Çiçek Bakımı

Sonbaharın Yıldızı: Aster

Yıldızpatı olarak da bilinen Aster çiçeği nasıl bakılır? Anlamı nedir? Faydaları nelerdir? Aradığınız bütün soruların yanıtları bu yazıda!

Sonbahar ile birlikte doğa yazın cıvıl cıvıl renklerini kahve tonlarına bırakıyor. Yapraklar sararıyor, dökülüyor… Çiçekler kış uykularına hazırlanıyor. Sonbaharın kendine has bir güzelliği olan bu hüzünlü sezon finaline başkaldıran çiçek olan aster ise en güzel renklerini bu günler için saklıyor!

Rengarenk çiçekleri ile tüm rakiplerinin piyasadan uzaklaşmasını bekleyen aster, sonbahara renk katan güzeller güzeli bir bitki.

Asteraceae yani Papatyagiller familyasından gelen Aster, yaklaşık 600 farklı türde doğaya yayılmıştır. 1731 yılında Çin’den Avrupa’ya getirildiği bilinmektedir. Yaşam alanı geniş olan bu bitkinin çiçek başları yıldız şeklindedir ve adı, Yunanca’da yıldız anlamına gelen astéri kelimesinden türemiştir.

Aster Çiçeği
Aster Çiçeği, Görsel Kaynak: HGTV

Dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer alan, rengarenk çiçekli aster 50-60 cm kadar boylanabilen, saksıda yetiştirilmeye uygun bir çiçektir. Çiçek renkleri beyaz, kırmızı, pembe, mavi ve leylak rengi tonlarındadır. Tek yıllık ve çok yıllık olarak iki ayrı gruba ayrılabilirler. Tek yıllık olanlar çiçek aranjmanlarında da gördüğümüz, yaz ortasından sonbahar ortasına kadar çiçeklenen asterlerdir. Bunlara Çin Asterleri de denir. Çok yıllık olanlar ise Michaelmas Asterleri olarak da adlandırılan, yaprak dökme zamanına kadar çiçek açmaya devam eden ve 180 cm’e kadar boylanabilen asterlerdir.

Aster Çiçeği Anlamı

Aster çiçeği sabrın, sadakatin ve zerafetin simgelendiği çiçeklerden biridir. Verdiğiniz kişiye göre anlamı değişen bu çiçeği tüm sevdiklerinize gönderebilirsiniz.

Aster Çiçeği
Aster Çiçeği, Görsel Kaynak: veseys

Aster çiçeği hikayesi de Antik Roma’ya dayanır. Aslında birçok rivayet vardır bu çiçeğin hikayesi ile ilgili. Ancak biz en bilinen efsaneye yer verelim istedik.

Efsane bu ya Jüpiter savaşan insanları yok etmek ister. Bunun için de yeryüzüne taş koymaya karar verir. Onun bu planına göklerin kızı Astraea dünyaya doğru bakıp da yıldızları göremeyince çok üzülür. Ardından gözyaşlarının damladığı yerlerde aster çiçekleri açmaya başlar. En nihayetinde bu çiçekler gerçek birer yıldız haline evrilirler.

Eylül ayının ve başak burcunun çiçeği olarak da bilinen aster tarih boyunca bütün ülkelerde popüler olmuştur.

Aster çiçeği nasıl bakılır?

Yıldızpatı çiçeği bakımı çok zor değildir. Bu güzel görünümün ardında aslında çok da nazlı olmayan bir bitki yatıyor. Bahçede ve saksılar içerisinde evlerde yetiştirilebilen, bahçelerde bilhassa yolların kenarlarına renkli çitler olarak yer verilen asterin bakım tüyoları ise şöyle:

  • Aster çiçeği güneşi seven bir bitkidir. Bilhassa sabah güneşi gelişimi üzerinde önemi büyüktür. Bununla birlikte öğleden sonra gelen hafif gölgeli güneşi de pek sever.
  • Aster her türlü toprakta yetişebilir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere çok nazlı bir çiçek değildir. Ancak serin ve kireçli toprakları daha çok sever.
  • Aster toprağı havadar olmalıdır. Hava alan toprakta büyüme hızı gözle görülür şekilde farklılık gösterir. Ayda bir kere toprağını havalandırmanız önerilir.
mavi aster
Görsel Kaynak: dengarden
  • Aster çiçeğine sulama yapılırken toprak gözlemlenmelidir. Toprağın ihtiyacı göz önünde bulundurulmalı ve toprak kurudukça su verilmelidir. Aynı zamanda toprak nemli kalmamalıdır.
  • Sulama toprağın isteğine göre yapılmalıdır ancak çiçek açma zamanında ve yaz aylarında sulama artırılmalıdır.
  • Nem oranı aster için orta seviye önem taşıyan bir etkendir. Önerilen nem oranı ise %25’tir.
  • Bitkinin kuruyan yaprakları, çiçek üzerindeki fazla yaprak ve tomurcuklar temizlenmelidir. Bu sayede çiçeğiniz çok uzun süre güzelliğini koruyabilir.
  • Aster budama isteyen bir bitkidir. Doğru budama ile uzun boylu sapları ve büyük çiçekleri olur. Budama için kış mevsimi beklenebilir.
  • Aster çiçeği fidesi uygun boyutlara geldiğinde yarısı budanarak saksıya alınabilir. Bilhassa filiz halindeyken budaması mutlaka yapılmalıdır. Bu sayede bol çiçeklenebilir.
  • Kış aylarında bitki soğuktan korunmalıdır. Gerekiyorsa iyice budanıp üzeri örtülmelidir. Dona dayanıklı bitkilerden olan asterin bazı türleri daha hassastır. Bu sebeple riske atılmamalı ve bitki soğuktan muhafaza edilmelidir.

Aster Nasıl Çoğaltılır?

Yıldızpatı çiçeğinin çoğaltılması için farklı yöntemler tercih edilebilir. Yaz aylarında çelikle çoğaltma ilk bahar aylarında ise ayırma yöntemi ile çoğaltma tercih edilebilir. Çiçek nasıl çoğaltılır? diye merak ediyorsanız Çiçek Nasıl Çoğaltılır? Çiçek Çoğaltma Yöntemleri yazımıza göz atmanızı öneririz.

Eğer tohumla üretmek isterseniz tohum kasalarına attığınız tohumların üzerine hafifçe bastırın ve üzerine toprak katmanı dökmeyin. Bir buçuk ayın ardından taze fidelerinizi alarak şaşırtabilir ve saksılara ekebilirsiniz.

Aster papatyasını tohumdan saksı içerisinde yetiştirmek istiyorsanız torf ve toprak karışımınızı saksılara doldurun ve maksimum 1 cm derine tohumlarınızı yerleştirin. Elinizle hafifçe bastırarak tohumların yerleşmesini sağlayın ancak çok sert davranmayın.

Genç asterleri dikmek için en iyi zaman ilkbaharın ortalarından sonlarına kadar olan zaman dilimidir.

Kırmızı Aster
Kırmızı Aster, Görsel Kaynak: Pinterest

Aster fidesini ekmeden önce toprağı ve ortamı buna hazırlamanız gerekiyor. İlk yapmanız gereken -eğer bahçeye ekecekseniz- uygun bir alan bulmak. Sabah güneşini bolca alabileceği ancak öğleden sonraları kısmı gölgede kalabileceği bir yer seçmelisiniz.

Ardından drenajı iyi sağlanmış bir toprak seçin. Toprağınızı nemledirin ve bolca kompost karıştırarak toprağı ekime hazırlayın. Evdeki malzemeler ile nasıl kompost hazırlanabileceğini sizler ile daha önceki yazılarımızda paylaşmıştık. Ev Bitkileriniz İçin Doğal Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyerek bitkileriniz için besince zengin ve doğal gübreler nasıl yapılır bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tüm bu hazırlığın ardından fidenizi toprağa ekebilir, can suyunu verebilirsiniz.

Aster

Aster, Görsel Kaynak: Gfycat

Aster güzel görünümünün yanısıra son derece faydalı da bir bitkidir. Arıların ve kelebeklerin sevdikleri çiçeklerden olan aster, doğanın dengesinin korunması için de yararlıdır.

Yıldızpatı Çiçeği Faydaları

Yıldız çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. Bitki ilk keşfedildiği andan itibaren tıbbi amaçlı kullanılmıştır. Eski Yunan ve Roma zamanında bitkiden elde edilen merhem ile kuduz köpek ısırıkları tedavi edilmiş ve kötü ruhlardan uzak tuttuğuna ve kulak ağrısına iyi geldiğine inanılırmış. Bazı kaynaklarda yazan bilgilere göre kızılderili kabileler bilinci yeniden canlandırmak, zihinsel hastalıklar, burun kanaması, baş ağrıları ve burun tıkanıklığı için kurutulmuş çiçekleri yakarlarmış, aster de bu kurutulup yakılan çiçek türlerinden biriymiş.

Günümüzde yıldızpatı çayı soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıkları gidermek için kullanılır. Gaz ve mide ağrıları için de faydalı olduğu bilinmekte.

Önemli not: Yıldızpatı bitkisini tıbbi amaçla kullanmadan ve tüketmeden önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onay almalısınız.

İlginizi çekebilecek başka çiçek bakımı yazıları:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir