Kendin Yap (DIY)Kültür & SanatTrend

Japonların Temizlik Kültürü Osouji Nedir, Nasıl Uygulanır?

Yaşam alanlarının düzenli ve temiz olması oldukça önemli bir konudur. Çünkü temiz ve düzenli olmayan bir alan hem hastalıklara davetiye çıkarır hem de zihnen daha kötü hissetmenize neden olur. Fakat bazen alanların büyüklüğü veya küçüklüğü sorun gibi görünebilir. Alan ister küçük ister büyük olsun, yaşam alanlarını temizlemek ve düzenlemek oldukça değerlidir. Batı kültüründe bu genel büyük temizlik genelde bahar aylarında yapılır. Ancak Japonya’da kış aylarında Osouji adı verilen bir temizlik geleneği vardır. Peki, Osouji nedir ve nasıl yapılır?

İlk olarak “Osouji nedir?” sorusunun cevabı ile başlamak iyi olacaktır. Osouji kelimenin tam anlamıyla, büyük temizlik geleneğidir. Heian Dönemi’nde (794-1184) İmparatorluk Kalesi’ni ısıtmak için yanan odunlardan biriken tüm kurumları temizlemek için başlatılmıştır. Yeni yıl için temiz ve ışıltılı bir alan oluşturma ritüeline dönüşen bu etkinlik, zamanla halka yayılmıştır. Temizliğin önemine dair hikayelerle süslenen bu gelenek, Şinto tanrısı Toshigami’nin evin temiz ve arınmış olması için belirli kriterler karşılanmadıkça, o kişinin evini ziyaret edemeyeceği söylenmektedir. Yıllık nimetler ve zenginlikten faydalanmak için temiz ve düzenli olmak oldukça önemlidir. İşte bu gelenek, günümüzde de devam etmektedir.

Osouji Nasıl Yapılır?

Osouji nedir?
Yeni yıla tertemiz girmek için siz de osuiji geleneğini uygulayabilirsiniz.

Yılın sonundan önce gerçekleşen osouji geleneğinde, bir temizlik rutieli gerçekleştirilmektedir. Bu temizlik ritüelinde sadece yaşam alanının temizliği değil ruhsal bir arınma da gerçekleşir. Osuiji için yapılan temizlik aşamaları ise şu şekildedir:

Susuharai: Toz Alma

Osouji  nasıl yapılır?
Yaşam alanındaki her nokta derinlemesine temizlenmelidir.

Osouji geleneğinde ilk aşama toz veya kurumun süpürülmesi anlamına gelen susuharai yapımıdır. Yaşam alanında toz temizliğinin yanı sıra pencere pervazları, ulaşılması zor köşeler, havalandırmalar, kısacası dip köşe detaylı bir toz alma işleminden geçirilmelidir. Düzenli olarak temizlenmeyen alanlar varsa bu alanlara ekstra özen gösterilmesi gerekir. Böylece her alan temizlenirken düzenli hale getirmek için tam anlamıyla hazır olur.  

Toz alma işlemi için mikrofiber bez ve sprey şişesine koyduğunuz suyu kullanabilirsiniz. Farklı bir yöntem olarak tüy – toz alma aparatı ile tozları rahatça alabilirsiniz. Seçim tamamen size kalmış.

Seiri: Organize Etmek

Osouji yöntemleri
Bir alanı düzenleyerek, alanı daha verimli hale getirebilirsiniz.

Yaşam alanının her noktasını temizledikten sonra etrafa bir düzen getirmek gerekir. Bunun için seiri yani eşyaların düzenlenmesi yöntemi kullanılmaktadır. Bir alan kir ve tozdan arınmış olsa bile, tam olarak temizlenmiş sayılmamalıdır. Dağınık bir alanı düzenlemek, gereksiz eşyaları çıkarmak, o alana bir düzen getirmek gerekir. Bunun için organizer kullanabilir, saklama kutularını tercih edebilir veya katlama yöntemleriyle küçük alanlarda büyük etkiler oluşturabilirsiniz.

Osouji sadece evlerle sınırlı bir gelenek değildir. Japonya’da birçok şirket yıl sonundan önce gerçekleşen büyük temizliği gerçekleştirir. Bu temizlik sırasında her çalışan alanların temizlenmesi, tozunun alınması, süpürülmesi ve toplanması işine katılmaktadır. Birlikte bir şeyler yapma ve biz olma bilinci açısından da bu etkinlik oldukça önemlidir.

Yaşam alanları temizlendikten sonra yeni yıl hazırlıkları başlar. Yılbaşı süsleri, özel geleneksel ürünler ve birçok farklı kutlama şekliyle siz de yeni yıla “Merhaba” diyebilirsiniz.

Yeni Yıla Girerken Osouji Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Yaşam alanı
Düzenli ve temiz bir alan, herkesin daha rahat etmesini sağlar.
  • Yaşam alanlarını temizlemek ve düzenlemek, öyle herkesin dört gözle beklediği bir etkinlik değildir. Fakat bir gelenek oluşturarak tüm aile bireyleri veya arkadaşlarınızla temizlik yapmanız, eminiz ki bu işi olduğundan daha eğlenceli hale getirecektir. Hatta zamanla yeni yıl yaklaşırken bu özel etkinliği birçok kişi iple çekecek ve birlikte olmanın tadını doyasıya çıkarmanıza vesile olacaktır.
  • Temizlik, odaklanmak ve zihni boşaltmak için harika bir yöntemdir. Osouji sayesinde yeni yıla girmeden önce geçen yılın tüm kötü düşüncelerini geride bırakabilirsiniz. Yaşam alanınıza düzen getirmeniz ve fazlalıklardan kurtulmanız eminiz ki size iyi gelecektir.
  • Çocuklar için temizlik yapmak veya bir şeyleri düzenlemek eğlenceli değildir. Bu nedenle geleneksel temizlik ritüelini onlara da öğreterek bunu bir aile geleneği haline getirmeniz, onların da temizlik bilinci edinmesine yardımcı olacaktır.
  • Herkes gibi yeni yıl gelirken yeni kararlar almak isteyebilirsiniz. Ne de olsa yeni yıl, yeni siz değil mi? O zaman eski alışkanlıkları bir kenara bırakıp etrafı düzenlemek iyi bir başlangıç olacaktır. Bunu düzenli hale getirerek hayatınızda düzenin değerini kavramanız ise paha biçilemez bir deneyim yaşamanızı sağlar.

Yeni yıl yaklaşırken hayatınızı güzelleştirecek birbirinden güzel ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir