Çiçek BakımıTrend

Topraksız Tarım Nedir, Nasıl Yapılır?

Tarım, geçmişten bugüne en önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur. Toprağa bağlı olarak yapılan tarım zamanla gelişip farklılaşarak bugün topraksız olarak da yapılabilir hale gelmiştir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte topraksız tarım imkanı ortaya çıkmıştır. Siz de topraksız tarım nedir, bunu nasıl deneyebilirim diye merak ediyorsanız yazımızın detaylarını okuyabilirsiniz!

Son zamanlarda yaygınlaşan bitki yetiştirme yöntemlerinden biri de topraksız tarımdır. Çeşitli avantajları olan bu yeni yöntemde sürece daha çok dahil olarak üretim yapabilirsiniz. Aeroponik, hidroponik ve akuaponik sistemler olarak üçe ayrılan bu yeni tarım sistemi siz de deneyebilirsiniz!

Topraksız Tarım Nedir?

Tarımla ilgili bilinen bir gerçek vardır: Bitki, topraktan ve sudan aldığı besinler ile büyür. O zaman topraksız tarım nasıl olur dediğinizi duyar gibiyiz! Toprak tarımda, bitki topraktan ve sudan alacağı besini, özel olarak hazırlanmış besin solüsyonlarından alıyor. Böylece gelişmesini tıpkı topraktaki gibi tamamlayabiliyor. Yıllar içinde toprakta biriken atık, tarım ilacı miktarı ve daha pek çok etken dolayısıyla topraklarda verimsizleşme olduğu için bu yeni sistem, zahmeti biraz daha ortadan kaldırıyor. Yatay ve dikey olarak uygulayabileceğiniz topraksız tarım sistemlerinde çeşitli bitkiler, sebzeler yetiştirmeniz mümkün. Hem emekten hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlayan bu sistem sayesinde daha kolay şekilde üretim yapabilirsiniz. Verimli ve sağlıklı çeşitli topraksız tarım yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Hangi Sistemler ile Topraksız Tarım Yapabilirsiniz?

Üç farklı sistemi kullanarak bu tarım yöntemini deneyebilirsiniz: Hdiroponik, Aeroponik ve Akuaponik. Yaygın olarak tercih edilen ve sizin de kolayca deneyebileceğiniz yöntemler bu şekildedir. Peki bu sistemlerin çalışma şekli nasıldır, şimdi detaylıca inceleyim!

Hidroponik Sistem

İlk keşfedilen ve denenen topraksız tarım yöntemi, hidroponik yöntem. Bu sistemin temeli, su. Sulu üretim de diyebileceğimiz hidroponik sistemde herhangi bir katı ortam olmadan sebze ve meyveler yetiştirmeniz mümkün.

Topraksız tarım
Hidroponik Sistem Toprak Olmadan Bitki Yetiştirin

Bu sistemde toprak olmadığı için bitkinin alması gereken destekleyici ürünleri suya eklemeniz gerekiyor. Köklerin altında kalan ince su tabakasına zaman zaman sıvı gübre ekleyerek bitkilerin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Hidroponik sistemde ayrıca agregat adı verilen bir diğer yöntemi de kullanabilirsiniz. Agregat yönteminde ise bitkiyi; torf, ağaç kabuğu ve talaş gibi maddelerin bir arada bulunduğu karışımlara ekebilirsiniz. Bu maddelerin besin ihtiyacı olmadığı için sürekli olarak karışımı beslemeniz de gerekmez. Bu yöntemi kullanarak marul, çilek, salatalık, domates, fasulye, karpuz, kavun, dolmalık biber, kekik, ıspanak ve nane gibi bitkileri kolayca yetiştirebilirsiniz.

Aeroponik Sitem

Kullanabileceğiniz bir diğer yöntem, aeroponik yöntem. Bu yöntemde ise bitkiler su ile değil hava ile yetişiyor. Havayla üretim tekniği diyebileceğimiz aeroponik yöntemde bitkiler genellikle askıda kalıyor. Köklerin çıplak olduğu sistemde bitkinin ihtiyacı olan besin, köklere damlatma ya da püskürtme ile verilebiliyor.

Topraksız tarım
Bitki Yetiştirmenin Yeni Hali: Aeroponik Sistem

Aeroponik sistemde hem yatay hem dikey yetiştirme yapılıyor. Askı gibi bir alana yerleştirebileceğiniz bitkilerin kökleri kapalı ya da yarı kapalı bir ortamda oluyor ve püskürtme yöntemi sayesinde bitkinin köklerine besinle buluşuyor. Sıklıkla yatay modeller kullanılmış olsa da artık dikey modeller de oldukça yaygın. Sis pompaları ile kurulan aeroponik sistemi genellikle yeşillikler için kullanabilirsiniz.

Akuaponik Sistem

Topraksız tarımı su ile birleştiren son sistem, akuaponik sistem. Akuaponik sistemde balıklar ve bitkiler için ideal olan bir sistem amaçlanıyor. Bu sistemde iki ana kısım var: Balıkların yetiştiği akuakültür kısmı ve hidroponik kısım.

Topraksız tarım
Toprak Olmadan Tarım Olur Mu? Akuaponik Sistemi Deneyebilirsiniz!

Hem balıkların hem bitkilerin yaşayabileceği bu sistemde bitkilere akuakültürdeki su, borular yardımıyla aktarılıyor. Böylece bitki sistemindeki gerekli azot döngüsü sağlanıyor. Bu sistemde kökler ya tamamen açıkta kalıyor ya da köklerin yarısı talaş, ağaç kabuğu gibi malzemelerle kapatılıyor. Bitkiler, akuaponik sistemde bolca güneş ışığına ihtiyaç duyuyor.

Siz de evde ya da bahçenizde toprak kullanmadan tarım yapmak istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu sistemlere uygun setleri satın alarak evinizde kolayca marul, soğan, çiçek, sarımsak, reyhan, domates, biber gibi meyve ve sebzeleri yetiştirebilirsiniz!

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir