Ömrü Boyunca Sadece Bir Kere Çiçek Açan Bitki: Agave
Kimi bitkiler yılda birkaç defa çiçek açar kimileri yalnızca bir defa. Kimi bir yıl boyunca çiçek açarken kimi bir yıl hasret bırakır çiçeklerine. Bir de Agave bitkisi var ki, tüm ömrü boyunca yalnızca bir defa çiçek açar. Belki 40 sene belki de 100 sene sonra… Bu yazımızda, ömrü boyunca bir kez çiçek açan bu bitkiyi daha yakından tanıyacağız.
Çiçeklerden öğreneceğimiz çok şey var; diğer tohumlarla aynı anda filizlenme ve çiçek vermelerinden uyumu, her çiçeğin kendi toprağını sahiplenmesinden denge ve aidiyeti, çiçeklenme, meyve verme ve uykuya dalma senkronlarından zamanlama ve sıcak, soğuk demeden şartlara kafa tutmalarından mücadeleyi… Bazı bitkiler de vardır topraksız bile yaşar; tillandsia gibi bazıları ise bize sabrı öğretir. İşte Avage bitkisi de o çiçeklerden biri.
Türkçe’de sabır otu veya sabır olarak adlandırılmış Agave bitkisi Agavaceae familyasından geliyor. Sabırgiller olarak bilinen bu familyanın en ünlü üyesi Yucca bitkisi. Peki nedir bu bitkiye bu kadar derin bir anlam yüklenmesinin sebebi?
Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan bu bitki, ortalama 60 ila 100 sene arasında değişen ömrü boyunca yalnızca bir kere çiçek açıyor. Bu bitkiyi yetiştiren bazı kimseler, bitkinin çiçek açtığını göremiyorlar bile. Kimisi ona bu sebeple yüzyıl bitkisi diyor.
Temmuz ayında Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 10 metre uzunluğunda çiçek açan Agave bitkisi, sabrın sonunda gelecek ödülün ne kadar büyük olacağını anlatıyor insanlara.
Agavenin yetiştiği yerler Orta Amerika ve Meksika. Ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişebilme imkanına sahip. Agave ve Littaea olmak üzere iki alt grubu olan bitkinin yaklaşık 300 türü var.
Meksika’da tekila üretimi yapılan mavi agave, bu bitkinin en popüler türlerinden biridir.
Bitkinin bakımı hayli kolay. Bir kaktüs türü gibi çok su ihtiyacı hissetmiyor. Bahçenizde bulunan bir Agaveyi ayda bir kez bile sulamanız onun için yeterli.
Agave’nin boyu 50-60 cm civarında ancak az önce bahsettiğimiz gibi 10 metre boyunda çiçek açabiliyor. Kaktüs formuna benzeyen yapısı sebebi ile çok fazla su istemeyen bu bitki, tropikal hava koşullarından hoşlanıyor. Tekstilden liköre farklı alanlarda kullanılan Agave’nin çekirdeğinin öz suyundan agave şurubu elde ediliyor.
Agave Kullanımı ve Faydaları
Agave genellikle şurup olarak kullanılır. Bilhassa Mehmet Öz’ün popülaritesini artırdığı bu şurup, Amerika ve Avrupa’da çok popülerdir. Birçok kişi ve kurum tatlandırıcı olarak Agave şurubu kullanmaya başlamıştır.
Birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanılan Agave şurubu, beyaz şekerden %25 daha fazla şeker barındırıyor bünyesinde. Şeker hastaları için bu sebeple daha tercih edilir bir gıda. Şekere kıyaslandığında daha az glikoz ve bol miktarda fruktoz içerir.
Agave şurubu aynı zamanda mayalanmayı da hızlandırıyor. Bu sebeple tatlılarda da tercih ediliyor.
Ayrıca bir şifa kaynağı olan Agave şurubu, cilt enfeksiyonlarına ve iltihaplanmaya da iyi geliyor. Agave’nin genel olarak bir ilaç olarak kullanıldığı zaman birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki üzerinde yapılan bazı çalışmalar kanserli hücrelerin gelişimini durdurduğunu ve mikropları azalttığını belirlemiştir.
Agave’nin tokluk hissi verdiği bilinir. Bu özelliği sebebi ile kilo vermeye yardımcı olur. Besin emilimini artırır ve kolestrolü düşürür.
Agave’nin bol miktarda lif içerdiği ve bu sebeple bağırsak problemlerinin giderilmesinde aktif rol oynar. Eğer kabızlık ve benzeri sorunlar yaşıyorsanız, çay veya kahvenize damlatacağınız birkaç damla Agave şurubu size çok iyi gelecektir.
ŞuruP tüketilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da vardır. Öncelikle her ne kadar sağlıklı ve doğal bir şeker içeriyor olsa da şeker şekerdir. Bu yüzden uzun süreli kullanım sonrasında kilo alımı kaçınılmaz olacaktır.
Bir çöl bitkisi olması sebebi ile bazı kimselerde alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir.
Agave Nasıl Çoğaltılır?
Agave bitkisini çoğaltılmak son derece kolaydır. Mevcut olan bitkinizden birçok bitki elde edebilirsiniz. Yapmanız gereken şey yalnızca taze bir yaprağını kesmek ve toprağın altına gömmektir. (Çok derine gömmenize gerek yok, yüzeye yakın olması gerek.) Ardından bu toprağı sulayıp yaklaşık 3 ay kadar bekleyin. Topraktan çıkan filizler sonrasında yeni bitkiniz hazır olacaktır.
İlginizi çekebilecek yazılar: