Çiçek Bakımı

Antoryum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Geniş kırmızı çiçekleriyle, iri yapraklarıyla adeta kırmızı elbisesinin içerisinde eteğini tuta tuta dans eden zarif bir İspanyol kadınını çağrıştırır Antoryum Çiçeği. 

Antoryum çiçeğinin latince adı “Anthurium Schott” tur. (Kaynak: tarim.gov.tr – Bitki Çeşitleri Bülteni) Bu çiçeğin bilinen 183 türü vardır. (Meraklısı, Wikipedia.org – Anthurium adresinden ayrıntılara bakabilir.) Gelin antoryum çiçeği nasıl yetiştirilir, çiçeğin bakımı nasıl yapılır hep birlikte öğrenelim.

Antoryum Çiçeği Bakımı

Nemli havayı çok sever Antoryum; tıpkı sahili, deniz havasını seven İspanyol kadını gibi.

Tutkudur Antoryum çiçeğinin anlamı. Hayatını güneşten alır, şayet yaşam alanına güneş sokarsanız, tüm enerji ve neşesini saçar bulunduğu yere, kırmızısı daha da parlar, cazibesi daha da artar. Çok soğuk olmamalıdır bulunduğu yer; yoksa küser, sıcaklığını yaşayabileceği bir ortam arayışındadır hep.

Antoryum Çiçeği
Görsel: easy-gardening.com

Dedik ya ruhunu bir sahil kasabasında yaşayan İspanyol kadınından almıştır diye, ona bu havayı hep hissettirmeniz gerekir. Bu son derece kolaydır, bulunduğu saksıyı, geniş bir tepsiye koyacağınız bol miktarda çakıl taşının üzerine oturtursanız, o kendini evinde hissedecek, cazibesini tüm ortama yayacaktır. Çakıl taşları ortamın nemini otomatik bir biçimde ayarlayacak, Antoryum da kendini güvende hissedecektir.

Onun güneşe ve neme aşık ruhunu güneşten mahrum bırakmamalısınız. Eğer bırakırsanız o zaman çiçek açamaz, size kıpkırmızı yapraklarıyla tutkulu dansını sergileyemez.

Antoryum çiçeği sevgi ve tutku ile beslenir, beğenilmeyi sever. Sizin onu beğendiğinizi ve sevdiğinizi hissettikçe daha da çiçek açacak, ışıltısını daha fazla yayacaktır. Toprağına göstereceğiniz ilgi, haftada bir yapraklarına fışkırtacağınız su, birkaç sevgi sözcüğü ile tüm güzelliğini size verecektir.

Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? Antoryum Nasıl Bir Ortamda Yetiştirilir?
Antoryum Çiçeği bakımı
Görsel: oglesbytc.com

Antoryum bitkisi çok uyumlu bir yapıya sahiptir. Bu çieçk birçok ortama uyum sağlayabilir. Hava akımını sevmez o yüzden ev içi cereyanından korumanız gerekir

Güneş isteği:

  • Güneş, Antoryum için oldukça önemlidir. Güneş görmeden çiçek açamaz. Ancak çok az bile güneş görebilse yeter. Az miktar güneşle bütün yıl kesintisiz çiçek açabilen bir yapısı vardır.
  • Filtrelenmiş güneşi tercih ederler. Özellikle cam kenarında tül perdeden süzülerek gelen güneş benzersiz bir kaynaktır.
  • Kasım ayının bitiminden şubat ayının bitimine kadar geçen 3 aylık süreçte güneşi direkt olarak almalıdır.

Toprak isteği:

  • Antoryum bitkinizin istediği toprak humuslu ve zengindir. Toprak nasıl zenginleştirilir? Çürümüş yapraklar ve dallar ekleyerek, gübreleme yaparak toprağı zenginleştirebilirsiniz.
  • Kalitesiz ve vitaminsiz toprak, bitkiye zarar verecektir.
  • Antoryum için en iyi toprak karışım topraktır. İdeal karışım ise şu şekilde olmalıdır;
Antoryum Çiçeği Hakkında
Görsel: myflowerspicture.com

2 ölçü iyi bahçe toprağı + 2 ölçü ponza taşı + 1 ölçü sığır gübresi + 1 ölçü yaprak çürüntüsü + 1 ölçü kestane toprağı

(Meraklısına, Çiçek Sepeti – Antoryum Bakımı)

  • Antoryum çiçeğinin toprağını ve saksısını değiştirmek için ilkbahar aylarını beklemelisiniz. Besinli toprağı en az bir boy büyük bir saksıya ekleyerek, bitki saksısı değiştirilmelidir.

Su isteği:

  • Antoryum bitkinizi kireçsiz su ile sulamalısınız.
  • Suyunuzun çok sıcak veya soğuk olmaması gerekir, oda sıcaklığında su kullanılmalıdır.
  • Toprağın nemli kalmasına özen gösterin, elinizle nemi kontrol edip gerektiği zaman yeniden sulayabilirsiniz.
  • Bitkinizi suladıktan sonra saksının altına akan suyu toprağın geri emmemesi gerekir.
  • Fazla sulama yapraklarda ve kökler çürümelere sebep olurken yeteri kadar sulamama da kök ve yapraklara hayati zararlar verir.
  • Antoryum bitkisi su sever, ancak fazla sulama bitkinin köklerini çürütecektir ve onun yaşamasını engelleyecektir.

Yeterli güneş alan Antoryum, eğer toprağı ile de iyi beslenirse büyük çiçekli olur ve çiçeksiz kalmaz.

Antoryum Çiçeği Sıcaklık ve Nem İsteği

Antoryum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir
Görsel: pixabay.com

Sıcaklık ve nem isteği:

  • Doğu cephesine bakan pencere önünde, nemli ve havadar ortamlarda yaşamayı sever.
  • Kış mevsiminde eğer ev iyi ısıtılıyorsa gelişimi devam edecektir.
  • Hızlı büyüyebileceği en düşük sıcaklık geceleri 20 derece, gündüzleri ise en yüksek 28 derecedir. Isı düştükçe, büyüme hızı yavaşlayacaktır.
  • Hava sıcaklığı 32 derecenin üzerine çıktığında, eğer nem de artıyorsa bitki gelişimine devam edebilir ancak nem artmıyorsa çiçeklerde ve yapraklarda deformasyon meydana gelir.
  • Antoryum için nem hayati derecede önemlidir.

0 derecenin altına inen hava koşullarında Antoryum yaşayamaz.

Antoryum bitkinizi birkaç senede  bir dinlendirmeniz önerilir. Dinlendirme şöyle yapılmalıdır. Ortalama 8-10 derece ısıda, güneş almayan ancak karanlık da olmayan bir odada su vermeden bekletilmelidir. Toprağın suyu neredeyse yarı yarıya indiği zaman sulanmalıdır. Bekleme süresi kasım ayının ortasından ocak ayının ortasına kadar sürebilir.

Kırmızı Antoryum Çiçeği
Görsel: costafarms.com

Antoryum Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Eğer Antoryum bitkiniz köklerinden yavru veriyorsa, bunları haziran ayının ortasından sonra, başka bir saksının içerisine dikebilirsiniz. Yeni bitkiniz kısa zamanda kök verecek ve çiçek açacaktır. Eğer yavrulama yok ise, yazın havalar ısınmaya başladığı zaman, uzamış olan gövdenin saksıya yakın bir noktasından kesin. aynı şekilde iki bitki de kısa sürede kendini toparlayacaktır. Antoryum tohumu ile üretilen bitkiden, aynı verimi almak sıkıntılıdır. Bu sebeple çok önerilmez.

Antoryum Çiçeği Hastalıkları Nelerdir?

Antoryum, pencereleri her daim kapalı bir yerde yaşıyorsa, mantar hastalıkları meydana gelebilir. Yapraklara su fısfıslamak çok abartılırsa da aynı sıkıntılar olabilir. En sık rastlanan rahatsızlıkları; yaprak çürümesi ve çiçek açmamadır. Eğer günde 3-4 saat kadar antoryumunuzu güneşlendirirseniz, bir çok sorunu öncesinden engellemiş olursunuz.

Eğer bitkiniz hasta ise diğer bitkilerle temasta tutmalısınız.

Antoryum Nasıl Çiçek Açtırılır?

Bu çiçeğin en büyük doktoru güneştir. Bitkinizi yeteri kadar güneşlendirmelisiniz. Güneş ile yeteri kadar ısınan yapraklar ve toprak, antoryumun yıl boyunca çiçek açmasını sağlar.

Evinizin havasını değiştirecek birbirinden güzel bitkiyi ÇiçekSepeti‘nin Çiçek kategorisinde bulabilirsiniz!

İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Antoryum çiceğimin yapraklarından ve çiçeğin den su damlıyor neden oluyor ne yapmam gerekiyor?

  2. Yaprakları kahverengilesiyorsa çok su vermişsinizdir arkadaşlar tamamen kuruyunca su vermek lazım. Ben ondan kurtardım ama şimdide kırmızı çiçekleri biraz soldu 😔😥

  3. Antoryum çiceğim yaprakları boynunu büktü ve kurumaya başladı. Yeşil yaprakları ise aralarından kahverengi lesmeye başladı ne yapmalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir