Moda & GüzellikKişisel Bakım İpuçlarıKozmetik Ürünler

Aseton Nedir, Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?

Kokusuz bir madde olan ve cilde zarar vermeyen bir ürün olan aseton, genelde oje çıkarıcı olarak bilinir. Ancak sadece bu işe yaramaz ve birçok farklı kullanım alanı vardır. Bu yazımızda “Aseton nedir, farklı kullanım alanları nelerdir?” sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Oldukça geniş bir kullanım alanı sunan aseton, kimyasal bir üründür. Çözücü özelliği nedeniyle tırnak bakımı ve tasarımında sıkça yararlanılmaktadır. Tırnak temizliği dışında hiç bilmediğiniz alanlarda da kullanılan aseton hakkındaki tüm bilgilere daha yakından bakalım…

Aseton Ne İşe Yarar?

Kimyasal bir çözücü olan aseton, propanon ve dimetil keton olarak bilinen bir kimyasaldır.

Renksiz, keskin ve yanıcı özelliklere sahiptir. Çözücü özelliği ile bilinen bu sıvı aslında birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Alifatik ketonların ilk üyesi olan aseton, akışkan bir yapıdadır. Ayrıca kokulu versiyonlarının donma noktası -95 derecedir. Renksiz versiyonunda ise 56 derece kaynama noktasıdır. Renkli versiyonları da bulunan bu kimyasalın tırnak temizleme ve bakımında en çok kullanılan ürün olduğunu söylemek gerekiyor.

Oje çıkarıcı olarak bilinen aseton “Oje çıkarmada nasıl kullanılır?” diye düşünenler için birkaç tüyo vermek faydalı olacaktır. Oje çıkarırken pamuk, bez, peçete gibi ürünlerden destek alabilirsiniz. Az miktarda asetonu bez veya pamuk üzerine döküp direkt olarak oje üzerine uygulayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz sırada tırnak üzerine baskı uygulamanıza gerek yoktur. Çözücü özelliği sayesinde kısa sürede tırnaklarınızdan ojeyi çıkaracaktır.

Oje çıkarma işlemi dışında boya ve mürekkep gibi maddelerin silinmesi içinde kullanılan asetonu yine bez veya pamuk üzerine döküp uygulama yapmanız yeterlidir. Ancak uygulama için yüzey özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Asetonu zarar vereceği yüzeylere uygulamamalısınız.

Asetonun Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?

Keskin, yanıcı ve zehirli olmayan bir sıvıdır. Aşırı derecede yanıcı olduğu için ateşle bir araya gelmemesi gerekmektedir.

Aseton bazlı oje çıkarıcılarda su kullanıldığı için saf asetona göre daha az yanıcıdır. Farklı kullanım alanları ise şu şekildedir:

  • Yerleri silebilirsiniz: Asetonu kağıt havlu üzerine dökerek laminant, beton gibi zeminlerdeki ayakkabı izlerini silebilirsiniz. Ancak ahşap zeminlerde kullanılmaması gerekir.
  • Klavyeyi temizleyebilirsiniz: Bilgisayar klavyesi, birçok mikrop ve bakteri barındırabilir. Bu nedenle düzenli temizlenmesi gerekir. Pamuğa az miktarda aseton dökün ve klavyenizi temizleyin. Toz ve bakterileri aseton yok edecektir. Bu işlemi düzenli olarak haftada bir yapabilirsiniz.
  • Çinileri temizleyebilirsiniz: Çay ve kahve lekeleri olan çini fincanlardaki lekeleri aseton ile temizleyebilirsiniz. Bir beze aseton damladın ve fincanları bezle ovalayın. Ardından sabun ve bol suyla durulayabilirsiniz.
  • Yapıştırıcıları temizleyebilirsiniz: Yapışkan maddeleri çıkarırken elinize bulaştıysa elinize az miktarda aseton döküp ovalayabilirsiniz. Ardan elinizi yıkayın ve nemlendirici krem sürün.
  • Ayakkabıları parlatabilirsiniz: Kağıt havluya az miktarda aseton dökün ve üzerindeki lekeleri silin. Lekeler çıktıktan sonra ayakkabıyı nemli bir bezle silebilirsiniz.
  • Küveti temizleyebilirsiniz: Küvette çıkmayan sabun ve kir lekeleri için asetonu suyla karıştırın ve temiz bir bezle silin. Lekeleri ovalayarak çıkarabilirsiniz.
  • Tıraş bıçaklarını temizleyebilirsiniz: Dezenfektan özelliği olan asetonu tıraş bıçaklarını temizlemek için kullanabilirsiniz. Pamuğa damlattığınız asetonu tıraş bıçaklarına sürerek temizleyin ve sonrasında suyla yıkayabilirsiniz.
  • Camları temizleyebilirsiniz: Bazı cam temizleme ürünlerinin içinde aseton bulunmaktadır. Cam silme suyunun içerisine bir damla aseton ekledikten sonra camları silebilirsiniz.

Kişisel bakımınız için gerekli olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilir, güvenle sipariş edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir