Çiçek Bakımı

Kardelen Çiçeği Hikayesi, Bakımı ve Yetiştirilmesi

Anlamı “kara benzeyen süt çiçeği” olan, güzelliği kadar faydaları da dillere destan, kış mevsiminin zarif kızı “Kardelen”

kardelen
Görsel: pinterest

Kardelen nasıl bir çiçektir, kardelen çiçeği nedir, kardelen çiçeğinin hikayesi nedir sorularına cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz. Kardelen; kökleri yumru şeklinde bir soğanın üç yaprak ve kuru bir kabuk tarafından sarılması ile şekillenmiştir.  Sağda ve solda 2 adet cetvel gibi derimsi, koyu yeşil renkli, etli 10-20cm uzunluğunda bir de 0,5-2cm genişliğinde ve uca doğru dil şeklinde yaprak-sap karışımı bir dalı vardır.

Çiçek sapı 15-25cm uzunluğunda, bir boru şeklinde olup çiçek bunun ucuna çan şeklinde asık vaziyettedir. Taç yaprakları üç dış ve üç iç olmak üzere iki bölümdür. İç taç yaprakları birbirine geçer. Geriden boru görünümü verir ve uca doğru yeşil grimsi beyaz renklidir.  Dış taç yaprakları beyaz, oval, gerisine doğru sivricedir.  (Atılım Üniversitesi – Çevre Düzenleme Müdürlüğü, Kardelen Çiçeği) İşte kardelen çiçeği nedir sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz.

Galanthus elwesii adlı kardelen türü 1874 yılında İzmir’in dağlık bölümlerinde bulunup uzmanlarca botanik bilimine tanıtılmıştır. O günden sonra yapılan çalışmalarda çiçeğin ülkemizde 10′a yakın türü olduğu keşfedilmiştir.

Kardelenin Anadolu’ da bir kaç türü yetişir bunlardan bazıları galanthus nivalis, glanthus elwesii, galantus latifolius’dur.

Şimdilerde ise ülkemizde kuzey ve doğu Anadolu’da yetişen Kardelen Çiçeği, karlı günlerde de çiçek açtığı için baharı müjdeleyen ve yılın ilk açan çiçeği olarak kabul görür.

Bahar ayında beyaz renkli çiçeği olan bu soğanlı bitkiye ilk botanikçiler soğanlı menekşe demiştir.

Kardelen, soğuk ve karlı kış günlerinde bile çiçek verir. Böylece dayanıklılığı sayesinde peyzaj mimarlarının listesinde ilk sıralarda yer alır. Ayrıca kardelen, güzel görünümü ile de her daim tercih edilen çiçeklerden biridir.

Kardelen Çiçeğinin Özellikleri

kardelen

  • Kardelenin anlamı, kara benzeyen süt çiçeği demektir. 
  • Nergisgillerden bir çiçek türüdür.
  • Kardelen sadece karda değil, eğer tüm şartlar sağlanırsa su üzerinde bile çiçek açabilen benzersiz bir çiçek türüdür.
  • Yaklaşık 900-1800 metre yükseklikte ve nemli, humuslu toprakta kolayca yetişir.
  • Özellikle soğuk, nemli hatta ıslak toprağı tercih eder.
  • Mineral bakımından zengin toprakları sever.
  • Su isteği yoktur.
  • -15 derece sıcaklıktan bile etkilenmeyen dayanıklı bir çiçektir.
  • genellikle ocak ayından mart sonuna kadar çiçek açar.
  • Kardelen çiçeği iyi bakılıp mutlu edilirse 3 aya kadar çiçeğini koruyabilir.
  • Bir de çok hassas ve naziktir, temas istemez.

Kardelen Çiçeği Nerede Yetişir? & Kardelen Çiçeğinin Bakımı 

kardelen
  • Doğrudan güneş ışığı olmayan, dolaylı yoldan ışık alan yerleri sever.
  • Hava akımından uzak tutulmalıdır.
  • Fazla soğuk veya sıcak havalara maruz bırakılması çiçek ve köklerine zarar verir.
  • Çok su istemez, yaz aylarında suya ihtiyaç duyar.
  • Evde bakılan kardelenler için hava sıcaklığı 12 derecenin altına düşmemelidir.
  • Saksı değişimi 2-3 yılda bir sıcak havaların başladığı dönemlerde yapılabilir.
  • Yılda 1 defa vitamin verilmesi çiçeğin korunmasına yardım eder.

Kardelen Çiçeği Ne Zaman Açar ve Nasıl Çoğaltılır?

Kardelen çiçeği baharla birlikte kendini gösterir. Gelişim dönemi sonbaharda soğukların başlamasından itibaren ilkbahar ortalarına kadar sürer.

Çiçeğinin çoğaltılması için en uygun zaman da bu zamandır. Çoğaltma kökten ayırma yöntemiyle mümkündür. (Wikipedia, Bitki Çoğaltma Yöntemleri) Bu yöntem, her ortamda uygulanabilir. Kolay bir çoğaltma yöntemidir. Buna soğanın bölünmesi yöntemi de denir.

buketi

Bu üretim şeklinde soğanın kurumasından sonra ve soğan topraktan çıkarıldıktan hemen sonra soğandan, kökün bir kısmının bulunduğu parçalar alınarak işlem yapılır.

İşleme başlamadan önce toprağın ve soğanın temizlenmesi gerekir. Soğanı kaç parçaya böleceğiniz soğanın büyüklüğüne göre değişir.

Soğan düz ve pürüzsüz olarak kesilir. Bunun için keskin ve steril bir bıçak şarttır. Soğan parçalarında su kaybı olmaması açısında maksimum 4 saat açıkta bırakılmalıdır.

Soğanı bölerken çok küçük parçalara ayırmamaya dikkat edilmelidir. Küçük parçaların gelişimlerini tamamlamaları uzun zaman almaktadır.

Bölünme sonrasında soğan parçalarının hastalık kapmaması için yara yerlerine kömür tozu sürmek gerekir. Daha sonra soğanlar nemli torf toprak içerisine gömülür.

Kardelen Çiçeğinin Faydaları

  • Kardelen çiçeğinin otsu kısmı kalp kuvvetlendiricidir.
  • Mideye iyi gelir.
  • Adet söktürücü etki gösterir.
  • Çiçeğin yumrusundan yapılan lapa çıbanları olgunlaştırmaya yarar.
  • Toprağın altında kalan soğan kısmı yara ve iltihapların iyileştirilmesinde kullanıma uygundur.
  • Yumrularından elde edilen galantamin son yıllarda kas uyarıcı olarak özellikle çocuk felci hastalığında kullanılmaya başlamıştır.

Kışın gelmesi ile, bembeyaz karların arasından el sallayan, adeta umudun yolculuğu Kardelen…

Kardelen Çiçeğinin Hikayesi

Kardelen çiçeği hikayesi nedir diyenlere cevap verelim artık. Şimdi bu güzel çiçeğin insanın içini burkan aşk öyküsünü paylaşalım sizlerle. Kardelen çiçeğinin hikayesi şöyle: Soğuk, ayaz, kar, kış demeden her şeye inat tüm güzelliğiyle açan kardelen, meğer bu hırsını aşkına borçluymuş. Aslında kardelen hikayesi bilinen bir öyküdür. Herkes hercaiye düşman olmuş, kardelen çiçeğinin cesaretini ise kendine örnek almış, en azından almaya çalışmış.

Kardelen çiçeği
Görsel: trouvais.com

Çünkü kardelen, o çok sevdiği menekşesi ile her baharda buluşurmuş. Ama onu her yeri donatan diğer çiçeklerden kıskanırmış.

Kışın ortasında, hiçbir çiçeğin açmaya cesaret edemeyeceği bir ortamda aşkı ile baş başa kalabilmek ve sevgisini gösterebilmek için beklemiş. Ona söz veren menekşe ise sözünde durmamış ve açmamış. Karları delip, soğuk havaya, ayaza aldırmadan sevgilisini beklemiş kardelen ama kimse gelmemiş. O da soğuktan değil ama yaşadığı hayal kırıklığından dolayı karların üzerinde gözlerini yummuş. İşte kardelen kardelen hikayesi böyle; romantik ve dokunaklı.

Çiçeklerin aşkından öğreneceğimiz çok şey var. Belki de o yüzden duygularımızı en iyi onların ifade edeceğini düşünüyoruz. O yüzden aşkımızı, sevgimizi, özlemimizi onlarla anlatıyoruz. Bir kardelen çiçeği kadar cesaretli değilseniz, en azından onun kadar sevin. Çünkü sevmek cesaretlerin en büyüğüdür.

İlginizi çekecek diğer yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Sezen Aksu’nun Kardelen Şarkısı Dinlerken Kardelen Çiçeğe Bakıp Kendisinin Muhteşem Hikayesini Gördüm Kim İstemez ki Kardelen Gibi Sevilmek Hayran Kaldım Sana Kardelen

  2. Herkes kardelen gibi sevilmek istemis yorumlarda. Oysa kardelen cok sevmiş ama karşilik görmemiş

  3. Benim adımda berfin kardelende derler onceden pek bakmazdım ismimin anlamına kar ile ilgili herseymiş kardelen berfin çiçeği de deniliyo hikayesi çok güzel ve anlamlı ve herzaman hercai denilen cicek gibi oldu hayatım çok sevdim ve gitti gelmedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir