Uygun Toprak, Sağlıklı ve Mutlu Bitkiler
Bir bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için temel yaşam koşulları sağlamanız gerekir. İklim, sulama ve uygun toprak, bitkilerin en temek ihtiyaçları arasında yer alır. Toprak, bitkinin beslendiği yerdir. Bu sebeple de çiçeğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahip olması gerekir. Bu yazımızda uygun toprak seçimi hakkında dikkat etmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.
Evde, bahçede, serada ya da nerede olursa olsun, bir bitkinin göze hoş gelmesi ve yeteri kadar çiçek ya da meyve verebilmesi için, kendi cinsine uygun olan ortam koşullarının sağlanmış olması gerekir. Bu koşullardan belki de en önemlisi, bitkinin kökleri ile tutunarak can bulduğu topraktır. Bitkiler doğal yollarla kendilerine uygun olmayan ortamlarda ortaya çıkmazlar. Ancak bazen çeşitlilik açısında bitkiler bulundukları doğal ortamlarda değil de başka ortamlarda yetiştirilirler. Bu gibi durumlarda bitkinin doğal ortamındaymış gibi mutlu ve sağlıklı hissedebilmesi önemlidir.
Kaliteli Bir Toprak Nasıl Olmalıdır?
Toprak, bitkiler için hayatın başlangıç noktasıdır. Tohumdan ilk toprağa düştüğü anda başlayan yolcuğunda gelişir, serpilir, büyür ve çiçekler açar… Güzelliğini herkese sergilerken asla ayrım yapmaz. Zorlu şatlara göğüs gerer, bünyesi yettiğince. Fakat daha verimli olması için uygun toprak üzerinde var olması gerekir. Çünkü hangi tür bitki olursa olsun eğer yetişmesi için uygun şartları sunmayan bir toprakta ise var olması zorlaşır. Bir yere kadar dirense de sonrasında solmaya mahkum olur. Böyle bir sorun yaşamamak için toprağın sertliğine, pH derecesine, tuz ve kireç miktarına, nem ve mineral bakımında zenginliğine, su tutup tutmadığına, kumluluk oranına ve besin yönünden zenginliğine bakmak gerekir. Doğada birçok farklı toprak türü olsa da biz bu yazımızda en çok karşınıza çıkan ve kullanılan türleri inceleyeceğiz. Şimdi gelin “Hangi bitki hangi toprakta yetişir?” birlikte bakalım…
Toprak Çeşitleri Nelerdir? Hangi Bitki Hangi Toprakta Yetişir?
Dünyamızı saran topraklar çok çeşitlidir ve bu çeşitlilik her bölgeye eşit olarak yayılmamıştır. Bazı kaynaklara göre toprak türleri Killi Toprak, Kireçli Toprak, Humuslu Toprak ve Kumlu Toprak gibi 4 ana kategoriye ayrılmaktadır. Bazı kaynaklar ise 7 farklı çeşidin olduğunu belirtir. Çeşitlilikleri iyi kavrayabilmeniz adına biz 7 farklı toprak türünü de anlatmaya çalışacağız…
1-) Killi Toprak
Killi toprağın yarısından fazlası kildir. Genellikle bataklıklarda ve sazlıklarda görünmektedir. Ağır bir toprak türüdür ve besin değeri olarak yüksek değerlere sahiptir. Bu yüzden belli miktarlarda kullanılması gerekir. Nemi seven bitkiler için idealdir. Kilin suyu tutma özelliği vardır. Killi toprakta yetişen bitkiler şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut. Ancak bu bitkiler sadece killi toprakta değil, killi toprak karıştırılan topraklarda da yetiştirilmektedir. Bu sebeple bitkinizi yetiştirmeden önce o bitkiye özel toprak isteğini iyi öğrenmenizi öneririz.
2-) Torf Toprak
Saksı ve bahçe bitkileri için oldukça verimli olan torf, “Turba toprak” olarak da bilinmektedir. Koyu renkli ve suyu tutan bir yapıya sahiptir. Bataklık ve göl kenarındaki bitkilerinin uzun süre su altında kalarak çürümesinden meydana gelen organik bir topraktır. Besin değeri bakımından zayıf bir toprak türüdür. Ancak gerekli zamanlarda besin takviyesine elverişlidir. Bu toprak asidiktir ve genelde pH seviyesi 5,5 – 6,5’tur. Hacim olarak hafiftir. Su tutma ve havalandırma kapasitesi yüksektir. Eğer saksıda torf kullanarak bitki yetiştirecekseniz toprağın altına çakış taşı koymak gibi çözümlerle drenaj oluşturmanız faydalı olacaktır. Peki,” Torf toprak nerede kullanılır?” derseniz haşere ve hastalık taşımadığı için saksılı süs bitkisi ve fidan yetiştirmeye uygundur. Hemen her türlü bitki için uygundur.
3-) Kompost Toprak
Bu toprak cinsi, canlı organizmaların toprağa karışıp çürüyerek mineralize olması anlamına gelir. Gübre ile karıştırılmamalıdır, ikisi farklı türlerdir. Bu tür toprakların kullanılması için en az 1-2 yıl dinlenmeleri gerekir, böylece daha verimli olur. Besin değeri bakımından yoğun bir topraktır. Ayrıca kendi kompostunuzu evdeki maddelerle üretebilmeni mümkündür. Ürettiğiniz kompostu başka topraklarla karıştırarak doğal bir gübre gibi kullanabilirsiniz. Bunun için “Ev Bitkileriniz İçin Doğal Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.
4-) Kireçli Toprak
Bu topraklar beyaz tonlarında ve açık renklidir. Kil, kum, humus ve kireç içerirler. Bu topraklar kalkerli kayaçların ufalanarak oluşturduğu topraklardır. Çabuk ısındığı ve suyu geçirmediği için çok zor işlenen bir toprak çeşididir. Kalkerli kayaçların ufalanmasıyla oluşmuş açık renkli bir toprak çeşididir. Organik maddeleri parçalayan ve gevşek yapısı yetişen bitki çeşitliliğini azaltır. Buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün kireçli topraklarda yetişen bitkiler arasında yer alır.
5-) Tınlı Toprak
Bu toprağın yarısından fazlası kumdur ve %30-50 arası kilden oluşur. İşlenmesi kolay olduğundan tarımda en çok kullanılan türdür. Ayrıca bahçe bitkileri yetiştiriciliğine uygun bir topraktır. Kuraklıklarda çatlamaz. Mineralce zengin olduğu için tarım için idealdir. Arpa, bakla, çeltik, kayısı, kuru fasulye, şeftali tınlı toprak üzerinde yetişen bitkiler arasında yer almaktadır.
6-) Kumlu Toprak
Bu tür topraklar, kum oranı %80 olduğu için kolay işlenmektedir. Su tutma kapasitesi düşüktür. Çok geçirgen olduğundan besinlerin bitkiye geçmesine engel olur ve çok sulanırsa çamura dönüşür. Besin değeri bakımından zayıf ve asit (pH) oranı yüksek topraklardır. Çabuk ısınma yapar ve çabuk soğur. Genellikle sıcak ve kurak bölgelerde görülmektedir. Havuç, ayçiçeği, bakla, kuru fasulye, susam, şeftali, tütün, kestane, funda, turp, kereviz, çam, eğrelti otu ve pancar kumlu topraklarda yetişen bitkiler arasında yer alır.
7-) Taşlı Toprak
Bu toprak türünün taş ve çakıl oranı %80’dir. %20’si ise ince topraktır. Su tutma kapasitesi ve besin değeri düşüktür. Bu topraklar taş oranı yüksek olduğundan kolay şekilde hava almaktadır. Fakat bitkiyi besleyemediği için genellikle ağaçların yetişmesine uygundur. Bu havalandırma sistemi ağaçlar için aşırıya kaçmadığı müddetçe faydalıdır. Ardıç, alıç, armut gibi ağaçlar taşlı topraklarda yetişebilen bitkilerdir.
Uygun toprak seçimini doğru saksı ile tamamlamak isterseniz, “Saksı Nasıl Değiştirilir? Saksı Değiştirilirken Nelere Dikkat Edilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Bitkileriniz için uygun toprak çeşitleri ve diğer tüm ürünler ÇiçekSepeti’nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, indirimli fiyatları kaçırmayın!
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
tesekkürler.
tesekkürler
tesekkürler
Coooooooooook
Tesekkurler
✨??
yani birşey bile yazamadım
bulunduğum yerdeki toprak çeşidi kırmızı killi toprak aceba domates eksem yetişir mi