Voleybol Hakkında Bilgiler: Yeni Başlayanlar İçin Tüm Detaylar
Son yıllarda ülkemizde en popüler sporlardan biri haline gelen voleybol, takım sporları arasında yer alır. Oldukça eğlenceli olmanın yanı sıra zor bir spordur. Takım olmanın önemi ve uyumu, diğer sporlarda olduğu gibi voleybolda da oldukça önemlidir. Eğer voleybol oynamaya yeni başlayacaksanız, bu yazımız iyi bir rehber olacaktır.
Oyunun kuralları ve gerekli ekipmanlara geçmeden önce tarihi hakkında bilgi verelim. Altı kişiden oluşan iki takım arasında ve temel amacı topu, sahanın tam ortasında yer alan filenin üzerinden en fazla üç vuruşta çarptırmak olan voleybol, Amerika’lı beden eğitimi öğretmeni William G.Morgan tarafından 1895’te kurgulanmıştır. Oyunun ismi, topa yere vurmadan vurma ilkesi olan “Vole” kelimesinden yola çıkılarak voleybol konulmuştur.
Kısa sürede oldukça sevilen oyun, I.Dünya Savaşı sırasında Amerika’lı askerler aracılığıyla Avrupa’ya taşındı. Sonrasında ise birçok farklı ülkede bağımsız bir şekilde oynandıktan sonra 1947’de Paris’te Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) kuruldu. Günümüzde, merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan FIVB‘ye 160’tan fazla üye ülke bulunmaktadır.
Voleybol Malzemeleri Nelerdir?
- Saha: Her ne kadar bir malzeme olmasa da sahanın önemini anlatmak için buradan başlamak lazım. Voleybol; düz, engebesiz ve kaymaz bir zeminde oynanmalıdır. Uluslararası Voleybol Federasyonu’nun belirlediği ölçülere göre saha 18×9 metre uzunluklarında olmalıdır. Fakat profesyonelce oynamadığınızda düz ve engebesiz bir alan iş görecektir.
- File: Oyun alanını ikiye bölen voleybol filesi, en önemli ekipmanların başında gelir. 10 cm’lik kareler şeklinde örülmüş bir ağ olan filenin kenarı beyaz bantlarla çevrilidir. En olarak bir 1 metre olan file genişlik olarak 9,5 veya 10 metre civarında olmalıdır.
- Voleybol topu: Oyunun temel malzemeleri arasında yer alan voleybol topu; 65-67 cm çevresi olan ve yaklaşık olarak 280 gram civarında olan bir toptur. Deri ya da sentetik deriden imal edilir.
- Forma: Profesyonel veya amatör olarak oynanan voleybol maçlarında kullanılan forma, 1’den 20’ye kadar verilen numaralardan oluşur. Libero forması diğer formalardan farklıdır. İstenilen renk ve bedenlerde formaları takımca seçerek ekip ruhunu sahada yansıtabilirsiniz.
- Voleybol ayakkabısı: Oyun sırasında oldukça hızlı ve esnek olmak oldukça önemlidir. Bu nedenle voleybol ayakkabısı seçimine dikkat etmek gerekir. Sakatlık riskini en aza indirmek için yüksek hareket kabiliyeti sunan ve esnek modelleri tercih etmelisiniz.
- Aksesuarlar: Oyunun diğer önemli ekipmanları ise şu şekildedir; dizlik, kolluk, baldırlık, el ve ayak bilekliği… Tüm bu ekipmanlar daha korunaklı ve profesyonelce spor yapmanız için özel olarak tasarlanmaktadır. Sporcu sağlığını korumak adına özellikle dizlik, kolluk kullanımı gereklidir.
Voleybol malzemeleri alırken dikkat etmeniz gereken ilk konu, alacağınız ürünün malzeme kalitesidir. İster çocuk isterseniz de yetişkin malzemeleri alın, aldığınız ürünün kaliteli malzemeden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca ürünlerin antibakteriyel, nefes alabilen kumaş gibi özellikleri olması daha rahat spor yapmanızı sağlayacaktır.
Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir?
- Voleybol takımları 6 as, 6 yedek oyuncudan oluşmaktadır. Amatör olarak arkadaşlarınızla oynarken 6 as oyuncu bulmanız yeterlidir.
- Oyunun kuralı basittir; topu rakip sahaya düşüren kazanır. Bunu yaparken bir takım topa arka arkaya en fazla 3 kere temas edebilir. Bir oyuncu topa arka arkaya 2 defa dokunamaz. Dokunduğunda faul olur ve sayı rakip takıma verilir.
- Her ne kadar voleybol elle oynanan bir spor gibi bilinse de aslında vücudun herhangi bir yeri ile topa vurmak serbesttir. Elle top daha iyi yönlendirildiği ve sert vuruşlar yapılabildiği için tercih edilir. Ayrıca daha yüksekten top karşılamak ve vurmak için el kullanmak gerekir.
- Oyun toplam 5 üzerinden oynanır. Fakat 3 sette de bitebilir. 3 seti kazanan takım maçın kazananıdır. Setler, 25 sayı üzerinden oynanmaktadır. İlk 25’e ulaşan kazanır. Burada istisna olarak 24-24 eşitlik durumu vardır. Böyle olması durumunda oyun 2 farklı üstünlük sağlanana kadar devam eder. Örneğin; 28-26, 30-28 gibi skorlar seti kazananı belirlemektedir.
- Setlerde 2-2 eşitlik olması durumunda karar seti oynanır. Karar seti 15 sayıda biter ve 14-14 eşitlikte yine 2 sayı fark kuralı geçerlidir.
- Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli yerlerini değiştirerek oynamaktadır. Her sayıda dönülmez fakat rakip sayı aldıktan sonra alınan sayıda dönülür. Rakibe sayı verdikçe dönme işlemi devam eder.
- Takımlar her setten sonra saha değişimi yapar. Oyuncuların 3’ü ön tarafta 3’ü ise arkada olacak şekilde konumlanmalıdır.
Tüm spor ekipmanları ve aksesuarlarının uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için aktif spor yapmayı ihmal etmeyiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: