzına da dönüşen kaykay hakkında bilmeniz gerekenlere gelin daha yakından bakalım.

Kaykay Çeşitleri Nelerdir?

kaykay çeşitleri nelerdir?
Kaykay almadan önce günümüzde kullanılan kaykay çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır.

Birçok farklı türde üretilse de kaykaylar genel olarak 4 ana gruba ayrılır. Bunlar; klasik kaykay, lonboard, yamba kaykay ve waweboard kaykay modelleridir. Bu kaykay türlerinin her birinin kendine has özellikleri ve kullanım alanları bulunmaktadır.

  • Klasik kaykay: Herkesin kaykay denildiğinde aklına ilk olarak gelen zımparalı modeldir. Parklar ve parkurlarda kullanım için uygundur. Akrobatik hareketler yapılmasına da olana tanır. Fakat uzun yolda kullanmak için pek uygun değildir. Yeterince hızlanamaz ve yorucu bir yolculuk geçirmenize neden olur.
  • Longboard: Son dönemde en popüler kaykay çeşitleri arasında yer alan longboard, klasik modellerden daha uzun bir yapıya sahiptir. Tekerleri daha büyük ve yumuşaktır. Kolay hızlanır ve titreşimlerden çok fazla etkilenmez. Uzun gezintiler için ideal olan bu tür, şehir içi ulaşım aracı olarak da kullanılmaktadır.
  • Yamba kaykay: Klasik modellerden bile daha kısa olan yamba kaykaylar, penneyboard ismiyle de bilinmektedir. Hızlı, dinamik ve oldukça hafif olan bu modelle hız yapabilirsiniz. Şehir içi ulaşım için oldukça ideal olan model, kıvrılarak seyahat etme imkanı sayesinde kalabalık yerler için harika bir seçenektir.
  • Waweboard: Diğer kaykay modellerinin aksine 2 tekerliğe sahip olan waweboard, son zamanların en popüler modelleri arasında yer almaktadır. Ayak zemine temas etmeden kullanılır. Esnek bir yapıya sahip olması nedeniyle dengede tutması biraz daha zordur. Bu modele geçiş yapacaksanız, kendinize biraz zaman tanımalı ve alışma antrenmanları yapmalısınız.

Kaykay Ekipmanları Nelerdir?

Kaykay ekipmanları nelerdir?
Spora başlamadan önce aşağıda yer alan ekipmanlara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Öncelikle kendinize uygun bir board seçimi yapmanız önemlidir. Düşük kaliteli, ağır ve kötü tasarlanmış kaykaylardan uzak durmanız faydalı olacaktır. Profesyonel kaykay modelleri daha uygun tercihlerdir. Seçtiğiniz modelin dingil, tekerlek, rulman ve tahtasının uyumlu ve kaliteli olması gerekir.
  • Başlangıç olarak konkav’ı daja az olan bir tahta ve daha sıkı ayarlı dingile sahip modeller daha uygundur. Ayrıca dingilin tahtadan daha geniş olması işinizi kolaylaştırır. Tekerlek olan olarak ise 52-55 mm tekerler uygundur.
  • Board seçimi kadar önemli olan bir diğer konu, kaykay ayakkabısıdır. İyi bir ayakkabıda şu faktörlere dikkat etmeniz gerekir; dikişler, materyal kullanımı, ağırlığı, yastıklaması ve bağcık koruması. Ağır, hantal ve hareket kısıtlayan modellerden uzak durmalısınız.
  • Son olarak yeni başlayan biri olduğunuz için düşmeye oldukça meyilli olacaksınız. Mutlaka kask, bileklik ve dizlikten oluşan bir set edinmenizi tavsiye ederiz.

Kaykay Nasıl Kullanılır?

Sürüş
Sürmeye başlamadan önce aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz.
  • Yeni başlayan biri olarak fazla tümsek ve çatlak olmayan, pürüzsüz beton bir alanı seçmeniz faydalı olacaktır. Zamanla geliştikçe farklı zemin ve alanlarda kullanıma geçebilirsiniz.
  • Tüm board sporlarında olduğu gibi kaykayda da bir ayağınızın önde diğerinin arkada olmasını gerektirir. Öndeki ayağınızı denge, arkadaki ayağınızı ise itiş gücü olarak kullanmalısınız. Eğer sağ ayağınız önde kayıyorsanız “Goofy”, sol ayağınız önde kayıyorsanız “Regular” olarak tanımlanır. Bu duruşlardan hangisi sizin için daha uygun diye bulmak için deneme-yanılma yöntemini kullanmanız gerekir. Kaykayı kolayca kaymayacağı bir yüzeye (çim veya halı) koyarak üstüne çıkıp deneme yapabilirsiniz.
  • Sürüş için ön ayağınız kaykayın üzerindeyken arka ayağınızla momentum yaratmayı deneyin. Ön ayağınızın kaykayın dingil vidalarının tam üzerinde veya biraz gerisinde olması daha iyi bir itiş yakalamanızı sağlayacaktır. Yeni başlarken korku nedeniyle kısa itişleri dener fakat siz bu eğilimden uzak durarak uzun ve güçlü itişleri denemelisiniz. Bu sırada dizleriniz hafif kırık olmalı, sırtınız ise düz durmalıdır.
  • Sürüşe başladıktan sonra dönüşler en zor kısım gibi gelebilir. Dönüş yapmak için dönmek istediğiniz yöne göre ağırlığınızı bileğinizden öne veya arkaya vermelisiniz. Ne kadar bastırmanız gerektiğini zamanla kendiniz kavramalı ve buna göre ayarlamalar yapmalısınız.
  • Board üzerinde durmanın önündeki en büyük korkulardan biri, durmayı bilmemektir. Kaykayı durdurmak için birçok değişik yöntem kullanabilirsiniz. Yeni başlayanlar için en kolay yöntem, arka ayağınızı kaykaydan indirip kaykayı durdurana kadar ayağınızı hafifçe yere sürtmektir.
  • Son olarak bu sporu yaparken düşmekten korkmamalısınız. Sporun doğasında olan bu eylemi koruma önlemleri alarak atlatabilirsiniz. En büyük problem olan taşların tekere takılması veya ani bir çukur olacağından sürmeye başlamadan önce alanı gözle taramanı faydalı olacaktır.

Tüm spor aktiviteleri için ihtiyacınız olan ekipmanları uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nden sipariş edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir