TariflerPratik Tarifler

10 Dakikada Hazırlayabileceğiniz Pratik Mezeler

Yeni tarifler denemek ve farklı tatlar ortaya çıkarmak ustalık isteyen bir konudur. Bu nedenle herkes çok iyi yemek yapamayabilir veya yapmak için gerekli zamanı ayıramayabilir. Fakat herkesin kolaylıkla yapabileceği harika şeyler var; mezeler… Herkes bilir ki meze, sofranın en güzel ve en keyif veren ürünüdür. Çünkü enfes malzemeler, oldukça basit bir şekilde bir araya gelir ve damakta unutulması zor tatlar bırakır. Bu nedenle ana yemek kadar önemlidir. Ayrıca yapımı için öyle saatler harcamaya da gerek yoktur. 10 dakika içerisinde harika pratik mezeler yapabilirsiniz. Nasıl mı? Cevabı yazımızda!

Sofrayı zengin gösteren, maliyeti ucuz, yapımı kolay ve ana yemekler öncesi herkesi mutlu eden mezeler, Türk mutfağının önemli bir parçasıdır. Doğu bölgesinden batı bölgesine kadar uzanan farklı bir sürü meze sofralarda yer bulur. Hatta bazen öyle anlar olur ki ana yemek gelmeden meze ile karnınızı doyurursunuz çünkü bu tatlara hayır demek çok ama çok zordur.

Yapımı Pratik Mezeler

Şimdi gelin yapımı oldukça olan pratik mezeler hakkında biraz bilgi verelim ve nasıl yapabileceğinizi anlatalım.

1-) Tahinli Tarator

pratik mezeler - tahinli tarator
Lezzetli ve oldukça pratik; tahinli tarator.
Görsel kaynak: Pinterest

Meze denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan tarator, tahinli haliyle bir başka güzeldir. Sofraları şenlendirecek bu harika lezzetin yapımı ise oldukça basittir.

Malzemeler: 1 su bardağı tahin, 3 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 adet limon, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kimyon, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, maydanoz ve tuz.

Hazırlanışı:

  • Derin bir kap alın ve içerisine süzme yoğurt, tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, tuz, kıyılmış maydanoz ve zeytinyağını ekleyin.
  • Tüm malzemeleri macuna benzeyen bir kıvama gelene kadar karıştırın. Kıvama geldikten sonra servis edeceğiniz tabağa alın ve düz bir şekilde tabağa taratoru yayın.
  • Üzerinde biraz zeytinyağı gezdirin ve az pul biber ilave edin. Tarator hazır.

2-) Acılı Ezme

pratik mezeler -acılı ezme
Acılı ezme, en sevilen mezeler arasında yer almaktadır.  
Görsel kaynak: Pinterest

Acı olmadan olmaz diyenlerin favorisi olan acılı ezme, enfes tadıyla sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Rengi, dokusu ve tadıyla sizi büyüleyecek bu lezzetin yapımında dikkat etmeniz gereken konu ise baharatların tam ölçüsünde olması…

Malzemeler: 4 adet domates, 3 adet yeşil sivri biber, 6 adet taze yeşil soğan, 3 diş sarımsak, ½ demet maydanoz, 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı nane ve tuz.

Hazırlanışı:

  • Bir kap içerisinde biber salçası, taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve baharatları karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Bu karışımdaki malzemelerin iyice karışmış olması önemlidir.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve 4 eşit parçaya bölün. Sonra içindeki çekirdekleri çıkarın ve küçük küçük doğrayın.
  • Yeşil sivri biberleri ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalar şeklinde doğrayın. Bol suda yıkadığınız maydanozları ve taze soğanları ince ince kıyın. Sonrasında sarımsakları da aynı şekilde küçük parçalar haline getirin. (Dilerseniz sarımsak rendesi ile rendeleyebilirsiniz.)
  • Son adım olarak tüm malzemeleri salçalı karışıma ekleyin ve tuz, nane ve kırmızı biber ile birlikte karıştırın. İster bir süre buzdolabında bekleterek soğuk isterseniz de taze olarak servis edebilirsiniz.

3-) Haydari

pratik mezeler - haydari
Meze sofralarının baş tacı; haydari.
Görsel kaynak: Pinterest

Mezeler arasında özel bir yeri olan haydari, süzme yoğurt ve peynirin başrolde olduğu harika bir lezzet. Birçok farklı versiyonu bulunan bu lezzetin size klasik versiyonunu anlatacağız.

Malzemeler: 200-250 gram süzme yoğurt, 50 gram beyaz peynir, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 4-5 dal dereotu, 1/3 çay bardağı çekilmiş ceviz içi, tuz.

Hazırlanışı:

  • Küçük bir tava içine zeytinyağını alın ve ceviz içinin ekleyin. 2-3 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın ve soğuması için bekletin.
  • Sarımsakları ezerek püre haline getirin. Aynı işlemi beyaz peynire de uygulayın. Sonrasında dereotunu ince ince doğrayıp peynirle karıştırın.
  • Tüm malzemeleri bir kap içerisine alın ve bir kaşık veya çırpıcı ile iyice karıştırın. Üzerine ince kıyılmış dereotu ekleyerek servis edin.

4-) Paşa Mezesi

pratik mezeler - paşa mezesi
Sofraya farklı bir lezzet katmak isteyenler için harika bir tarif; paşa mezesi.
Görsel kaynak: Pinterest

Pratik olduğu kadar lezzetli de olan paşa mezesi; süzme yoğurt, peynir ve cevizin bir arada olduğu harika bir tat. Uzun süre saklanabilmesi ise onu diğer mezelerden ayıran bir özellik.

Malzemeler: ½ çay bardağı zeytinyağı, ½ su bardağı ceviz içi, 200 gram beyaz peynir, 1 kaşık pul biber, 1 kaşık kekik, 50 gram tulum peyniri, 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 diş sarımsak.

Hazırlanışı:

  • Bir kap içerisine peynirleri alın ve çatal yardımıyla iyice ezin. Püre haline gelen peynirlerin üzerine yağı ve baharatları ekleyin. Güzelce karıştırın.
  • Sarımsağı olabildiğince ince doğrayın ve ceviz içi ile yoğurdu karıştırıp sarımsağı içine ekleyin.
  • Son olarak tüm malzemeleri birbiriyle karıştırın ve homojen sürülebilir bir kıvam elde edin. Dilerseniz üzerine hafif zeytinyağı gezdirebilir veya ay çekirdeği içi serpiştirebilirsiniz.

5-) Muhammara

muhammara
Muhammara, ekmeğe sürülerek veya içecekle birlikte tüketilir.
Görsel kaynak: Pinterest

Evde her zaman bulunabilen malzemelerle yapılan muhammara, tadına doyum olmayan bir lezzet. Meze sofralarında da her zaman kendine yer bulan bu özel tarifi yapmak için hiç vakit kaybetmeyin.

Malzemeler: 1/3 su bardağı ekmek içi, 6 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay bardağı ceviz içi, 1 yemek kaşığı tahin, 1 diş sarımsak, toz kırmızı biber, kimyon, pul biber, sumak ve tuz.

Hazırlanışı:

  • Ekmek içini rondo kabına alın ve ufak hale getirin. Aynı işlemi ceviz içi içinde uygulayın.
  • Sarımsağın kabuklarını soyun ve ezin. Biber salçasını bir kap içerisine alın ve ekmek içini ovalayarak içine döküp karıştırın.
  • Tahin, sarımsak ve diğer baharatları ekleyin. Bir tatlı kaşığı kadar tuz atın ve karıştırın. Son olarak zeytinyağını da ekleyin ve yumuşak bir doku elde edin.
  • İsterseniz üzerine maydanoz kıyabilir veya ceviz içi serpiştirebilirsiniz.  

6-) Peynirli Kırmızı Biber

peynirli kırmızı biber
Peynirli kırmızı biber mezesi, halk arasında yağ biberi olarak da bilinir.
Görsel kaynak: Pinterest

Kırmızı kapya biber ile beyaz peynir birlikte yenildiğinde bile güzel… Bir de siz bu ikiliyi doğru malzemelerle bir araya geldiğinde görün. Pratik mezeler listemizde son sırada olan peynirli kırmızı biberli meze, yeni favoriniz olacak.

Malzemeler: 3 adet kapya kırmızı biber, 150 gram beyaz peynir, 1.5 yemek kaşığı çörek otu, 7 yemek kaşığı zeytinyağı, ½ limon suyu, 0.5 litre sıvı yağ, dereotu.

Hazırlanışı:

  • Kırmızı biberleri yıkayıp kuruladıktan sonra içindeki tohumları bibere zarar vermeden çıkarın. Tava içerisine yağ alın ve iyice kızmasını bekleyin. Biberleri kızgın yağda çevirerek kızartın ve tavadan aldıktan sonra ılımasını bekleyip kabuklarını soyun.
  • Peynir, dereotu, çörek otu ve zeytinyağını bir kaseye alın ve güzelce ezerek karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla biberlerin içini doldurun.
  • Doldurduğunuz biberleri bıçak yardımıyla dilimleyin ve servis tabağına alın. Üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Afiyet olsun.

Pratik mezeler ve diğer tüm tarifler için ihtiyacınız olan gerekli malzemeleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Üstelik market fiyatına dakikalar içerisinde kapınıza kadar gelir… Hemen sipariş oluşturarak ilk siparişinize özel fırsatlardan yararlanın, hem siz hem sevdikleriniz mutlu olsun!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir