Evlerde Yeni Trend: Ev Yapımı Beton Saksılar
Evlerde son trend beton saksı içerisinde hazırlanan çiçek aranjmanları. Peki bu saksıları evde yapımı aslında çok kolay desek? Beton saksı ve pratik saksı yapımı nasıl olur sorularının cevapları yazımızda!
İçerisinde çoğunlukla kaktüsleri ve bonsaileri görmeye alışık olduğumuz beton saksılar sade ve spor tarzda döşenmiş iş ortamları ve evlerde çok popüler olmaya başladı. Tüm bahçe ve balkonlara da uyum sağlayan beton saksıların yapımı aslında hiç de zor değil.
Siz de evinize farklı bir hava katmak istiyorsanız beton saksı içerisinde bitkilerle bunu sağlayabilirsiniz. Hazırsanız saksı nasıl yapılır, anlatmaya başlıyoruz.
Saksı Nasıl Yapılır?
Güzel bir tasarım ortaya çıkarmak için belli başlı ihtiyaçlarınız var. Bunlar elbette çimento ve su ile başlıyor. Daha sonrasında bu çimentoyu dökebileceğiniz beton saksı kalıplarına ihtiyacınız var. (Kalıbınızı kendiniz de yapabilirsiniz. Buna dair bilgiyi aşağı kısımlarda okuyabilirsiniz.)
Beton saksı kalıp modelleri çok çeşitli olabilir. En popüler kalıplar beşgen, altıgen, kare gibi geometrik formlardır. Bunun yanında kendiniz de kalıbınızı yapabilirsiniz. Bazen bir meyve suyu kutusu bazen bir pet bardak kimi zaman da bir kek kalıbı bu işlevi sizin için yerine getirebilir.
Dantel Detaylı Beton Saksı Yapımı
Hem şık, hem de el emeği göz nuru bir beton saksı ya da vazo yapmak hiç de zor değil. Ancak biraz sabıra ihtiyacınız var çünkü ev şartlarında çimentonun kuruması biraz zaman alabiliyor.
İhtiyacınız olan malzemeler;
- Naylon dantel ( Mutfak ve balkon masaları için hazırlanan masa örtülerinden edinip onların uç dantellerini kullanabilirsiniz.)
- Karton süt ya da meyve suyu kutusu
- Mukavva veya sunta parçaları
- Çimento
- Koli bandı
- Tutkal
- Zımpara
- Çimento karıştırmak için kap, su ve karıştırma çubuğu
Yapılışı: 1. Adım
Gelelim evde saksı yapımı nasıl olur kısmına. Öncelikle meyve suyu ya da süt kartonumuzu önce ortadan ikiye kesiyoruz. Daha sonra da kenarlarını aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi kesiyoruz. Uzun dikdörtgen parçalar saksının etrafını çevreleyecek, bu sebeple aynı ölçüde naylon dantelimizi da boyutlandırıyoruz.
Ardından aşağıda gösterilen fotoğraftaki gibi dantelin kabartılı kısımları üstte kalacak şekilde kartonun içerisine tutkal ile (mümkünse sprey tutkal) yapıştırıyoruz. Eğer ters bir şekilde yapıştırırsanız desen elde edemezsiniz, bu sebeple kabartılı kısımların çimentonun geleceği yüzeye bakması önemli.
Dantelimizi seçerken de 3 boyutlu olmasına özen göstermeliyiz. Bu şekilde daha net desenler elde edebiliriz. Aynı zamanda iri desenlerinin olması da bize bu konuda yardımcı olacaktır.
2. Adım
Evde saksı yapımı için sıra ikinci adımda! Bu adımda bu kartonu kapatıp eski haline getiriyor ve bantlıyoruz. Sağlam bir şekilde monte ettiğimize emin olmalıyız. Eğer kartonun kenarlarından ya da altından çimento sızarsa tasarımımız bozulacaktır. Bu sebeple sert ve sağlam olmalı.
Ardından iç kısmı için bir karton ya da suntadan kalıp hazırlayacağız. Dilerseniz süt kartonu yerine de yine bu şekilde sunta da kartondan bir kalıp hazırlayabilirsiniz, tercih size ait.
3. Adım
Süt kartonumuzun içerisine oturabilecek ve iki dikdörtgen kap içerisinde 4 bir yandan da en az 2’şer cm boşluk kalabilecek boyutta bir iç kalıp oluşturmamız gerekiyor. Daha ince olması durumunda tasarım istediğiniz kadar güzel görünmeyebilir. Bu sebeple eşit ve yeterli boşluk bıraktığınıza emin olun. Yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi bu kalıbın çevresini bant ile sarıyoruz. Böylelikle sonraki aşamada beton içerisinden sökmek daha kolay olacaktır.
Ve kalıplarımız hazır. Böylece beton saksı kalıbı nasıl yapılır sorusunun da cevabını vermiş olduk. Dilerseniz iç ve dış kalıpların şekillerini altıgen, üçgen gibi farklı şekillerde de yapabilirsiniz.
4. Adım
Ardından çimentomuzu uygun kıvama gelecek şekilde hazırlıyoruz. Yukarıdaki fotoğrafta anlatılan gibi önce biraz kartonun dibine döküyoruz. Ardından iç kalıbımızı yerleştirip etrafına çimento dökmeye devam ediyoruz. Son olarak üzerine bir ağırlık yerleştirip bırakıyoruz. Bu ağırlık iç kalıbın içerisine de baskı yaparsa daha iyi olur.
Önemli not: Asla sıvı veya toz haldeki çimento parçalarını lavabo ve tuvalet giderlerine dökmemelisiniz. Aksi takdirde beton katılaşıp giderleri tıkar ve borularınıza zarar verir.
İşte beton saksı imalatı bu kadar kolay. Eğer daha büyük beton saksı yapımı gerçekleştirmek istiyorsanız seçeceğiniz iç kartonun da boyutunu ona göre büyütmelisiniz.
5. Adım
Ve evde saksı yapımı için son adım! Son olarak çalışmamızı en az 1 gün bekletiyoruz. sonrasında nazikçe dış kartonu yırtıyoruz. İç platformu çıkarmadan önce bir gün daha bekletiyoruz ve ardından onu da çıkarıyoruz.
Son olarak saksımızın ağız kısmını zımparalayarak şeklini düzeltiyoruz. Ardından içerisine dilediğiniz çiçeği, mumu ya da kalemleri koyarak dilediğiniz amaç ile kullanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak buruşturulmuş plastik bardaklar sıklıkla kullanılır. Aynı mantık ile plastik bardaklar iç içe geçirilerek yapılır. Bir diğer popüler kullanım ise eldiven saksıdır.
Önce plastik eldiven içine çimento doldurulur ardından da el istenen şekil verilip dolum yapılır. Siz de hayal gücünüzün sınırlarını zorlayarak seçenekleri çoğaltabilirsiniz.
Satın alabileceğiniz el yapımı beton saksılı çiçek aranjmanları
1-)
Üzerine farklı baskıların yapıldığı beton saksılar arasından tarzınıza en uygun olanı tercih edebilirsiniz. İlginç saksı tasarımı ile bu ürün evinize farklılık katar.
2-)
Düz saksı istemiyor ancak çok da abartılı bir kaplama olmasın mı diyorsunuz? O zaman üzerine yapıştırılan yıldız detayı ile süslenmiş bu saksı tam da size göre.
3-)
Beton saksılar da özel günler için farklı tasarımlara sahiptir. Anneler Günü, annenizin doğum günü ya da annenizi mutlu etmek istediğiniz herhangi bir günde tercih edebilirsiniz. Bu saksı tek tıkla kapınıza gelir!
4-)
Bu saksı ise harf detayı ile özelleşmiş. Çeşitli simgeler ve harfler ile sevdikleriniz için özelleşen beton saksı içerisindeki kaktüsleri sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
5-)
Bazen çiçekler saksılarını tamamlar. Bu tasarım da aynen öyle işte. Ananas baskısı yapılan saksıya ekilen kaktüs sanki ananasın yeşil saplarına benzemiş değil mi?
6-)
Adeta bir kitabın ortasına yerleştirilmiş bir sukulent tasarımı sizlerle. İlginç saksı tasarımları arasında yer alan bu ürün sevdiklerinizi de mutlu eder. Siz de hazırladığınız saksıları dilediğiniz gibi renklendirebilirsiniz. Ayrıca saksıların üzerine çeşitli yazılar ve simgeler çizebilirsiniz.
7-)
Bir önceki tasarımın renksiz versiyonunu da tercih edebilirsiniz. Bu tamamen sizin sevkinize ve çiçeğin bulunacağı odanın, bahçenin ya da balkonun dekorasyonuna göre şekillenebilecek bir karar.
8 -)
Daha renkli bir saksı tercih etmek isterseniz yapmış olduğunuz saksıyı dilediğiniz renk ve şekillerde boyayabilirsiniz. Tamamı ya da bir kısmı boyanan saksılar da içerisinde bulundukları ortamlara ve taşıdıkları çiçeklere uyum sağlayabilir. Yukarıda görmüş olduğunuz örnek de bu düşünce ile altın sarısı rengine boyanmış.
Siz de sevdikleriniz ya da kendiniz için farklı şekillerde beton saksılar hazırlayabilir ve rengarenk çiçekler ile saksılarınızı birer sanat eserine dönüştürebilirsiniz. Eğer bunlar ile uğraşmaya vaktiniz yoksa ya da yapmak yerine satın almayı tercih ederseniz ÇiçekSepeti‘nin en özel tasarımlarına göz atabilir, diğer kendin yap blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.