Çiçek Bakımı

Glayöl Çiçeği Özellikleri, Bakımı ve Yetiştirilmesi

Kimine göre glayör kimine göre glayöl çiçeğidir onu adı. Ağustos ayına en çok yakışan bu çiçek nasıl yetiştirilir? Özellikleri nelerdir? Merak ettiğiniz her şey bu yazıda!

Glayöl çiçeği hakkında bilgi vermeye önce adından başlayalım. Gladiolus yani Türkçesi ile Gladyatör kelimesinden geliyor Glayöl ismi. Zarif, narin ancak bir o kadar da güçlü yaprakları ile adeta bir kılıç şeklini andırdığı için bir gladyatör kılıcına benzetilen bu çiçeğe bu isim uygun görülmüş.

Güçlü yapraklarının arasından en görkemli hali ile çıkan renkli çiçekleri ile Ağustos ayına ve yaz mevsimine çok yakışan Glayöl çiçeği anlamı ise sağlam, içten duygulardır. Güçlü karakteri, sadakat duygusunu, samimiyeti ve kararlılığı ifade eder. Bu çiçek, onur ve hatıraları sembolize eder, ancak başka anlamları da vardır.

Glayöl Çiçeği Özellikleri

Glayöl bitkisi
  • Glayöller zor koşullara dayanıklı olmaları ile bilinir. Bu çiçeğin bir diğer adı Kuzgun Kılıcı‘dır.
  • Aşırı sıcaklık nedeni ile birçok çiçeğin solduğu ağustos ayında bile 1 haftadan uzun süre güzelliğini koruyabilir
  • Glayölün çiçekleri, 2 – 4 metre arasında boylanabilen uzun bir başakta açar.
  • Bitkinin turuncu, sarı, kırmızı gibi bir çok pastel renkte çiçekleri vardır. Bahçede veya saksıda rengarenk bir görünüm oluşmasını sağlar.
  • Glayöl çiçeğini yetiştirmek zahmetlidir. Bitkinin topraktan çıkış aşaması ne kadar zor olsa da karşılaşılan manzara oldukça ikna edicidir.
  • Glayölün çiçekleri uzundur ve alttan yukarı doğru ilerleyerek açar.
  • En tanınmış soğanlı bitkilerden biri olan çiçek, kesme çiçekçilik için oldukça önemlidir. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Kesme Çiçek Sektör Raporu‘na göre, ülkemizde en çok yetiştirilen kesme çiçekler sıralamasında gül ve karanfilden sonra gelir.
  • Aşırı sıcaklık nedeni ile birçok çiçeğin solduğu ağustos ayında bile 1 haftadan uzun süre güzelliğini koruyabilir
  • Glayölün çiçekleri, 2 – 4 metre arasında boylanabilen uzun bir başakta açar.
  • Bitkinin turuncu, sarı, kırmızı gibi bir çok pastel renkte çiçekleri vardır. Bahçede veya saksıda rengarenk bir görünüm oluşmasını sağlar.
  • Bu bitkinin çiçeğini yetiştirmek zahmetlidir. Bitkinin topraktan çıkış aşaması ne kadar zor olsa da karşılaşılan manzara oldukça ikna edicidir.
  • Glayölün çiçekleri uzundur ve alttan yukarı doğru ilerleyerek açar.
  • En tanınmış soğanlı bitkilerden biri olan Glayöl, kesme çiçekçilik için oldukça önemlidir. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Kesme Çiçek Sektör Raporu‘na göre, ülkemizde en çok yetiştirilen kesme çiçekler sıralamasında gül ve karanfilden sonra gelir.
  • Her ne kadar glayöllerden soğanlı bitki diye bahsetsek de aslında bu çok doğru bir tanımlama değildir. Glayöl bitkisinin korm adı verilen soğanımsı bir kökü vardır.
  • Glayöller kışları uykuya yatar ve yazın gelmesi ile birlikte uyanır. Sıcaklık başladığı anda uyanma da başlar. Bahçe ve balkonda rahatlıkla yetiştirilebilir.

Glayöl Çiçeği Bakımı

glayöl bitkisi
Görsel: gardeningknowhow.com
  • Bol güneş sever. Yazı çiçekleri arasında en az naslı olan bitkilerden olan Glayöl, 10 – 25 derece arasında en iyi gelişimini gösterir.
  • Düzenli sulama isteyen çiçek, özellikle dikimden sonra istikrar ister. sulama stili yağmurlama olabilir.
  • Glayöl esintiden hoşlanır. Esintili ortamda iyi güneş de alıyorsa çok kaliteli çiçekler üretecektir.
  • Glayöl çiçeğinin toprak isteği iyi gübrelenmiş topraktır. Bunun dışında çok toprak seçmez. Toprağın iyi işlenmiş olması önemlidir.
  • Gübrelemede kompost kullanılabilir. Evde Beslenen Çiçekler İçin Doğal Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır? öğrenmek için ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Glayöl eğer saksıda bakılıyorsa minimum 40 cm çaplı ve bir o kadar derin olan, drenaj deliğine sahip saksılar tercih edilmelidir ve saksının altına iyi drenaj sağlaması için çakıl taşları konulmalıdır.
  • Eğer kışları ağır soğukluk geçiren bir bölgede iseniz soğanlarınızı topraktan sökerek saklayabilirsiniz. Yaz ayı bitip çiçeğiniz formunu kaybettikten sonra, sonbaharla birlikte toprak tamamen kuru iken soğanı sökün ve dış çeperde dökülmeye yakın duran fazlalıkları alın. Ardından soğanınızı bitkilere özel koruyucu ilaç ile ilaçlayıp serin ve nemsiz bir bölgede muhafaza edin.

Glayöl Çiçeği Ne Zaman Ekilir ve Ne Zaman Açar?

Güneşin kendini iyice hissettirdiği, toprağın sıcak olduğu bahar ortasında ekilmelidir. Yaz başında çiçekler çıkmaya başlayacaktır.

Glayöl Çiçeği Nasıl Ekilir? Glayöl Çoğaltılması

Glayör
Kaynak: tumblr

Glayöl çiçeğini üretmek için izlenecek yol yavru soğanları ayırmaktır. Bu yöntemle çiçek çoğaltmakla ilgili daha detaylı bilgi almak için Çiçek Çoğaltma Yöntemleri yazımızın Ayırma ve Bölme ile Üretim bölümünü buraya tıklayarak okuyabilirseniz.

Glayöl çiçeğini yetiştirmek de bakmak kadar kolaydır. Çiçeğinizi yetiştireceğiniz saksı veya bahçeye 10 ile 15 cm arasında bir çukur açarak bitki soğanını yanı kormu gömün. burada dikkat etmeniz gereken kormun sivri ucunun toprağın kazdığınız yönüne yanı aşağıya bakıyor oluşudur. Soğanları birbirinden en az 5’er cm ara ile dikmeyi unutmayın. Toprakla soğanının üzerini kapayın ve toprak kurudukça sulayın. sulamayı yalnızca sabahları yapmaya özen gösterin. Eğer akşamları yaparsanız toprağın kuruması için yeterli zaman olmayacağı için bitkinizin hastalıklarla mücadele etmesi gerekebilir.

Eğer bahçeye ekim yaptıysanız güneşi bolca alan ve havadar bir bölgeye ekim yapın. Şayet saksıda yetiştirecekseniz saksınızı bu koşullarda bir alana yerleştirin. 2-4 hafta içerisinde çiçeğinizin size gülümsediğini fark edeceksiniz.

Tohumla glayöl çoğaltmak isteyenlerin ise biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Çünkü glayöl tohumdan yetişmek için 5 sene kadar bir zaman isteyecektir. Tohumlar olgunlaşır olgunlaşmaz, bol güneş gören bir bölgede saksıya veya bahçeye 1 cm kadar derine gömün ve sulayın. 1 hafta içinde çimlenecektir. Ancak dediğimiz gibi, çiçek elde etmeniz için 5 seneyi gözden çıkarmanız gerekir.

Gelin Buketi ve Damat Yaka Çiçeği Olarak Glayöl

Gelin çiçeği olarak da sıklıkla tercih edilen bir çiçek çeşididir Glayöl. Glayöl çiçeğinin rengarenk seçenekler sunması ve güçlü sap yapısı ile gelinlikleri en şık şekilde tamamlayan buketler hazırlayabilmek mümkündür.

glayöl gelin buketi

Glayöl çiçeği ile hazırlanmış gelin buketlerine bu fotoğraf ile bir örnek sunabiliriz. Kırmızı çiçeklerin gelinlik ile uyumu ve doğallığı ise bir yaz düğünü için oldukça etkileyici. Seçenekleri çoğaltabilmek mümkün. Sadece istediğiniz glayölün rengine karar vermeniz yeterli.

glayöl damat yaka çiçeği

Aynı şekilde damat yaka çiçeği olarak da oldukça zevkli bir tercih glayöl. Gelinliğinize ve mevsime en uygun gelin buketini öğrenmek için Aylara Göre Gelin Buketi Seçme Rehberi yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. merhaba, dikeni 1 ay oldu anca dal cikartti boyu 1 parmak boyuna yakin, saksida camin önünde. malum havalar yüzünden güneş pek alamadı.. aynisini mezarlığa diktim orasi tepe olduğu için fazla güneş alir gene de açar mi

  2. Oğlum beşrenk ve karışık olmak üzere otuz adet Glayöl soğanı getirdi.Hayatımda ilkdefa son üç aydır toprakla ve bitkilerle uğraşma fırsatı buldim.Yani konuşan tecrübe değil acemi bir bitki sever.Ramazan bayramı tatilinde gelen soğanları bir kısmını saksılara törf toprağına,bir kısmınıda bahçemde toprağa ektim.Ekeli yimi gün oldu.Saksıdaki soğanlar otuz santim,topraktakiler ise yirmi santime yaklaştı.Sabırsızlıkla hergün bakıyor bekliyorim.Nezaman çiçek açar bilmiyorum.Fakat bitkilerle ve toprakla,bahçeyle uğraşmak çok güzel.

  3. Benimkilerin hepsi öldü anlamadım neden? Hem dışarıdalar hem gayet iyi toprakları vardı özel çiçek gıdası bile kullandım ama tamamı öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir